Niedobór kwasów tłuszczowych Omega-3 może być równie szkodliwy co palenie papierosów – alarmują naukowcy
Badanie opublikowane w czasopiśmie „American Journal of Clinical Nutrition” po raz kolejny udowadnia, jak istotne są w diecie kwasy Omega-3. „Przewiduje się, że bycie aktywnym palaczem w wieku 65 lat odejmuje więcej niż cztery lata życia w porównaniu z osobą niepalącą. To oznacza skrócenie życia równoważne posiadaniu niskiego i wysokiego wskaźnika Omega-3” – podkreśla dr Michael McBurney, główny badacz.
Kwasy Omega-3 ważniejsze niż myślisz
Regularnie badasz poziom cholesterolu czy ciśnienie krwi? Być może niedługo do listy badań, które wykonujesz, dołączy sprawdzanie wskaźnika kwasów Omega-3 w organizmie. Naukowcy uważają bowiem, że może ono stać się równie ważne jak podstawowe badania. A to dlatego, że niedobór tego typu kwasów tłuszczowych może mieć fatalne skutki dla naszego zdrowia.
Autorzy badania Framingham Heart Study, w którym wzięło udział 2500 uczestników obserwowanych przez 7 lat (od 66. do 73. roku życia), wykazali, że mała ilość kwasów Omega-3 w diecie jest ściśle powiązana z większym ryzykiem zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe oraz krótszą szacowaną długością życia. Pokazali to na przykładzie Japończyków, u których średni wskaźnik kwasów Omega-3 przekracza 8 proc., a oczekiwana długość życia jest u nich o pięć lat dłuższa niż u mieszkańców USA. Tam średni poziom tego ważnego dla zdrowia składnika wynosi ok. 5 proc.
„W ostatecznym połączonym modelu palenie i indeks omega-3 wydają się być najłatwiejszymi do modyfikacji czynnikami ryzyka. Przewiduje się, że bycie aktywnym palaczem (w wieku 65 lat) odejmuje więcej niż cztery lata życia (w porównaniu z niepaleniem). To oznacza skrócenie życia równoważne posiadaniu niskiego i wysokiego wskaźnika omega-3” – stwierdza dr Michael McBurney, który kierował badaniem.
Gdzie znajdziesz kwasy Omega-3?
W grupie kwasów Omega-3 występuje kwas alfa-linolenowy (ALA) i jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Znajdziemy je w następujących produktach:
- olej rzepakowy,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane,
- ryby (łosoś, śledź).
Warto jednak zwrócić uwagę na zachowanie prawidłowej proporcji między kwasami Omega-3 a Omega-6 w diecie. Powinien on wynosić 4:1. Kwasy Omega-6 znajdziesz m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym.
Nie wiesz, jaki poziom kwasów jest prawidłowy? Optymalny indeks kwasów tłuszczowych Omega-3 to co najmniej 8 proc., średni od 4 proc. do 8 proc., a niski 4 proc. i mniej. Zapisz i zapamiętaj!
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Zakaz palenia na balkonach i dla rodziców dzieci do 15 r.ż. Nowa petycja wpłynęła do MZ
Czarna słodycz, tajemnica włoskiej księżniczki i piemonckie złoto
Słodko-cukierkowe e-papierosy jednorazowe plagą wśród młodzieży. „Wzmacniają mechanizm uzależnienia” – alarmuje ekspert
„Mam pacjentów, którzy zaczęli palić papierosy w wieku 8–10 lat” – mówi o POChP lek. med. Szymon Płaczek
się ten artykuł?