Przejdź do treści

Często sięgasz po ciepłe napoje? Te zbyt gorące mogą sprzyjać rozwojowi raka przełyku

Często sięgasz po ciepłe napoje? Te zbyt gorące mogą powodować raka przełyku / pexels
Często sięgasz po ciepłe napoje? Te zbyt gorące mogą powodować raka przełyku / pexels
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Praktycznie każdy z nas lubi gorącą kawę lub herbatę. Jednak okazuje się, że spożywanie tychże napojów o zbyt wysokiej temperaturze może mieć niekorzystny wpływ na nasze zdrowie i sprzyjać rozwojowi raka przełyku” – przestrzega biotechnolog Dawid Polak na swoim profilu @biotech.geek na Instagramie. 

Eksperyment Farhada Islamiego

Biotechnolog Dawid Polak w swoim poście na Instagramie opisał eksperyment Farhada Islamiego. 

„Badanie obejmowało grupę 50 045 Irakińczyków w wieku od 40 do 75 lat. Proszono Irańczyków, by zachowywali się jak zwykle i zaparzyli sobie dwie filiżanki herbaty. Jedną dla siebie, a druga służyła badaczom do wykonania pomiarów. Notowano objętość herbaty spożywanej w ciągu dnia, czas upływający od nalania wrzątku do momentu rozpoczęcia picia i temperaturę napoju.

W czasie trwającej 10 lat obserwacji okazało się, że u 317 osób rozwinął się płaskonabłonkowy rak przełyku. Badacze wyciągnęli wnioski, że u osób, które piły ponad 700 ml herbaty dziennie o temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, istnieje 90 proc. ryzyko wystąpienia raka przełyku” – czytamy w poście na profilu @biotech.geek.

Jak picie gorących napojów wpływa na rozwój raka?

Jak wyjaśnia ekspert, picie gorących napojów powoduje chroniczne podrażnienie termiczne wyściółki przełyku, tworzenie reaktywnych form tlenu, co z kolei wpływa na powstawanie rakotwórczych związków N-nitrozowych.

Picie gorących napojów może się wiązać także z uszkodzeniem wyściółki przełyku, upośledzeniem funkcji barierowej nabłonka oraz z większym ryzykiem przenikania substancji rakotwórczych.

kieliszek wina

Co robić?

„Przełyk jest wyścielony błoną śluzową, którą łatwo uszkodzić na przykład wrzątkiem lub papierosami. Jak wiecie, wrzątek ma niemal 100 stopni Celsjusza. Żeby jednak temperatura zaparzonej herbaty spadła poniżej 60 stopni Celsjusza, należałoby poczekać co najmniej kilka minut (5-6 minut) i nie pić jej od razu po zaparzeniu. Specjaliści od parzenia zapewniają, że warto, bo gorący napój nie zawsze jest też najsmaczniejszy. Pamiętaj, że jeśli czujesz ból podczas picia, to to jest moment, w którym powinieneś jeszcze poczekać ze względu na to, że poparzysz swój język, czyli tak naprawdę organ przydatny do tego, żeby cieszyć się smakiem” – tłumaczy Dawid Polak.

Ekspert dodaje, że nie należy jednak rezygnować z ciepłych napojów. Pamiętajmy tylko, by nie pić ich od razu po zaparzeniu.

Dawid Polak przypomina, że oprócz picia bardzo gorących napojów istnieją też inne czynniki ryzyka rozwoju raka przełyku:

Rak przełyku – co należy o nim wiedzieć?

Rak przełyku to ósmy najczęściej występujący nowotwór na świecie, który każdego roku zabija ok. 400 tys. osób. Jak wskazują eksperci Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC), globalne obciążenie rakiem przełyku wzrośnie o ponad 50 proc. w latach 2020-2040. Rocznie nowotwór ten będzie stwierdzany u prawie miliona pacjentów. W Polsce w ciągu roku rozpoznaje się ok. 1300 nowych przypadków raka przełyku.

Dawid Polak – kim jest?

Dawid Polak jest biotechnologiem i popularyzatorem nauki. Pracuje w firmie farmaceutycznej, w której zajmuje się badaniami klinicznymi. Jego profil na Instagramie @biotech.geek, na którym dzieli się wiedzą, obserwuje ponad 41 tys. internautek i internautów.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?