Ostrzeżenie GIS: Salmonella w żółtym serze. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu
Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła bakterie Salmonella Newport w popularnym serze żółtym. Istnieje ryzyko zatrucia pokarmowego. Sprawdź koniecznie, czy nie masz tego produktu w domu.
Ryzyko zatrucia pokarmowego
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) ostrzega przed spożyciem sera żółtego „Ser Złoty Mazur” 150 g w plastrach:
- z partii numer 30.08/P6 16:59,
- o terminie przydatności do spożycia 28.11.2024,
- kodzie kreskowym 5900820008406.
W jednej z pięciu pobranych próbek tego produktu wykryto bakterie Salmonella Newport.
„Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego” – przekazano w komunikacie.
Produkt został wycofany z obrotu. Jego producentem jest Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL w Grajewie.
GIS podkreśla, że nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia po spożyciu tego sera, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem.
Organy Inspekcji Weterynaryjnej sprawdzają działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Salmonella: co to za choroba?
Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki z rodzaju Salmonella. Najczęściej dochodzi do niej drogą pokarmową, poprzez spożycie skażonej żywności. Szczególnie ryzykowne jest spożywanie produktów zawierających surowe jajka, takich jak lody, majonez, sosy, kremy w ciastach.
Najczęstsze objawy choroby to:
- silne bóle brzucha,
- bóle głowy,
- mdłości,
- wymioty,
- biegunka,
- podwyższona temperatura oraz zapalenia jelita cienkiegoi grubego.
Salmonella jest szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz chorych z osłabionym systemem odpornościowym. W ich wypadku zakażenie może przerodzić się w zagrażający życiu ogólnoustrojowy stan zapalny.
źródło:gov.pl, Hello Zdrowie
Polecamy
Plaga zatruć trutką na gryzonie. Nie żyje troje dzieci. Apel państwowej inspekcji
McDonald’s pozwany po serii zatruć bakterią E. coli. „Nie spodziewałem się, że będę tak cierpieć po zjedzeniu burgera”
Odczuwasz ból głowy i mdłości? Poznaj możliwe przyczyny
Grypa żołądkowa to chyba najmniejszy problem. Oto jakimi chorobami może skończyć się nieumiejętne korzystanie z toalety publicznej
się ten artykuł?