Przejdź do treści

Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę?

Tekst o zdrowym świątecznym jedzeniu dla cukrzyków. Na zdjęciu: Talerz pierników - HelloZdrowie
Święta nie muszą oznaczać dla cukrzyków rezygnacji z przysmaków, pod warunkiem zachowania umiaru
Podoba Ci
się ten artykuł?

Święta dla cukrzyka i jego rodziny to tylko z pozoru trudne wyzwanie. Spędzimy ten czas rodzinnie i smacznie, jeśli będziemy trzymać się zasad zdrowego rozsądku i zdrowego żywienia. Jak z cukrzycą ominąć zbyt słodkie pułapki czyhające na świątecznym stole? Specjalistka odpowiada.

Jak przeżyć święta z cukrzycą

 

Cukrzyca to dziś już „choroba cywilizacyjna”. Tylko w Polsce cierpi z jej powodu 2,7 mln ludzi. Na świecie to już nawet 422 mln osób. Wielu chorych wciąż nie wie o chorobie. Ci, którzy wiedzą, nie zawsze postępują właściwie – zaniedbują dietę i aktywność fizyczną, pozwalają sobie na słabostki. Skutkami mogą być drastyczne powikłania i pogorszenie stanu zdrowia.

Święta z cukrzycą to prawdziwe wyzwanie – szczególnie jeśli nie robimy ich u siebie. Wiele osób nie ma świadomości, jakim problemem jest zaburzone wydzielanie lub działanie insuliny. W dobrej wierze namawiają cukrzyka, na świąteczny wyjątek – ciasteczko, dokładkę ryby albo chociaż sałatkę (nierzadko wzbogaconą np. o majonez).

Jak przeżyć święta cierpiąc z powodu cukrzycy? Natalia Chybzińska, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, zwraca uwagę: – Święta dla cukrzyka pod kątem żywieniowym, to w większości przypadków taki sam czas jak pozostałe dni w rok. Takie osoby nie mogą sobie pozwolić na nadprogramową porcję makowca lub piernika.

Pętla wisielcza z żelka

Cukrzyca – objawy, skutki, powikłania

Przyczyny cukrzycy to zarówno uwarunkowania genetyczne, jak i to, na co pracujemy sami, czyli niewłaściwe odżywianie, używki, siedzący tryb życia. Cukrzycy cierpią z powodu wzmożonego pragnienia, częstego oddawania moczu, szczególnie w nocy i – jak sama nazwa wskazuje – z powodu podwyższonego poziomu cukru we krwi. U chorych obserwuje się również nieuzasadnione chudnięcie, mimo spożywania dużych ilości żywności. Osoby z cukrzycą zauważają u siebie senność i nadmierne osłabienie, mogą pojawiać się zaburzenia widzenia, świąd i suchość skóry, u kobiet stany zapalne narządów płciowych, u mężczyzn zaburzenia erekcji.

Nie wynaleziono dotychczas lekarstwa, które skutecznie leczyłoby cukrzycę. Jest to choroba przewlekła i postępująca. Tylko odpowiednia dieta, w połączeniu z dawkowaniem insuliny (w zależności od typu cukrzycy) mogą utrzymać w ryzach rozwój schorzenia.

dojrzała smutna kobieta

Święta z cukrzycą – na co zwrócić uwagę?

Święta – tak pełne pokus dla „zwykłych” śmiertelników – dla cukrzyków mogą być niebezpieczne. Jest i na to rada.

Aktualnie mamy do dyspozycji wiele produktów, które umożliwiają przygotowanie tradycyjnych potraw w sposób, który nie będzie wywierał dużego wpływu na poziom glukozy w organizmie – podpowiada Natalia Chybzińska. Specjalistka podkreśla nadrzędną zasadę, którą powinni wyznawać pacjenci, a o której często zapominamy, robiąc sobie „wakacje” od zdrowego żywienia:

Sposób odżywiania w okresie świątecznym nie powinien odbiegać od codziennych nawyków osoby chorującej na cukrzycę. Najważniejszą zasadą jest unikanie ciężkostrawnych, smażonych i tłustych potraw , które wpływają niekorzystnie na poziom cukru we krwi. Każdy cukrzyk wie, że jego posiłki powinny być niewielkie, ale częste.

W zderzeniu ze świątecznym obyczajem przesiadywania za stołem i wielogodzinnego biesiadowania jest to niełatwe zadanie. Warto sobie pomóc, samodzielnie przygotowując potrawy lub podpowiadając osobie odpowiedzialnej za przygotowanie świąt, co jest wskazane, a co zakazane dla osoby cierpiącej na cukrzycę.

Nie wstydźmy się prosić bliskich o to, by przygotowali konkretne posiłki lub przystawki, w końcu święta to czas życzliwości. To, co dobre dla cukrzyków, z całą pewnością nie zaszkodzi również zdrowym krewnym i znajomym – szczególnie, że większość z nas cierpi z powodu nadmiaru cukru w diecie, a jego wyeliminowanie wcale nie jest proste.

avocado

Potrawy świąteczne dla cukrzyka

Przygotowując posiłki do wigilijnej kolacji, postarajmy się korzystać z naturalnych składników. Pamiętajmy, że produkty domowej roboty będą bezpieczniejszym wyborem niż kupne – zauważa Natalia Chybzińska. – Korzystnym wyborem dla diabetyka będzie wigilijny czerwony barszcz. Decydując się na ryby, sięgajmy po te pieczone w folii, grillowane lub przyrządzone na parze. Jeśli ciasto, to wykonane z mąki pełnoziarnistej i bez słodkiego kremu. Dbajmy również o to, aby na naszym talerzu nie zabrakło świeżych warzyw, które dostarczają nam dodatkowych wartości odżywczych.

Kapusta z grzybami i pierogi z wody bez okrasy to również bezpieczne dla cukrzyków potrawy. Podczas przygotowania ciasta można zastąpić cukier słodzikiem (choć i on ma swoje wady). Szerokim łukiem należy omijać potrawy smażone na oleju czy zawierające majonez. Lepiej zrezygnować również z wysokokalorycznych bakalii, kutii, makowca czy piernika. Można „nadrobić”, pijąc więcej barszczu, który ma szereg zalet, czyli mało kalorii i dużo wartości odżywczych, sięgając po świeże warzywa oraz – z umiarem! – po owoce, które również zawierają cukry.

Nie zapominajmy o tym, żeby podczas świątecznego szaleństwa kontrolować regularnie poziom cukru we krwi. Zasłabnięcie przy świątecznym stole lub inne komplikacje zdrowotne należą do sytuacji, których lepiej uniknąć. Utrzymanie choroby w ryzach wymaga samodyscypliny – na co dzień i jeszcze więcej od święta. Pamiętajmy, że chodzi o zdrowie. To najlepszy prezent, jaki możemy dać sami sobie pod choinkę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?