Ciemna herbata uchroni przed cukrzycą typu 2? Zaskakujące odkrycie naukowców
Naukowcy z Uniwersytetu w Adelajdzie w Australii i Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach znaleźli nowe korzyści z picia herbaty. Z przeprowadzonych przez nich badań wynika, że regularne sięganie po ten napar obniża u dorosłych ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 oraz stanu przedcukrzycowego.
Więcej herbaty, mniejsze ryzyko groźnej choroby
Naukowcy z Uniwersytetu Południowo-Wschodniego w Chinach prześledzili u 1923 dorosłych mieszkańców tego kraju rytuał picia herbaty. Mieli oni różne zwyczaje: jedni pili napar regularnie, inni od czasu do czasu. Jedni sięgali po czarną, drudzy po zieloną lub po jeszcze inne odmiany herbaty. Wśród badanych były także osoby, które w ogóle nie piły herbaty. Część z nich to diabetycy, część ze stanem przedcukrzycowym, ale większość miała prawidłowy poziomy glukozy we krwi. Później zbadano insulinoodporność, indeks glikemiczny oraz mocz pod kątem ilości glukozy.
Jaki wniosek wyłania się z tych badań? Okazało się, że osoby, które codziennie piły herbatę, w większym stopniu wydalały glukozę wraz z moczem oraz miały zmniejszoną insulinooporność. Oznacza to, że herbata może w pewnym stopniu zmniejszyć ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego oraz zachorowania na cukrzycę typu 2.
Najlepsze wyniki uzyskały osoby, które codziennie piły ciemne herbaty. Miały one o 53 proc. mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedcukrzycowego i o 47 proc. mniejsze ryzyko pojawienia się cukrzycy typu 2. Ciemna herbata, o której mowa, w Polsce określana jest jako czerwona. Nie chodzi więc o popularną czarną herbatę.
Pozytywny wpływ na metabolizm może wynikać z wyjątkowego sposobu produkcji ciemnej herbaty, czyli fermentacji mikrobiologicznej. To technologia spożywcza, podczas której mogą powstawać związki posiadające właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. A to z kolei może wpływać na zdolność reagowania danych komórek na działanie insuliny, a także na działanie komórek beta trzustki.
Jak powiedział prof. Tongzhi Wu z Uniwersytetu w Adelajdzie, główny autor badania, odkrycie to ukazuje zależność między spożywaniem herbaty a kontrolą poziomu glukozy we krwi. Diabetycy często cierpią na resorpcję w nerkach. Jest to wchłanianie zwrotne glukozy pochodzące z moczu pierwotnego, co przekłada się na wyższy poziom cukru we krwi.
Wnioski z badań naukowców zostały zaprezentowane w Hamburgu podczas Europejskiego Stowarzyszenia Badań nad Cukrzycą (EASD). Naukowcy przedstawili możliwości obniżenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu drugiego o 28 proc. oraz stanu przedcukrzycowego o 15 proc. w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piją herbaty.
Badania mają na razie charakter obserwacyjny. Uzyskane wyniki sugerują jednak, że codzienne picie czarnej herbaty może być prozdrowotną profilaktyką oraz uzupełnieniem właściwej diety cukrzycowej.
źródło:PAP
Cukrzyca typu 2- co to za choroba?
Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się stopniowo, a za jej pojawienie się odpowiada insulinooporność. W warunkach prawidłowego funkcjonowania organizmu insulina jest syntetyzowana przez trzustkę w odpowiedzi na podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Natomiast zjawisko insulinooporności sprowadza się do braku wrażliwości komórek na działanie insuliny, przez co nie mogą one pobierać glukozy jako źródła energii. Wówczas pogłębia się problem hiperglikemii, czyli zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi, a jednocześnie – nadmiernego stymulowania trzustki do syntezy insuliny. Gdy stan insulinooporności utrzymuje się przez dłuższy czas, wówczas nadmiernie stymulowane komórki wydzielnicze trzustki ulegają zniszczeniu. Prowadzi to do stopniowego spadku syntezy insuliny, z jednocześnie coraz bardziej narastającej hiperglikemii – i rozwija się cukrzyca.
