Możemy pić herbatę, gdy mamy cukrzycę? Na co trzeba zwrócić uwagę?
Herbata to bardzo popularny w Polsce napój – statystyki pokazują, że pijemy jej nawet więcej niż Chińczycy! Statystyczny Polak wypija co roku napar z około kilograma liści herbaty. Najczęściej wybieramy herbatę czarną, ale coraz większy udział na rynku majką herbaty owocowe, ziołowe, zielone.
Herbata występuje w wielu odmianach, ale jak wpływa ona na nasze zdrowie? I czy osoby cierpiące na cukrzycę mogą ją bezkarnie pić? Na co zwrócić uwagę, wybierając herbatę?
Herbata – czy diabetyk może ją pić?
Na rynku wyróżnia się wiele rodzajów herbaty, w tym także różne herbaty ziołowe, przygotowane z między innymi rumianku, mięty czy głogu z różnymi dodatkami. Herbata czarna, czerwona, biała, zielona czy oolong robione są z liści tej samej rośliny, ale zbierane są w różnym okresie i poddawane innym procesom, więc ich smak oraz właściwości nie są identyczne.
Osoby chorujące na cukrzycę muszą szczególną uwagę zwracać na to, ile cukru znajduje się w ich codziennej diecie. Cukrzycy powinni wybierać napoje, które pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Najlepszym wyborem są niesłodzone, naturalnie ubogie w cukier napoje – w tym różne herbaty, które są o wiele lepszym wyborem niż słodzone napoje gazowane czy gotowe herbaty mrożone.
Co więcej, niektóre ziołowe herbaty mają w sobie składniki, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu, procesy metaboliczne oraz regulowanie poziomu cukru we krwi. Im więcej pijesz, tym lepiej dla twojego organizmu – tylko dobrze nawodnione ciało jest w stanie poradzić sobie z regulowaniem ciśnienia krwi i prawidłowym funkcjonowaniem wszystkich systemów.
Nie używaj cukru w herbacie
Wiele osób pije herbatę słodką, do jej słodzenia używany cukru białego, brązowego, trzcinowego, naturalnych lub sztucznych słodzików czy miodu. Osoby z cukrzycą powinny jednak całkowicie zrezygnować z używania słodzików w herbacie – dodatkowo dosładzane napoje podnoszą poziom cukru we krwi, co wpływa negatywnie na zdrowie i sprawia, że jego kontrolowanie staje się trudniejsze.
Dodatkow cukier niesie za sobą ryzyko wielu innych problemów zdrowotnych i otyłości. Jedna łyżeczka cukru to około 20 kcal, kilka herbat dziennie potrafi więc stworzyć sporą nadwyżkę kaloryczną, która odłoży się w postaci dodatkowych kilogramów. Jeśli więc chcesz uniknąć problemów i lepiej kontrolować poziom cukru we krwi – zrezygnuj ze słodzenia.
Najlepsze herbaty dla cukrzyków
Herbata może być pita przez osoby z cukrzycą. Zanim sięgniesz jednak po różne herbaty ziołowe, skonsultuj się z lekarzem – niektóre ziołowe napary mogą negatywnie wpływać na wchłanialność leków.
Najlepsze herbaty dla cukrzyków, to:
- Herbata czarna
Czarna herbata dobrej jakości to bogate źródło teaflawiny i tearubiginy, które mają właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Badania pokazują, że związki zawarte w herbacie sprawiają, że blokuje ona pewne enzymy, co przekłada się na lepszą regulację poziomu cukru we krwi. Bezpiecznie można pić 3-4 kubki czarnej herbaty dziennie.
- Zielona herbata
Herbata zielona ma szereg właściwości zdrowotnych, które sprawiają, że warto po nią sięgać każdego dnia. Jej regularne picie zmniejsza uszkodzenia komórek, a badania pokazują, że napar z liści zielonej herbaty ma przedłużone działanie regulujące poziom cukru we krwi. Co więcej, naukowcy zauważają także, że regularne picie zielonej herbaty pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, więc można ją spożywać prewencyjnie. 3-4 kubki zielonej herbaty pomogą odczuć najlepsze efekty jej działania.
Hibiskus, znany także jako róża chińska, jest rośliną leczniczą z rodziny ślazowatych. Z jego wysuszonych płatków przyrządza się herbatę, która ma szereg dobroczynnych właściwości. Herbata hibiskusowa obniża ciśnienie krwi i działa przeciwzapalnie, więc doskonale sprawdzi się u cukrzyków, którzy bardzo często walczą z wysokim ciśnieniem krwi. Według badań dwa kubki herbaty z hibiskusa dziennie wpływają bardzo pozytywnie na stan zdrowia.
Źródło: healthline
Polecamy
„The Lancet”: Już dwa plasterki szynki dziennie mogą znacząco zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2
JEŚĆ CZY BYĆ: Można było stracić za niego głowę lub otrzymać go w spadku – słodko-gorzkie oblicze cukru
Czy cukrzyk może pić kawę? Jak wpływa ona na poziom glukozy?
Poziom cukru we krwi – normy. Kiedy wykonać badanie?
się ten artykuł?