Przejdź do treści

Nie przesadź z małą czarną! Sprawdź, jakie są objawy przedawkowania kawy

Tekst o objawach i skutkach nadmiernego picia kawy. Na zdjęciu: Grupa filiżanek do kawy - HelloZdrowie
iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Mocna czarna na pobudzenie, lekka z mlekiem, z pianką, duża, mała, słodka, gorzka, z kardamonem ‒ kawę pije 90 proc. Polaków. Sięgamy po nią jednak zdecydowanie za często. Oto 6 symptomów nadmiernego spożycia kawy.

Kawa słynie z korzystnych właściwości pobudzających. Jednak by wykorzystać moc kofeiny odpowiedzialnej za poprawę koncentracji i przywracającej siły, wystarczą jedynie dwie niewielkie filiżanki kawy. Tymczasem jak podają raporty branżowe, statystycznie pijemy 95 litrów kawy rocznie!

Uwaga na serce

O ile dwie małe kawy mogą być dobrodziejstwem dla organizmu, o tyle z każdą kolejną filiżanką nasze serce pracuje na coraz wyższych obrotach. Z normalnych 60‒80 uderzeń na minutę przyspiesza do 100. Poziom ten wyrównuje się dopiero po godzinie. Wówczas najczęściej sięgamy po kolejną kawę. Sztucznie podtrzymujemy więc organizm w stanie aktywności i pobudzenia w momencie, kiedy naturalnie dąży on do wyciszenia i unormowania. Dla zdrowej osoby nie jest to niebezpieczne, o ile ten stan nie jest przedłużany w nieskończoność. Zawroty głowy, przyspieszony oddech, uczucie napięcia w klatce piersiowej to sygnały, że może warto zaparzyć sobie yerbę. Osoby z nadciśnieniem i problemami układu krążenia ryzykują bardziej. W ich przypadku zbyt duża ilość kawy może skończyć się zawałem.

Zawał serca a menopauza, zdrowa dieta i aktywność fizyczna.

Problem z żołądkiem

Poziom soków żołądkowych po spożyciu kofeiny może wzrosnąć nawet o 15 proc. Procesy trawienne przebiegają wówczas szybciej i właśnie dlatego poranna kawa wypita na czczo powoduje, że szybszym krokiem podążamy w kierunku toalety. Druga strona medalu jest taka, że zwiększona ilość soków żołądkowych bezpośrednio prowadzi do zgagi, refluksu i niezbyt przyjemnych skurczów żołądka.

Gdzie się podziały składniki odżywcze?!

Duża ilość kwasów żołądkowych i zwiększona perystaltyka jelit sprawiają, że zjedzone pokarmy są szybciej trawione. Jedzenie, zamiast być trawione powoli, dosłownie przesuwa się przez cały przewód pokarmowy, a znaczna część składników odżywczych nie zostaje wchłonięta przez nasz organizm. Najlepszym przykładem jest żelazo, dla którego kofeina jest groźnym wrogiem ‒ zaburza przyswajanie tego cennego pierwiastka.

Bolący problem w nerkach

Kawa ma działanie moczopędne. Jednak za zwiększoną produkcję płynów w pęcherzu nie odpowiada tym razem kofeina. Szczególnie ostrożne powinny być osoby z tendencją do problemów z nerkami. Szczawiany zawarte w kawie łączą się z wapniem i tworzą złogi, które później w bólach musimy urodzić w postaci kamieni nerkowych.

Zęby ‒ uwaga na dodatki do kawy

Panuje błędne przekonanie, że kofeina zawarta w kawie znacząco wpływa na kolor zębów. Jeśli jednak zależy ci na śnieżnobiałych zębach, bardziej niż kawy powinieneś unikać herbaty ‒ zawarta w niej tanina barwi zęby wyjątkowo skutecznie. Więcej uwagi powinniśmy zwrócić na dodatki do kawy niż na samą kawę. Polifenole zawarte w czarnej kawie skutecznie walczą z bakteriami i kamieniem nazębnym. Dodaj do kawy cukier, smakowy syrop albo mleko, a od razu zwiększysz ryzyko próchnicy.

Masz po kawie „kapeć w ustach”?

Nieprzyjemny zapach, uczucie dyskomfortu i suchości w ustach po wypiciu kawy są całkowicie naturalnym zjawiskiem. Kawa wysusza śluzówkę, a komórki, które powinny być wypłukane, zaczynają wydzielać związki siarki. To właśnie dlatego często do kawy podaje się wodę.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?