Za pojawienie się insulinooporności mogą odpowiadać predyspozycje genetyczne, a także rozmaite czynniki środowiskowe i schorzenia współistniejące. Najistotniejsze z nich to:
- otyłość,
- stres,
- schorzenia trzustki,
- zespół policystycznych jajników,
- nadciśnienie tętnicze,
- przebyta cukrzyca ciążowa,
- podwyższony poziom trójglicerydów we krwi,
- siedzący tryb życia,
- niewłaściwa dieta.
Objawy cukrzycy typu 2
Objawy cukrzycy typu 2 u dorosłych przede wszystkim dotyczą podwyższonego poziomu cukru. Bardzo często cukrzyca nie daje innych objawów lub objawy te nie stanowią dla chorych czytelnego sygnału, że w organizmie coś dzieje się nie tak. Czy bowiem zmęczenie, nadmierne pragnienie albo większy apetyt natychmiast wiązać należy z cukrzycą typu 2? Objawy te są nieoczywistą wskazówką dla większości chorych, jednak dla osób, które w rodzinie mają kogoś chorego na cukrzycę, powinny stanowić jednoznaczny sygnał, że należy udać się na badania.
Pierwsze objawy cukrzycy typu 2 są bardzo niewinne i wielokrotnie przypisywane są przez chorych zupełnie innym chorobom i problemom. Do najczęściej pojawiających się sygnałów, że gospodarka glukozy w organizmie jest zaburzona, należą:
- nadmierne pragnienie,
- częste lub bardzo częste oddawanie moczu (także w nocy),
- zwiększony apetyt, który nie wynika ze zwiększonego wysiłku energetycznego,
- apatyczność i rozdrażnienie.
Chorzy na cukrzycę są głodni nawet po zjedzeniu posiłku. Mimo częstszego spożywania posiłków, o niejednokrotnie zwiększonej kaloryczności, chorzy wyraźnie nie tyją, a czasami wręcz chudną. Jednak u części diabetyków występuje nagły przyrost masy ciała. To także jeden z bardziej widocznych objawów cukrzycy.
Jeśli rozwija się cukrzyca typu 2, objawy skórne to zaczerwienienie i świąd skóry, spowolnione gojenie się ran, większa częstość występowania zakażeń skóry. Ponadto chorzy zaobserwować mogą częstsze infekcje dróg moczowo-płciowych, a także pleśniawki w obrębie błon śluzowych jamy ustnej. Może pojawić się senność i apatia, a także zaburzenia widzenia. Jakie jeszcze symptomy daje cukrzyca typu 2? Objawy, które są bardzo charakterystyczne do specyficzny, acetonowy oddech oraz „owocowy” zapach moczu.
Zobacz także
„Jeśli jest godzina 13, masz już za sobą dwie filiżanki kawy i czekasz aż twoja herbata wystygnie, to sygnał, że przesadzasz”. O tym, jaka jest bezpieczna dawka kawy, mówi internistka
„W codziennej diecie warto mieć produkty, które przyspieszają przemianę materii” – zaznaczają dietetycy z „Czytamy etykiety”
„Zawsze, w każdym miejscu są rośliny, dzikie warzywa, które możemy zjeść. One są wszędzie, tylko my ich nie widzimy” – mówi Justyna Pargieła, ziołoznawca
Polecamy
„To choroba, której reguł codziennie uczymy się na nowo”. Katarzyna Kazimierowska i jej osobista historia cukrzycy typu 1
U Roksany Węgiel-Mglej zdiagnozowano nieuleczalną chorobę. „Zrozumiałam powagę tego, co się wydarzyło”
Pierwszy przypadek wyleczenia cukrzycy typu 1. Początek nowej ery w walce z chorobami autoimmunologicznymi?
Odczuwasz ból głowy i mdłości? Poznaj możliwe przyczyny
się ten artykuł?