Koenzym Q-10 (ubichinon) i jego właściwości
Znajdziesz w: podrobach, m.in. w wątrobie i sercu; czerwonym mięsie, zwłaszcza wołowym; rybach; natce pietruszki; awokado; orzechach i sezamie; warzywach kapustnych.
Koenzym Q-10 (ubichinon) – dzienne zapotrzebowanie, właściwości i zastosowanie
Zapotrzebowanie dobowe: 30–200 mg
Rola: wewnętrzny antyoksydant organizmu, chroniący szczególnie naczynia krwionośne i serce, w większej ilości występuje też w nerkach, trzustce i wątrobie; udział we wzroście i przemianach energetycznych komórek; procesy odpornościowe; obniżanie poziomu cukru we krwi.
Zastosowanie: nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu LDL i choroby serca; paradontoza; uzupełnienie poziomu tego składnika u palaczy i osób w podeszłym wieku.
Koenzym Q-10 (ubichinon) – skutki niedoboru i przedawkowania
Objawy niedoboru: osłabienie i chroniczne zmęczenie; napady padaczkowe.
Skutki nadmiaru: zmęczenie, utrata apetytu, zawroty i bóle głowy, nadwrażliwość na światło, bezsenność; zgaga i zaburzenia żołądkowe, m.in. biegunka. Koenzymu Q nie należy łączyć z niektórymi lekami, m.in. obniżającymi ciśnienie krwi i poziom cholesterolu czy przeciwzakrzepowymi, bo wchodzi z nimi w interakcje.
Koenzym Q-10 (ubichinon) – źródła w pożywieniu
Źródła: podroby, m.in. wątroba i serce; czerwone mięso, zwłaszcza wołowe; ryby; natka pietruszki; awokado; orzechy i sezam; soja i olej sojowy; oliwa; olej z pestek winogrona; warzywa kapustne. Ogrzewanie tych produktów częściowo niszczy koenzym Q.
Polecamy
się ten artykuł?