Przejdź do treści

Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?

Tekst o rybach bezpiecznych i niebezpiecznych w ciąży. Na zdjęciu: Talerz jedzenia z plasterkiem cytryny i plasterkiem cytryny - HelloZdrowie
Grillowana ryba / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Dużo mówi się o tym, że ryby są zdrowe. Ale czy w ciąży dozwolone są ich wszystkie gatunki? Niekoniecznie. O tym, na co może sobie pozwolić przyszła mama, piszą dietetyczki z profilu „Holistycznie Zdrowi – Mama” na Instagramie. Te informacje warto zapamiętać! 

Ryby w ciąży

Jesteś w ciąży? Zastanawiasz się, czy możesz zjeść śledzie, które tak cię kuszą od kilku dni? A może nie wiesz, czy możesz sobie pozwolić na zjedzenie łososia na parze? Na wszystkie pytania odpowiadają dietetyczki z profilu „Holistycznie Zdrowi – Mama” na Instagramie.

„Zalecane jest spożycie ryb minimum 2 razy w tygodniu. Uważa się bowiem, że taka ich ilość dostarcza DHA + EPA w ilości 250 mg/dobę. Należy jednak pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem, ołowiem) oraz zanieczyszczeniami organicznymi, m.in. dioksynami.

Właśnie dlatego kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci powinny ograniczać spożycie ryb pochodzących z zanieczyszczonych źródeł. Dodatkowo należy ograniczać spożycie ryb drapieżnych” – wyjaśniają ekspertki.

Dozwolone ryby w ciąży

Jakie gatunki ryb są dozwolone w ciąży? Dietetyczki wymieniają:

  • łosoś norweski hodowlany,
  • dorsz,
  • flądra,
  • sardynki,
  • sum,
  • anchois,
  • makrela atlantycka,
  • morszczuk,
  • pstrąg,
  • szprot.

Dozwolone są również owoce morza:

  • langusta,
  • krewetki,
  • ostrygi,
  • kałamarnica,
  • przegrzebki,
  • krab, homar.

Dopuszczalne ryby w ciąży

Dietetyczki dodają, że maksymalnie raz w tygodniu kobiety w ciąży mogą spożywać również:

  • śledzia,
  • halibuta,
  • okonia,
  • karpia,
  • makrelę hiszpańską,
  • marlina.

Niezalecane ryby w ciąży

Jakie ryby są niezalecane do spożywania w ciąży?

  • makrela królewska,
  • łosoś bałtycki, wędzony,
  • śledź bałtycki, wędzony,
  • szprotki, wędzone,
  • szczupak,
  • gardłosz atlantycki,
  • węgorz amerykański,
  • tilapia,
  • panga,
  • płytecznik miecznik,
  • tuńczyk,
  • rekin.

Dietetyczki wyjaśniają również, że w ciąży bezwzględnie nie wolno jeść surowych ryb. Dlaczego? Są one bowiem źródłem wielu niebezpiecznych dla zdrowia (zarówno matki, jak i dziecka) bakterii chorobotwórczych i pasożytów. Zatrucie w ciąży, i łączące się z nim wymioty i biegunki, mogą prowadzić do odwodnienia. Zdarza się też, że surowe ryby i owoce morza mogą być źródłem listeriozy.

Holistycznie Zdrowi – Mama

Profil „Holistycznie Zdrowi – Mama” prowadzony jest przez dwie dyplomowane dietetyczki: Adriannę Kołodziej i Karolinę Kozioł. Specjalistki zajmują się w szczególności tematem żywienia w ciąży i w macierzyństwie, laktacją oraz rozszerzaniem diety wśród dzieci.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń
Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?