Suplementujesz się biotyną? Uważaj! Może fałszować wyniki badań diagnostycznych
O zaletach biotyny, nazywanej często „witaminą piękności”, słyszymy nie od dziś. To dlatego producenci prześcigają się w tworzeniu nowych suplementów diety, w których znajduje się biotyna. Jest jednak jedna ważna kwestia, o której nie możemy zapominać podczas suplementacji. Pisze o tym dietetyk Radosław Smolik na swoim Instagramie.
Biotyna – co warto wiedzieć o suplementacji?
„Suplementacja biotyną była w niektórych kręgach bardzo popularna, zarówno jako składnik preparatów na włosy i paznokcie, jako składnik multiwitamin czy kompleksów witamin z grupy B, natomiast trzeba wiedzieć, że suplementacja biotyną może fałszować wyniki testów diagnostycznych” – pisze dietetyk Radosław Smolik na swoim profilu na Instagramie.
Ekspert dodaje, że biotyna może np. fałszywie zmniejszać stężenie niektórych hormonów, jak TSH, FSH czy LH, jak i fałszywie zwiększać stężenie np. hormonów tarczycy czy też poziom 25(OH)D, czyli metabolitu witaminy D, który oznacza się w celu oceny stanu odżywienia witaminą D.
„Co najmniej na kilka dni przed badaniami należy odstawić suplementację biotyną. Warto o tym wiedzieć” – wyjaśnia dietetyk.
I dodaje, że biotyna nie wpływa na realne zaburzenie omawianych parametrów, a na kwestie związane z metodami laboratoryjnymi.
Biotyna – witamina piękności
Biotyna jest witaminą, która rozpuszcza się w wodzie. To koenzym uczestniczący w wielu procesach biochemicznych w organizmie, m.in. w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów, syntezie białek i kwasów tłuszczowych.
Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i układów w naszym organizmie: układu nerwowego, gruczołów potowych, szpiku, erytrocytów, jąder. W organizmie gromadzi się w wątrobie i właśnie tam odpowiada za proces przemiany glukozy. Odpowiada również za przemianę aminokwasów i cukrów, wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi (obniża go).
Witamina B7 zawiera siarkę, dzięki temu ma wpływ na utrzymanie prawidłowego stanu skóry i włosów. Odpowiednie stężenie biotyny w organizmie chroni przed nadmiernym wypadaniem i przedwczesnym siwieniem włosów. Wzmacnia paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu. Odpowiada również za prawidłowy rozwój umysłowy i fizyczny organizmu. W dużych ilościach występuje w tkankach płodu. Witamina wpływa też na prawidłowe działanie układu immunologicznego.
Źródłem biotyny są:
- migdały,
- orzechy,
- owoce (banany, arbuzy, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona),
- warzywa (szpinak, marchew, pomidory, kalafior),
- melasa, drożdże, żółtka jaj, wątróbka, sardynki, łosoś,
- brązowy ryż, soja, mąka sojowa, mąka pełnoziarnista,
- nerki wieprzowe,
- groch, nasiona słonecznika, grzyby, mleko, otręby, czekolada.
Dietetyka oparta na faktach
„Dietetyka oparta na faktach” to profil stworzony przez Radosława Smolika, dietetyka. Ekspert swoimi postami stara się rozwiązywać problemy z odżywianiem. Obala mity i wyjaśnia niezrozumiałe terminy. Konto śledzi obecnie ponad 41 tys. osób.
RozwińPolecamy
Kalcytriol i jego znaczenie. Co ma wspólnego z witaminą D?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Erytrocyty – co oznacza ich niski i wysoki poziom?
W jakim celu wykonuje się krzywą cukrową w ciąży?
się ten artykuł?