Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru
Glutation to rodzaj białka, które jest potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. U ludzi występuje on w każdej komórce ciała. Pomaga pozbywać się szkodliwych toksyn, wspomaga naszą odporność i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Dowiedz się, jakie jeszcze pełni funkcje i jak można zwiększyć jego ilość.
Glutation – co to jest?
Glutation, określany też jako l-glutation, to cząsteczka słynąca ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – dzięki temu jest w stanie skutecznie neutralizować działanie wolnych rodników. Zlokalizowana jest w komórkach ciała, dzięki czemu te nie utleniają się i nie niszczą.
Glutation złożony jest z trzech aminokwasów, takich jak:
- cysteina,
- glicyna,
- kwas glutaminowy.
Warto dodać, że jest on wytwarzany przez wszystkie żywe organizmy.
Glutation – funkcje i właściwości
Glutation utrzymuje w organizmie równowagę oksydacyjną, która decyduje o przeżyciu lub śmierci komórek. Jest to o tyle istotne, że szkodliwe oksydanty wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych, nowotworów, schorzeń kardiologicznych oraz cukrzycy, przyspieszają też proces starzenia organizmu – glutation w dużym stopniu temu przeciwdziała. Pobudza on do pracy również inne antyoksydanty, takie jak witaminy C i E. Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona. Dobrze sprawdza się również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, skutecznie łagodząc stany zapalne.
Co więcej, glutation wspomaga układ immunologiczny, dzięki czemu lepiej radzimy sobie z chorobami. Zwiększa on produkcję leukocytów, co przekłada się z kolei na lepszą odporność. Glutation świetnie sprawdza się jako rodzaj detoksykantu i jest odpowiedzialny za prawidłową pracę wątroby. Dzięki niemu możliwe jest rozpuszczenie i rozkład toksyn, a co za tym idzie – oczyszczenie organizmu z metali ciężkich.
Z glutationu chętnie korzystają osoby uprawiające sport, ponieważ zmniejsza on zmęczenie oraz sprawia, że organizm szybciej się regeneruje po intensywnym wysiłku. Co więcej, wspomaga on leczenie chorób układu krążenia – jego niski poziom związany jest z większym ryzykiem zawału serca oraz miażdżycy. Badania dowodzą, że wyższe stężenie glutationu u osób z zaburzeniami kompulsywno-obsesyjnymi może zmniejszać nasilenie objawów oraz zwiększać odporność na czynniki stresogenne. Ponadto pomaga on w chorobach autoimmunologicznych oraz wspomaga funkcję nerek.
Glutation posiada zatem następujące właściwości:
- przeciwzapalne,
- hepaprotekcyjne,
- wzmacniające układ immunologiczny,
- przeciwnowotworowe,
- antyoksydacyjne,
- detoksykujące.
Glutation – gdzie występuje? Jak zwiększyć jego ilość?
Glutation syntezowany jest w ludzkim ciele, przede wszystkim w wątrobie. Aby mógł on powstawać, należy dostarczać organizmowi odpowiednie produkty, w tym głównie te zawierające metioninę i cysteinę. Do syntezy glutationu potrzebne są takie składniki, jak:
- NAC, czyli N-acetylocysteina,
- selen,
- siarka,
- witaminy (C i E, B6, B9, B12).
Warto zaznaczyć, że najważniejsza jest tutaj witamina C oraz selen.
Na lepszą syntezę glutationu wpływają również takie czynniki, jak:
- aktywność fizyczna,
- odpowiednia ilość snu,
- odpowiednia ilość witaminy C i selenu.
W czym jeszcze jest glutation? W niewielkich ilościach można go znaleźć w takich pokarmach, jak:
- ryby,
- drób,
- wołowina,
- brukselka,
- brokuły,
- jarmuż,
- kalafior,
- gorczyca,
- natka pietruszki,
- papryka,
- warzywa strączkowe,
- szparagi,
- awokado,
- czosnek,
- sok pomarańczowy,
- marchew,
- kurczak,
- masło orzechowe,
- ryż,
- wołowina,
- szynka,
- jabłka.
U człowieka największe ilości glutationu występują w wątrobie, nerkach, jak również i w oczach. Dodajmy, że glutation występuje nie tylko u ludzi, ale również w komórkach roślinnych oraz zwierzęcych.
W jakich formach występuje glutation? Czym jest glutation liposomalny?
Można wyróżnić:
- glutation zredukowany (aktywny, GSH) – stanowi 99% całego glutationu w organizmie, ma silne właściwości antyoksydacyjne,
- glutation utleniony (GSSG) – stanowi 1% całego glutationu w organizmie, nie zwalcza – tak jak ten zredukowany – wolnych rodników.
Większa ilość glutationu utlenionego może świadczyć o istniejących chorobach, zwiększonym ryzyku wystąpienia niektórych chorób oraz o przemęczeniu.
Czym jest natomiast glutation liposomalny? To forma glutationu przyjmowana w liposomach, np. w ramach suplementacji. Warto się na nią zdecydować, ponieważ:
- gwarantuje ona odpowiednią ilość fosfolipidów w stosunku do wody,
- zawiera fosfolipidy, które mają taką samą budowę jak błony komórkowe,
- zawiera odpowiednie stężenie glutationu, który – jeśli znajdzie się w krwiobiegu lub limfie – z powodzeniem przedostanie się do komórek zaatakowanych przez wolne rodniki.
Glutation w formie liposomu może stanowić budulec błon komórkowych, przenikać przez nie oraz trafiać wprost do wnętrza komórki.
Glutation – dlaczego go tracimy?
Ilość glutationu w organizmie może się zmniejszać. Wpływają na to takie czynniki, jak:
- odparzenia,
- urazy i skaleczenia,
- zanieczyszczenia środowiska,
- choroby i infekcje,
- promieniowanie,
- starzenie się organizmu,
- niektóre lekarstwa,
- duży stres,
- nieodpowiednia dieta.
Skutki utraty glutationu
Niski poziom glutationu może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Przede wszystkim trudniej jest w takiej sytuacji usuwać wolne rodniki z organizmu. Symptomy obniżenia jego poziomu są następujące:
- mniejsza odporność,
- problemy z trawieniem,
- problemy z prawidłowym funkcjonowaniem organów wewnętrznych.
Wlewy z witaminy C i glutationu
Niektórzy decydują się na kroplówki np. z glutationem oraz witaminą C. Zwykle jednak jeden taki wlew nie jest odczuwalny, kilka jednak – już tak. Osoby decydujące się na takie rozwiązanie mówią o poprawie nastroju oraz uczuciu wypoczęcia. Panie mogą zauważyć u siebie również większą sprężystość skóry. Warto jednak zaznaczyć, że taka kroplówka może doprowadzić także do działań niepożądanych oraz rozstroju zdrowia.
Glutation – skutki uboczne suplementacji
Jeśli chodzi o suplementację glutationu, należy pamiętać o jego ewentualnych skutkach ubocznych, takich jak:
- problemy z oddychaniem,
- bóle brzucha,
- gazy,
- reakcje alergiczne (np. wysypka).
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413479/
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Jaki wybrać magnez dla dzieci i kiedy warto go podawać?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?
się ten artykuł?