Przejdź do treści

Żółty, jasny, przezroczysty, zielonkawy – czy każdy śluz w kale wymaga oceny? Jak mu zapobiec?

Żółty, jasny, przezroczysty, zielonkawy - czy każdy śluz w kale wymaga oceny? Jak mu zapobiec? Unsplash.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Śluz w kale bywa sygnałem różnych chorób. Dlatego nie należy go ignorować – niezależnie od tego, jaki ma kolor. Może pojawić się on nie tylko u kobiet i mężczyzn, ale również u dzieci. Jakie mogą być  przyczyny wystąpienia zabarwionego śluzu w kale i kiedy powinno to budzić niepokój? 

Co to jest śluz w kale?

Śluz jest naturalną wydzieliną, która pojawia się w kale. Stanowi mieszankę wody, związków z soli oraz mucyny. Pomaga przemieszczać się masie kałowej i uniemożliwia destrukcyjne działanie kwasów i enzymów w stosunku do ścian żołądka. W normalnych warunkach występuje jednak w na tyle małej ilości, że praktycznie go nie widać. Zdarza się jednak, że jest go więcej i z łatwością można go zauważyć. Jak zatem wygląda śluz w kale? W normalnych warunkach jest to lepka wydzielina o przezroczystym kolorze. Czasem jednak może przybierać inne barwy – dostrzegalne np. w kale, na papierze toaletowym oraz bieliźnie. W takiej sytuacji może być ona sygnałem różnych chorób. 

Śluz w kale – co oznacza? Przyczyny

Śluz w kale może być efektem zwiększonej jego produkcji przez śluzówkę jelita. Nierzadko pojawia się on u osób borykających się z problemem regularnego wypróżniania. Często można go zauważyć podczas biegunek czy zaparć. Stolec ze śluzem bywa również symptomem schorzeń układu trawiennego oraz jego niedrożności. Problemy z przewodem pokarmowym bywają związane z kolei z chorobami nowotworowymi, przepukliną oraz obecnością ciała obcego w organizmie. Czasem śluz w kale występuje także w parze z infekcjami wirusowymi oraz bakteryjnymi. Przyczyną jego pojawienia się może być również mukowiscydoza. 

 

Duża ilość śluzu może być także następstwem: 

Większa ilość śluzu wskazuje czasem na zespół jelita drażliwego, a także alergie pokarmowe. Warto dodać, że u kobiet zwiększona ilość śluzu w kale występuje w okresie okołoowulacyjnym. 

Żółty śluz w kale

Żółty śluz w kale czasem jest efektem spożycia moreli lub marchwi – w warzywach tych znajdują się specjalne barwniki. Zdarza się jednak, że bywa on oznaką problemów trawiennych oraz niewłaściwej absorpcji lipidów. Może być również symptomem chorej trzustki oraz objawem choroby Leśniowskiego-Crohna. 

Jasny śluz w kale

Biały śluz w kale w wielu przypadkach jest wynikiem zespołu jelita drażliwego. Białe strzępki śluzu widoczne są również podczas biegunek. 

Śluz w kale w ciąży

Jeśli jesteś w ciąży i obserwujesz u siebie zwiększoną ilość śluzu w kale, najczęściej stanowi on efekt hemoroidów lub zaparć. 

 

Śluz w kale – objawy towarzyszące

Śluz w kale powinien wzbudzić niepokój, jeśli obok niego występują inne objawy. Najbardziej niepokojącym symptomem jest krew w stolcu. Oprócz niego mogą pojawić się: 

  • wzdęcia, 
  • wymioty, 
  • zmiana rytmu wypróżnień, 
  • uciążliwe bóle brzucha, 
  • zbyt duża utrata masy ciała, 
  • anemia, 
  • upławy, 
  • świąd w okolicy narządów rodnych. 

 

jelita w 3D

Śluz w kupie niemowlaka – co oznacza? Przyczyny

Śluz może pojawić się również w kale niemowląt. Jeżeli zauważysz go raz, zacznij przyglądać się kolejnym wypróżnieniom. Jego obecność w stolcu warto skonsultować się lekarzem – zwłaszcza, jeśli będą jej towarzyszyły takie objawy, jak: 

  • bóle brzucha, 
  • krew w stolcu, 
  • gorączka. 

Jeśli chodzi o stolec u niemowląt, jego przyczyną może być biegunka rotawirusowa, która pojawia się wraz z torsjami, brakiem apetytu oraz gorączką. Niektórzy rodzice szukają informacji na jej temat, wpisując do wyszukiwarki hasło „zielona biegunka” – wynika z tego, że jej kolor jest w tym przypadku lekko zielonkawy. Jednocześnie warto zaznaczyć, że ten sam odcień występuje podczas ząbkowania. 

 

Produkty, które mogą wywołać alergie pokarmowe u dorosłych

Śluz w kale może być również sygnałem alergii pokarmowej. Aby określić, na co dziecko jest uczulone, należy zastosować dietę eliminacyjną. Przykładowo, uczulenie mogą powodować: 

  • białka jaj, 
  • białko mleka krowiego, 
  • laktoza, 
  • owoce cytrusowe, 
  • orzechy, 
  • grzyby, 
  • czekolada. 

Jest to o tyle istotne, że w przypadku niezauważenia alergii może się ona pogłębiać wraz z wiekiem. To z kolei może prowadzić do wysypki oraz innych zmian na skórze. 

Zwiększona ilość śluzu występuje czasem u dzieci, które karmione są jedynie mlekiem matki. Substancja ta w pewnym stężeniu może pojawić się także podczas stosowania niektórych mieszanek mlecznych. 

 

kapusta kiszona

Śluz w kale – jak mu zapobiegać?

W sytuacji, gdy śluz w stolcu nie jest wynikiem choroby, wystarczy pić większą ilość napojów oraz stosować pre- i probiotyki. Ważne jest także wprowadzenie modyfikacji w jadłospisie i uwzględnienie w nim pokarmów zawierających błonnik. Jeżeli jednak śluz w kale stanowi objaw choroby, należy w pierwszej kolejności zająć się właśnie nią. 

 

Źródło: 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3716454/ (dostęp: 6.10.22) 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?