Przejdź do treści

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie

Jabłka w cieście naleśnikowym. Idealna propozycja na śniadanie Zdjęcie: masz.talerz | www.fotografiamasztalerz.pl
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gwarantujemy, że ten prosty przepis podbije wasze kubki smakowe! Co jest pyszniejszego od słodkiego, chrupiącego jabłka w lekkim cieście? My dodaliśmy aromatyczne przyprawy: pastę waniliową, cynamon i gałkę muszkatołową. Idealna propozycja na śniadanie, lunch, deser, a nawet kolację.

Jabłka są głównym bohaterem przepisu – aktualnie trwa na nie sezon, no i są jednymi z najzdrowszych owoców. Dobrze wpływają na pracę mózgu, koncentrację i pamięć, pomagają oczyścić organizm z toksyn. Są bogate w błonnik, co oznacza, że zaspakajają głód na długo, a przy tym są niskokaloryczne. Dzięki zawartości błonnika regulują pracę jelit i chronią przed chorobami jelit. Wzmacniają odporność organizmu. Są bogate w witaminę C, A, E, K i kwas foliowy. Zawierają fosfor, potas, wapń, żelazo oraz cynk.

Dodatkowym plusem jabłek w naleśnikowym cieście jest to, że przygotowuje się je błyskawicznie. Wystarczy zrobić gęste ciasto na naleśniki i pokroić jabłka. Każdy, kto twierdzi, że ma dwie lewe ręce w kuchni, przy okazji tego przepisu zmieni zdanie. Do dzieła!

Jabłka w cieście naleśnikowym – składniki:

  • 1 jajko,
  • 180 ml mleka,
  • 50 g mąki orkiszowej razowej,
  • 80 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka pasty z wanilii (albo pół laski wanilii),
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • gęsty jogurt naturalny do polania,
  • 2-3 łyżki nasion chia
  • kilka łyżek miodu albo syropu klonowego do polania – opcjonalnie,
  • kilka łyżek oleju kokosowego do smażenia,
  • 3 jabłka.

Jabłka w cieście naleśnikowym – przygotowanie:

Jajko wbij do miski, dodaj mleko i wanilię, połącz składniki.

przepis-na-jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz

Wsyp mąkę,

jablka-w-ciescie-nalesnikowy

Zdjęcie: masz.talerz

proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę. Wymieszaj całość. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą konsystencję niż klasyczne naleśnikowe. To, czy jest odpowiednie, najlepiej sprawdzić poprzez zanurzenie w nim kawałka jabłka. Jeśli nie spływa od razu i zostaje na jabłku – jest odpowiednie. Jeśli jest za rzadkie, dodaj więcej pszennej mąki. Jabłka obierz ze skórek (możesz z nich przygotować domowy cydr).

jablka-w-ciescie-nalesnikowym-przepis

Zdjęcie: masz.talerz

Przekrój w grubsze plastry i wytnij gniazda nasienne. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Jabłka włóż do ciasta, podnieś nad miską i poczekaj, aż nadmiar spłynie,

jablka-w-ciescie

Zdjęcie: masz.talerz

smaż na patelni z dwóch stron, aż ciasto się zarumieni. Gotowe jabłka podawaj z jogurtem, posypane nasionami chia i polane miodem.


masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: