Masz cukrzycę? Pistacje to coś, co powinnaś włączyć do diety
Cukrzyca typu 2 jest jedną z najczęściej występujących chorób u ludzi. Może okazać się śmiertelna, jeżeli jest lekceważona. Prowadzi również do rozwoju innych chorób m.in. do wylewów, uszkodzenia nerwów i nerek, zakrzepicy, a w niektórych przypadkach nawet do amputacji. Cukrzycy typu 2 możemy zapobiegać, a także – gdy już zostanie zdiagnozowana – leczyć ją. Ważnym punktem, o którym nie możemy zapominać, jest nasza dieta.
Dieta w cukrzycy typu 2
Na szczęście, jest wiele sposobów na to, żeby uniknąć cukrzycy czy poprawić stan swojego zdrowia, gdy choroba zostanie już u nas zdiagnozowana. Jeden z nich to utrzymanie zdrowej diety, zawierającej wiele wartości odżywczych – pomaga to w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Jednakże, nawet jeśli coś jest zdrowe, nie oznacza to, że jest dobre dla osoby chorej na cukrzycę. Niektórych owoców i warzyw lepiej unikać. Najlepszą opcją dla cukrzyka będzie włączenie do swojej diety suszonych owoców i orzechów. Szczególnie polecane są pistacje.
Sięgnij po pistacje
Pistacje mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jedzenie ich nie sprawi, że nasz poziom cukru we krwi znacznie wzrośnie. Zjedzenie garści pistacji przed posiłkiem może pomóc w zachowaniu odpowiedniej reakcji organizmu na jedzenie, po które sięgniemy. Pistacje mają także dobroczynny wpływ na nasze serce – są pomocne w regulowaniu ciśnienia krwi, kontrolują poziom cholesterolu. To nie koniec! Orzeszki pistacjowe są również bogate w tłuszcz, który jest korzystny dla zdrowia, zawierają też błonnik, a także potas czy neutralizujące wolne rodniki przeciwutleniacze.
Spożywanie dwóch porcji (łącznie ok. 90 g) pistacji dziennie przez dorosłych cukrzyków przez co najmniej dwa tygodnie może mieć bardzo pozytywne skutki. Poprawi reakcję naczyń krwionośnych na stres, co ściśle wiąże się z mniejszym obciążeniem serca. Jest to bardzo istotne, ponieważ schorzenia układu sercowo-naczyniowego rozwijają się znacznie częściej u cukrzyków, niż u innych ludzi oraz są przyczyną aż 2/3 zgonów osób cierpiących na cukrzycę.
Pistacje dobre na wszystko?
Warto jeść pistacje nie tylko z powodu ich właściwości wpływających na zmniejszenie ryzyka chorób serca. Pistacje pomagają również w kontrolowaniu naszej wagi (hamują apetyt), zawarty w nich błonnik przyspiesza metabolizm. Jest on także pomocny w walce z zaparciami.
Pistacje to smaczna przekąska, która wpływa nie tylko na układ krwionośny i pokarmowy. W związku z zawartymi w sobie substancjami takimi jak witamina E i witamina B2 czy luteina, ryboflaina oraz zeaksantyna, pistacje poprawiają nasz wzrok. Te składniki chronią także nasze oczy przed szkodliwym wpływem słońca. Potwierdzone jest również, że pistacje – dzięki wielu cennym składnikom, które zawierają – wzmacniają nasze kości, dobroczynnie wpływają na nasze zęby, poprawiają stan naszych włosów oraz podnoszą poziom hemoglobiny, która odżywia nasz umysł.
Źródło: Medical Daily, Journal of the American Heart Association
Polecamy
Wieczór bez wina to nie wieczór? Sprawdź, co się dzieje z twoim organizmem, gdy po kieliszek sięgasz codziennie
Chcesz obniżyć cholesterol? Sięgnij po te produkty
Czy można mrozić masło? Jak się do tego zabrać?
5 codziennych czynności, które mogą pogorszyć stan twojej skóry
się ten artykuł?