Przejdź do treści

Garcinia cambogia – czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego?

Garcinia cambogia - czym jest i kiedy ją stosować? Czy to środek dla każdego? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Garcinia cambogia to roślina, która jest często spotykana w składzie suplementów odchudzających. Zmniejsza łaknienie, obniża poziom cholesterolu i podwyższa temperaturę ciała, co również korzystnie wpływa na utratę wagi. Jakie jeszcze ma właściwości i czy jej stosowanie jest w pełni bezpieczne?

Suplementy odchudzające zawierające wyciągi roślinne cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób, które chcą lub muszą – z przyczyn medycznych – pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Wśród takich naturalnych rozwiązań coraz popularniejsza jest garcinia cambogia. Czy każdy może ją stosować?  

Czym jest garcinia cambogia?  

Garcinia cambogia jest rośliną pochodzącą z Indonezji, wymiennie nazywana jest także „tamaryndowcem malabarskim”. Są to drzewa wiecznie zielone, które doskonale rosną w tropikalnym klimacie. Obecnie uprawy można spotkać w całej południowo-wschodniej Azji oraz centralnej i zachodniej Afryce. Owoce tych drzew przypominają niewielkie, żółte dynie. 

Garcinia cambogia od lat jest znana w medycynie ludowej i nie tylko. Owoce tego drzewa wykorzystywane były niegdyś m.in. do leczenia reumatyzmu. Leczono nimi także różnego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego. Obecnie jest popularna w preparatach odchudzających. 

Jest wiele opowieści dotyczących owoców tamaryndowca malabarskiego. Podobno jedli je marynarze, którzy przepływali przez Kanał Sueski, wierząc, że uchroni ich przed popularnym wśród pływających na morzu szkorbutem (chorobą, której przyczyną jest niedobór kwasu askorbinowego w organizmie). Żółte owoce miały też dostawać zwierzęta. Podobno zauważono, że kiedy je jadły – traciły na wadze. Istnieją nawet anegdoty, jakoby później na tej podstawie marynarze stosowali dietę opierającą się na garcini cambogii, a nawet prowadzili terapię u innych, którzy chcieli schudnąć.

Kobieta z koktajlem owocowym

Co zawiera garcinia cambogia? 

Garcinia cambogia jest bogactwem kwasu hydroksycytrynowego. Jest to pochodna kwasu cytrynowego, znajdziemy ją również w pomarańczach i cytrynach. Kwas ten odpowiada za proces regulacji temperatury ciała, pozwala uregulować poziom cholesterolu, a także kontroluje ilość glukozy we krwi. To właśnie ze względu na zawartość tego kwasu garcinia cambogia jest tak chętnie stosowana podczas terapii odchudzającej.  

Właściwości kwasu hydroksycytrynowego  

Kwas hydroksycytrynowy (HCA) obniża łaknienie i reguluje poziom cholesterolu. Wykazuje właściwości, które znacznie przyspieszają spalanie tłuszczu. Substancja ta ma wpływ na przemiany, które zachodzą w komórkach organizmu. Dzięki niej zwiększa się i przyspiesza transport kwasów tłuszczowych, a to sprawia, że zmniejsza się uczucie głodu.   

Kwas hydroksycytrynowy sprawia również, że wzrasta temperatura ciała. Dzięki temu dochodzi do szybszej przemiany materii i spalania tkanki tłuszczowej. Niektóre źródła mówią, że HCA odpowiada też za zwiększoną produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia.  

Naukowcy z University of Houston twierdzą nawet, że kwas hydroksycytrynowy korzystnie wpływa na leczenie kamieni nerkowych. Ma pomagać w rozpuszczaniu się ich poszczególnych składników.

Jak dawkować tamaryndowiec malabarski? 

Garcinia cambogia powinna być przyjmowana zgodnie z zaleceniami znajdującymi się na ulotce suplementu. Zazwyczaj dzienna dawka wynosi od 500 do 1000 mg na dobę i najlepiej, aby była przyjmowana godzinę przed planowanym posiłkiem. Jeśli suplement będzie zażywany podczas jedzenia, wówczas mogą się gorzej wchłaniać składniki aktywne. Po zażyciu kapsułki powinno się wypić przynajmniej szklankę wody.  

Suplementacja nie powinna być stosowana dłużej niż 3 miesiące. Po tym czasie trzeba zrobić sobie przynajmniej 2 tygodnie przerwy.  

Garcina cambogia – przeciwskazania 

Po suplementy, które zawierają garcinię cambogię, nie powinny sięgać kobiety w ciąży oraz matki karmiące. Nie ma bowiem dokładnych badań dotyczących tego, jak ta substancja wpływa na płód. 

Garcina jest też niewskazana osobom, które chorują na bulimię, anoreksję, Alzheimera, czy Parkinsona.  

Jakie skutki uboczne może wywołać garcinia cambogia? 

Garcinia cambogia nie powinna być przyjmowana w dawkach większych niż 3000 mg na dobę. Rzadko dochodzi do skutków ubocznych, jednak może się zdarzyć, że wystąpią: 

U osób, które stosują niektóre leki antydepresyjne nadmiar tego składnika w organizmie może przyczynić się do syndromu serotoninowego, czego skutkiem są: niepokój, drżenie mięśni, ból głowy, podwyższone ciśnienie krwi, a nawet halucynacje.

Na suplementy odchudzające trzeba uważać 

Jeśli ktoś chce stosować suplementy zawierające garcinię camobogię, to musi pamiętać, że specyfiki powinny być nabyte w aptekach lub sprawdzonych sklepach. Nie wolno kupować ich w nieznanych źródłach. Produkty, które nie posiadają odpowiednich atestów oraz polskiej ulotki, gdzie opisane jest jak je stosować, mogą zaszkodzić zdrowiu i przynieść więcej szkody niż pożytku. Nie jest też wskazane stosowanie kilku różnych suplementów jednocześnie.  

Sięganie po suplementy warto też skonsultować ze swoim lekarzem prowadzącym.  

Źródła:  

https://ichgcp.net/pl/clinical-trials-registry/NCT03348228 – dostęp: 17.12.2022 r.
https://www.doz.pl/czytelnia/a15934-Garcinia_cambogia__wlasciwosci_wskazania_i_przeciwwskazania_do_suplementacji_spalacza_tluszczu – dostęp: 16.12.2022 r. 
https://dietetycy.org.pl/garcinia-cambogia/ – dostęp: 16.12.2022 r.
https://dietetyk.edu.pl/garcinia-cambogia-wszystko-co-warto-wiedziec/ – dostęp: 17.12.2022 r. 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?