Potas – źródła w diecie oraz skutki niedoboru i nadmiaru
Potas to pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego. Jego najlepszym źródłem są banany, ziemniaki, pomidory i suszone owoce. Jeśli masz niskie ciśnienie tętnicze krwi, obrzęki nóg lub skurcze mięśni, to może być niedobór potasu. Sprawdź jakie jest dzienne zapotrzebowanie na potas i jakie mogą być skutki jego braku i nadmiaru.
Rola potasu w organizmie
Potas, tuż obok sodu jest pierwiastkiem, który występuje w organizmie w największej ilości. Należy do makroelementów, czyli składników diety, na których zapotrzebowanie wynosi ponad 100 mg/ dobę. Potas pełni istotne funkcje w organizmie:
- reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu
- zapewnia równowagę kwasowo-zasadową i elektrolityczną organizmu
- bierze udział w syntezie białek i przemianach węglowodanów
- uczestniczy w wydzielaniu soku żołądkowego
- reguluje pracę mięśni,w tym serca
- katalizuje wiele reakcji enzymatycznych
- pełni kluczową rolę w przewodnictwie nerwowym
Dzienne zapotrzebowanie na potas
Dorosły człowiek potrzebuje 3500 mg potasu dziennie. Dobowe zapotrzebowanie na potas w zależności od grupy wiekowej przedstawia poniższa tabelka.
Grupa/ wiek (lata) | Potas [mg] |
Dzieci 1-6 7-9 | 550-1650 1000-3000 |
Dziewczęta i chłopcy 10-12 13-18 | 2000 2500 |
Kobiety i mężczyźni ≥ 19 | 3500 |
Kobiety w ciąży i karmiące | 3500 |
Naturalne źródła potasu w diecie
Potas występuje powszechnie w produktach żywnościowych. Dużo potasu zawierają warzywa i owoce, przede wszystkim suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki gotowane i pieczone, pomidory, brokuły, awokado, banany, porzeczki, kiwi, cytrusy, melony, owoce suszone.
W czym jeszcze jest potas? Znajdziemy go w produktach zbożowych z pełnego przemiału: pieczywie razowym, kaszy gryczanej, podrobach, mięsie i mleku. Gotowanie w dużej ilości wody wypłukuje potas z żywności, ilość tego pierwiastka zmniejsza się też na skutek jej przemysłowego przetwarzania.
Zawartość potasu w poszczególnych produktach przedstawia poniższa tabela.
Grupa produktów | Produkt | Potas [mg] |
Produkty zbożowe | Mąka pszenna typ 500 Kasza gryczana Płatki owsiane Chleb żytni razowy | 110 443 379 279 |
Mleko i produkty mleczne, jaja | Mleko spożywcze 2% tłuszczu Mleko spożywcze 3,2 % tłuszczu Ser twarogowy chudy Jajo kurze | 141 139 96 133 |
Mięso, ryby drób | Wieprzowina Wołowina Kurczak Dorsz | 289 375 305 356 |
Warzywa i owoce | Kapusta biała Marchew Ziemniaki Banan Jabłko Pomarańcze | 228 282 443 395 134 183 |
Niedobór potasu w organizmie
U osoby zdrowej, stosującej zbilansowaną dietę, niedobór potasu zazwyczaj nie występuje, ponieważ żywność dostarcza nam tego pierwiastka nawet w nadmiarze. Niedoborów potasu możemy spodziewać się podczas biegunek, zwiększonej potliwości oraz w czasie stosowania głodówek. Za mało potasu mogą mieć osoby z chorobami zapalnymi jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), które oprócz biegunek powodują też złe wchłanianie składników odżywczych. Zbyt niski poziom potasu obserwuje się także w chorobach przebiegających z wyniszczeniem (anoreksja).
Zwiększone zapotrzebowanie na potas może wynikać z sięgania po używki (kawa, alkohol, papierosy); intensywnego wysiłku fizycznego, zażywania leków moczopędnych, przeczyszczających i sterydowych oraz nadmiaru soli (sodu) i cukrów w diecie.
Objawy niedoboru potasu to:
- osłabienie
- niskie ciśnienie krwi i niski poziom cukru we krwi
- zatrzymywanie wody w organizmie
- obrzęki kończyn oraz twarzy
- skurcze mięśni
- nadmierna suchość skóry
- trądzik.
O hipokaliemii – czyli zbyt małej ilości potasu we krwi świadczy stężenie sodu mniejsze niż 3,5 mmol/ litr.
Nadmiar potasu w organizmie
Przy prawidłowym żywieniu u osób zdrowych nadmiar potasu raczej nie występuje, ponieważ jest on sprawnie usuwany przez nerki wraz z moczem. Wśród przyczyn nadmiaru potasu wymienia się niewydolność nadnerczy (choroba Addisona), zaawansowane stadia choroby nerek, przyjmowanie leków zatrzymujących potas w organizmie oraz stosowanie substytutów soli na bazie potasu. Toksyczna dawka potasu to ok. 18 g.
Objawy nadmiaru potasu to:
- nieregularna praca serca
- spadek siły mięśni
- mrowienie i drętwienie kończyn
- zmęczenie
- nudności i wymioty
- duszności
- ból w klatce piersiowej
- kołatanie serca, nieregularne tętno
Jak obniżyć potas w organizmie
Jeśli istnieją wskazania do obniżenia potasu we krwi, powinniśmy zastosować dietę niskopotasową. Wiedząc już, co zawiera potas, ograniczmy spożycie tych produktów. Pamiętajmy, że oprócz warzyw, owoców, mięsa i produktów zbożowych, potas znajdziemy też w czekoladzie i kakao, ketchupie, koncentratach pomidorowych oraz przyprawach: suszonej pietruszce, bazylii, estragonie i papryce w proszku. Jedzmy więcej warzyw gotowanych, surowe tylko w niewielkiej ilości. Dieta niskopotasowa jest uboga w witaminy z grupy B: B1, B2, B6, kwas foliowy oraz wit. C, dlatego konieczna może okazać się ich suplementacja.
Bibliografia:
[1] M. Jarosz, „Normy żywienia dla populacji Polski”, Warszawa. Instytut Żywności i Żywienia, 2017.
[2] H. Kunachowicz, „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2017.
[3] Jo Ringer and Yvette Bartlett, “The significance of potassium”, Pharmacol. J., vol. 278, 2007.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Tiktokerzy oszaleli na punkcie odchudzającego napoju, a dietetycy biją na alarm. Czym jest oatzempic?
się ten artykuł?