Święta dla cukrzyka – na co zwrócić uwagę?
Święta dla cukrzyka i jego rodziny to tylko z pozoru trudne wyzwanie. Spędzimy ten czas rodzinnie i smacznie, jeśli będziemy trzymać się zasad zdrowego rozsądku i zdrowego żywienia. Jak z cukrzycą ominąć zbyt słodkie pułapki czyhające na świątecznym stole? Specjalistka odpowiada.
Jak przeżyć święta z cukrzycą
Cukrzyca to dziś już „choroba cywilizacyjna”. Tylko w Polsce cierpi z jej powodu 2,7 mln ludzi. Na świecie to już nawet 422 mln osób. Wielu chorych wciąż nie wie o chorobie. Ci, którzy wiedzą, nie zawsze postępują właściwie – zaniedbują dietę i aktywność fizyczną, pozwalają sobie na słabostki. Skutkami mogą być drastyczne powikłania i pogorszenie stanu zdrowia.
Święta z cukrzycą to prawdziwe wyzwanie – szczególnie jeśli nie robimy ich u siebie. Wiele osób nie ma świadomości, jakim problemem jest zaburzone wydzielanie lub działanie insuliny. W dobrej wierze namawiają cukrzyka, na świąteczny wyjątek – ciasteczko, dokładkę ryby albo chociaż sałatkę (nierzadko wzbogaconą np. o majonez).
Jak przeżyć święta cierpiąc z powodu cukrzycy? Natalia Chybzińska, kierownik ds. żywienia Kukuła Healthy Food, zwraca uwagę: – Święta dla cukrzyka pod kątem żywieniowym, to w większości przypadków taki sam czas jak pozostałe dni w rok. Takie osoby nie mogą sobie pozwolić na nadprogramową porcję makowca lub piernika.
Cukrzyca – objawy, skutki, powikłania
Przyczyny cukrzycy to zarówno uwarunkowania genetyczne, jak i to, na co pracujemy sami, czyli niewłaściwe odżywianie, używki, siedzący tryb życia. Cukrzycy cierpią z powodu wzmożonego pragnienia, częstego oddawania moczu, szczególnie w nocy i – jak sama nazwa wskazuje – z powodu podwyższonego poziomu cukru we krwi. U chorych obserwuje się również nieuzasadnione chudnięcie, mimo spożywania dużych ilości żywności. Osoby z cukrzycą zauważają u siebie senność i nadmierne osłabienie, mogą pojawiać się zaburzenia widzenia, świąd i suchość skóry, u kobiet stany zapalne narządów płciowych, u mężczyzn zaburzenia erekcji.
Nie wynaleziono dotychczas lekarstwa, które skutecznie leczyłoby cukrzycę. Jest to choroba przewlekła i postępująca. Tylko odpowiednia dieta, w połączeniu z dawkowaniem insuliny (w zależności od typu cukrzycy) mogą utrzymać w ryzach rozwój schorzenia.
Święta z cukrzycą – na co zwrócić uwagę?
Święta – tak pełne pokus dla „zwykłych” śmiertelników – dla cukrzyków mogą być niebezpieczne. Jest i na to rada.
– Aktualnie mamy do dyspozycji wiele produktów, które umożliwiają przygotowanie tradycyjnych potraw w sposób, który nie będzie wywierał dużego wpływu na poziom glukozy w organizmie – podpowiada Natalia Chybzińska. Specjalistka podkreśla nadrzędną zasadę, którą powinni wyznawać pacjenci, a o której często zapominamy, robiąc sobie „wakacje” od zdrowego żywienia:
– Sposób odżywiania w okresie świątecznym nie powinien odbiegać od codziennych nawyków osoby chorującej na cukrzycę. Najważniejszą zasadą jest unikanie ciężkostrawnych, smażonych i tłustych potraw , które wpływają niekorzystnie na poziom cukru we krwi. Każdy cukrzyk wie, że jego posiłki powinny być niewielkie, ale częste.
W zderzeniu ze świątecznym obyczajem przesiadywania za stołem i wielogodzinnego biesiadowania jest to niełatwe zadanie. Warto sobie pomóc, samodzielnie przygotowując potrawy lub podpowiadając osobie odpowiedzialnej za przygotowanie świąt, co jest wskazane, a co zakazane dla osoby cierpiącej na cukrzycę.
Nie wstydźmy się prosić bliskich o to, by przygotowali konkretne posiłki lub przystawki, w końcu święta to czas życzliwości. To, co dobre dla cukrzyków, z całą pewnością nie zaszkodzi również zdrowym krewnym i znajomym – szczególnie, że większość z nas cierpi z powodu nadmiaru cukru w diecie, a jego wyeliminowanie wcale nie jest proste.
Potrawy świąteczne dla cukrzyka
– Przygotowując posiłki do wigilijnej kolacji, postarajmy się korzystać z naturalnych składników. Pamiętajmy, że produkty domowej roboty będą bezpieczniejszym wyborem niż kupne – zauważa Natalia Chybzińska. – Korzystnym wyborem dla diabetyka będzie wigilijny czerwony barszcz. Decydując się na ryby, sięgajmy po te pieczone w folii, grillowane lub przyrządzone na parze. Jeśli ciasto, to wykonane z mąki pełnoziarnistej i bez słodkiego kremu. Dbajmy również o to, aby na naszym talerzu nie zabrakło świeżych warzyw, które dostarczają nam dodatkowych wartości odżywczych.
Kapusta z grzybami i pierogi z wody bez okrasy to również bezpieczne dla cukrzyków potrawy. Podczas przygotowania ciasta można zastąpić cukier słodzikiem (choć i on ma swoje wady). Szerokim łukiem należy omijać potrawy smażone na oleju czy zawierające majonez. Lepiej zrezygnować również z wysokokalorycznych bakalii, kutii, makowca czy piernika. Można „nadrobić”, pijąc więcej barszczu, który ma szereg zalet, czyli mało kalorii i dużo wartości odżywczych, sięgając po świeże warzywa oraz – z umiarem! – po owoce, które również zawierają cukry.
Nie zapominajmy o tym, żeby podczas świątecznego szaleństwa kontrolować regularnie poziom cukru we krwi. Zasłabnięcie przy świątecznym stole lub inne komplikacje zdrowotne należą do sytuacji, których lepiej uniknąć. Utrzymanie choroby w ryzach wymaga samodyscypliny – na co dzień i jeszcze więcej od święta. Pamiętajmy, że chodzi o zdrowie. To najlepszy prezent, jaki możemy dać sami sobie pod choinkę.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jakie badania na cukrzycę wykonać? Diagnostyka cukrzycy typu 1. i 2.
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
Czy znasz wszystkie objawy cukrzycy typu 2.? Nie daj się zaskoczyć!
się ten artykuł?