Co powinnaś pić między posiłkami, gdy masz insulinooporność? Radzi dietetyczka Małgorzata Różańska
Przy insulinooporności odpowiednia dieta to podstawa – to wiedzą chyba już wszyscy. Ale co z napojami? One też mają ogromne znaczenie! Jeśli zmagasz się z insulinoopornością i do tej pory nie zastanawiałaś się, co pijesz między posiłkami, to koniecznie sprawdź, co na ten temat pisze w swoim ostatnim poście na Instagramie dietetyczka Małgorzata Różańska.
Co możesz pić między posiłkami?
Jak podkreśla dietetyczka Małgorzata Różańska, na temat tego, co osoba z insulinoopornością może pić pomiędzy posiłkami, a czego powinna unikać, powstało wiele mitów. Jaka jest zatem prawda? I jak się nie zagubić w gąszczu informacji i sprzecznych porad?
„Najlepszym płynem gaszącym pragnienie i najbardziej pożądanym jest po prostu sama woda, bez żadnych dodatków (ewentualnie z gazem, jeśli dzięki temu chętniej sięgasz po wodę)” – wyjaśnia Różańska w swoim wpisie na Instagramie.
Co jeszcze możesz bez obaw pić między posiłkami? Dietetyczka poleca, żeby oprócz wody były to:
- kawa czarna bez cukru i żadnych dodatków,
- herbata bez cukru,
- napary ziołowe bez cukru i dodatków typu mleko, itd.
Jeśli przeszkadza nam gorzki smak napojów, ekspertka poleca, żeby dodać erytrytol, którego dodatek nie wpłynie na glikemię.
Czego lepiej unikać w insulinooporności?
Jeśli zależy ci na tym, żeby ograniczyć cukier pomiędzy posiłkami, warto bliżej przyjrzeć się temu, co pijesz. Czasami nawet napoje określane jako „fit” i „zdrowe” mogą zawierać go naprawdę bardzo dużo! Dietetyczka Małgorzata Różańska podkreśla, że osoby z insulinoopornością powinny unikać:
- wody smakowej – jak pisze ekspertka, woda smakowa ze sklepu często zawiera cukier, samej też lepiej nie dodawać soku owocowego lub dużej liczby owoców do wody, którą pijemy między posiłkami;
- kawy z cukrem, śmietanką, mlekiem i innymi dodatkami takimi jak syropy smakowe;
- soków – nawet takiego, gdzie jest 100 proc. owoców i wyciskanego samodzielnie;
- smoothie;
- wszelkich słodzonych napojów (z bąbelkami lub bez), również napojów energetyzujących oraz izotonicznych.
Małgorzata Różańska
Małgorzata Różańska to dietetyczka i właścicielka Poradni Dietetycznej Foodarea, autorka książki „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”. Ukończyła studia magisterskie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji (kierunek żywienie człowieka i dietetyka).
„Uczę, jak zadbać o siebie poprzez zdrową dietę. Wierzę w holistyczne podejście do zdrowia człowieka. Dlatego do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie i staram się wspierać go w nierzadko trudnym procesie, jakim jest zmiana diety” – tak sama siebie opisuje.
Na profilu Poradni Dietetycznej Foodarea na Instagramie znajdziesz mnóstwo ciekawostek i porad na temat zdrowego odżywiania.
RozwińZobacz także
„Biedniejsi są grubsi, jedzą gorzej i więcej się ruszają…” Czy tak jest w rzeczywistości? Joanna Dronka-Skrzypczak napisała, co o tym myśli
„Ruszaj się tak, jak robiły to nasze babcie”. O czym należy pamiętać przy insulinooporności, pisze dietetyk Kamila Urbaniak
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
Polecamy
Migrena w ciąży. Co musisz wiedzieć o wpływie hormonów na bóle głowy?
Jakie badania na cukrzycę wykonać? Diagnostyka cukrzycy typu 1. i 2.
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
się ten artykuł?