7 przykazań dla zdrowych jelit. Chcesz mieć szczęśliwe bakterie? Musisz o nich pamiętać
Na wakacjach umiemy sobie pofolgować. Odsypiamy, podjadamy, częściej sięgamy po napoje wysokoprocentowe…. Gdy ty się rozleniwiasz, twoje jelita ciężko pracują. Co robić, by one również skorzystały z wakacji?
W zdrowych jelitach zdrowych duch
Gdy mamy wolne, często odstępujemy od codziennych nawyków, dłużej śpimy, robimy to, na co zazwyczaj nie starcza nam czasu. Na urlopie zmienia się też nasza dieta, regularne odżywanie idzie w odstawkę. A od dobrego stanu jelit zależy nasz ogólny dobrostan. Badania wskazują, że zarówno prawidłowy metabolizm, funkcjonowanie układu immunologicznego oraz praca mózgu są ściśle powiązane z działaniem i stanem jelit.
Zdrowe jelita – co trzeba robić?
Jest kilka zasad, o których musimy pamiętać. Warto wdrożyć je w życie i pamiętać o nich nawet wtedy, gdy inne idą „w odstawkę”.
- Jedz powoli
Uczucie głodu, oryginalność potrawy, pośpiech, posiłek przy telewizorze – to parę czynników, które sprawiają, że jemy szybko, a pokarm w dużych kawałkach trafia do naszego żołądka wraz powietrzem. Najlepszą radą jest uważność (mindfulness). Jeśli uda ci się skupić na jedzeniu, nie tylko spotęguje to zmysłowe doznania smaków i faktur potraw, ale sprawi, że unikniesz ewentualnych problemów trawiennych, zazwyczaj towarzyszących szybkiemu pałaszowaniu. W uważnym jedzeniu najważniejsze jest żucie, a właściwie przeżuwanie. Według Harvard Health każdy kęs powinniśmy przeżuć od 20 do 40 razy.
- Pij wodę
Gasi pragnienie, oczyszcza z toksyn, orzeźwia, a także wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Wszystko dzięki pektynie i jej właściwościom prebiotycznym. Prosty zabieg wyciśnięcia cytryny nie zabierze ci dużo czasu, a może sprawić wiele dobrego.
Restauracja dla dobrych bakterii. Wypróbuj probiotyki Guut i nakarm swój mikrobiom tym, co najlepsze!
- Błonnik do zadań specjalnych
Błonnik jest niezbędny dla zdrowia jelit. Dietetyk Michael Conlon z CSRIO, współautor książki „CSRIO Healthy Gut Diet” wyjaśnia: „Przez lata uważaliśmy, że dobroczynność błonnika wynika przede wszystkim z jego działania na pobudzanie perystaltyki. Obecnie wiadomo, że błonnik oferuje dużo więcej korzyści zdrowotnych, chociażby wspiera zdrowe bakterie jelitowe”. Poza tym odgrywa ważną rolę w leczeniu zespołu jelita drażliwego. Źródeł błonnika jest wiele, wystarczy sięgnąć po dwie porcje świeżych owoców lub około dwóch garści warzyw w ciągu dnia, by zastosować się do 30-sto gramowej, zalecanej dziennej dawki.
- Gorzkie bywa czasem słodkie
Kolejnym wspomożycielem trawienia są warzywa i owoce o gorzkim smaku. Goryczka stymuluje i rozbudza ten proces. Zatem włącz do swojego codziennego jadłospisu takie składniki jak rukola, jarmuż, brokuł, kalafior czy cykoria. Jeśli nie wyobrażasz sobie dnia bez smakołyków, z czystym sumieniem sięgnij po 80-procentową, gorzką czekoladkę.
- Z probiotykiem za pan brat
Pamiętasz o nich tylko podczas choroby, jako osłonie przy antybiotykoterapii? Zażywanie probiotyków, utrzyma twoją mikroflorę jelitowa w równowadze. Czym są probiotyki? Jak je przyjmować? – więcej w poradniku od Guut. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc sięgaj po nie regularnie.
Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc sięgaj po nie regularnie a zapewnią ci ochronę przed namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów. Możesz zdecydować się na suplement – na rynku jest dość szeroki wybór probiotyków w formie kapsułek, kropli, saszetek z proszkiem. Warto jednak pamiętać o ich naturalnych źródłach – kapuście kiszonej, kimchi, miso, kombuchy, jogurcie lub kefirze
- Przetworzone produkty na cenzurowanym
Unikaj przetworzonej żywności, wszelkiego rodzaju fastfoody, ciasteczka, gazowane napoje, niezdrowe, wysokokaloryczne i pełne tłuszczów utwardzonych przekąski powinny znaleźć się na czarnej liście. Nierzadko są one przyczyną stanów zapalnych, gromadzenia zbędnych kilogramów i spadku nastroju. Postaw na zdrową, nieprzetworzoną żywność.
- Pij wodę
Kolejna lista z tą samą radą? Może brzmi jak mantra, ale to czysta prawda. Woda ma zbawienne działanie w różnych aspektach funkcjonowania naszego organizmu. W tym przypadku istotne jest jej wsparcie w utrzymaniu prawidłowej kondycji błony śluzowej jelit oraz równowagi bakterii jelitowych. Według ekspertów optymalną ilością wypijanej wody przez osoby dorosłe jest w przypadku kobiet – 2 litry, mężczyzn zaś 3 litry.
Dużym plusem jest to, że wprowadzenie tych zasad naprawdę nie wymaga to od ciebie wielu poświęceń. W zasadzie, jeśli będziesz konsekwentna, wszystko wyda ci się dziecinnie proste, a jelita będą pracować jak należy, z korzyścią dla całego ciała.
Żródła: MamaMia, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), Harvard Health
Zobacz także
„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć
„Krąży powiedzenie, że nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani. Ja bym dodała do tego jeszcze, że są tacy, którzy NA RAZIE nie chorują”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności
„Jeżeli masz jakąś wątpliwość, czy sposób odżywiania wpływa na twój układ nerwowy, sprawdź to!” Dietetyk Daria Rybicka o diecie w leczeniu depresji
Polecamy
Somatostatyna – hormon układu pokarmowego. Dlaczego jest ważny?
Spersonalizowane probiotyki z Instytutu Mikrobiomiki. Dla wszystkich, których układ pokarmowy domaga się równowagi. Przetestowałam!
„Covidowe dzieci” mają lepszą odporność. Zaskakujące wyniki badań naukowców
Lewatywa, czyli kontrowersyjny zabieg medyczny
się ten artykuł?