5 nietypowych oznak niedoborów składników odżywczych. Lekarz podpowiada, na co zwrócić uwagę
Dr Saurabh Sethi, znany gastroenterolog z TikToka, wyjaśnia, jak nasze ciało subtelnie informuje nas o brakach witamin i minerałów w diecie. Ekspert w swoim wideo wskazuje pięć nietypowych oznak niedoborów składników odżywczych. Jak wymienia, mogą to być łamliwe paznokcie, trzeszczenie w stawach, a nawet… siwe włosy.
Połowa światowej populacji ma niedobory
W dzisiejszym zabieganym świecie trudno o zbilansowaną dietę, co przekłada się na coraz powszechniejszy problem niedoborów składników odżywczych. Według badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym The Lancet, ponad połowa osób na świecie nie spożywa wystarczającej ilości mikroelementów niezbędnych dla zdrowia. Jak wymieniają naukowcy, najczęściej występują niedobory jodu, wapnia, żelaza czy witamin C i E.
„Ponad 5 miliardów ludzi nie spożywa wystarczającej ilości jodu (68 proc. populacji światowej), witaminy E (67 proc.) i wapnia (66 proc.). Ponad 4 miliardy ludzi nie spożywa wystarczającej ilości żelaza (65 proc.), ryboflawiny (55 proc.), kwasu foliowego (54 proc.) i witaminy C (53 proc.)” – czytamy w opisie badania.
Kiedy myślimy o niedoborach witamin czy minerałów, przychodzi nam do głowy raczej zmęczenie, ospałość czy osłabienie. Okazuje się jednak, że nasze ciało potrafi sygnalizować braki składników odżywczych na różne, często nieoczywiste sposoby. Problem ten wziął na tapet gastrolog Saurabh Sethi na swoim profilu na TikToku. Lekarz mieszkający na co dzień w Kalifornii w mediach społecznościowych jest znany z tego, że podaje ciekawe porady medyczne. W swoim najnowszym filmie opowiedział, na jakie oznaki niedoborów szczególnie warto zwrócić uwagę. Oto pięć subtelnych, ale ważnych sygnałów, które mogą świadczyć o brakach w diecie.
5 sygnałów niedoborów w organizmie
1. Łamliwe paznokcie
Twoje paznokcie pękają, a ich struktura przypomina karton? Jak wyjaśnia ekspert, łamliwe paznokcie mogą świadczyć o niedoborze białka i żelaza. Paznokcie składają się głównie z białka, dlatego jego odpowiednia ilość w organizmie jest kluczowa dla ich wytrzymałości. Produkty bogate w białko to m.in. jajka, mięso, orzechy i rośliny strączkowe.
Żelazo wspiera transport tlenu, co również wpływa na dotlenienie paznokci. By wspomóc ten proces warto sięgać po czerwone mięso, ryby, fasolę i szpinak.
2. Drżenie powiek
Dr Sethi zwraca uwagę, że drżenie powiek może być też efektem niedoboru magnezu. Magnez jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego, więc jego brak może prowadzić do takich mimowolnych skurczy.
„Magnez jest niezbędny do przekazywania impulsów nerwowych” – wyjaśnia dr Sethi.
Magnez znajdziesz w wielu produktach, takich jak migdały, awokado, ciemna czekolada i pełnoziarniste produkty zbożowe.
3. Trzeszczenie w stawach
Słyszysz charakterystyczne „trzaski” w kolanach podczas ruchu? Choć może wydawać się to nieszkodliwe, może świadczyć o braku witaminy D i wapnia. Te składniki odżywcze są niezbędne dla zdrowia kości i stawów, a ich brak może prowadzić do problemów z układem kostnym, w tym zwiększonego ryzyka kontuzji. Produkty bogate w wapń oraz suplementacja witaminy D (szczególnie w okresie jesienno-zimowym) mogą poprawić kondycję stawów i zmniejszyć nieprzyjemne odczucia.
4. Przedwczesne siwienie włosów
Gdy pojawiają się pierwsze siwe włosy, zwykle obwiniamy geny lub stres. Dr Sethi wskazuje jednak, że przedwczesne siwienie może być związane z niedoborem witaminy B12, która odgrywa kluczową rolę w procesie pigmentacji włosów. Jej brak może przyspieszać siwienie. Jeśli włosy tracą kolor zbyt wcześnie, warto rozważyć włączenie do diety produktów bogatych w witaminę B12, takich jak ryby, mięso, jajka i produkty mleczne.
„Może to być również oznaką niedoboru miedzi, która odpowiada za produkcję melaniny, nadającej włosom kolor” – dodaje dr Sethi.
5. Łatwe powstawanie siniaków
Szybkie powstawanie siniaków może świadczyć o niedoborach witamin C lub K1. Witamina C odpowiada za produkcję kolagenu wzmacniającego naczynia krwionośne, a K1 wspiera proces krzepnięcia. Dr Sethi przypomina, że cytrusy, papryka, brokuły to dobre źródła witaminy C, natomiast zielone warzywa liściaste dostarczają witaminę K1.
Z wiekiem skóra staje się cieńsza, co sprzyja siniakom, jednak odpowiednia dieta może pomóc utrzymać ją w dobrej kondycji.
RozwińZauważasz któryś z wymienionych objawów u siebie?
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Pokazał, do czego może doprowadzić niedobór magnezu. „Ta łydka wije się jak obca istota” – komentuje lekarz
Jak dużym zagrożeniem dla zdrowia jest hiperwitaminoza?
Drgająca powieka może mieć różne przyczyny. Jak o nią zadbać?
Budzisz się zlana potem? Oto 8 możliwych przyczyn
się ten artykuł?