Przejdź do treści

Ulubione witaminy Polaków to skarb dla zdrowia. Oto co się dzieje, gdy je stosujesz

W kolażu widać sok z marchwi, cytrynę, koktajl z malin i mięty
Do życia potrzebujemy zbilansowanej dawki witamin / Fot. Pixabay
Podoba Ci
się ten artykuł?

Organizm do prawidłowego działania potrzebuje zbilansowanej dawki witamin. Są jednak sytuacje, takie jak ciąża, okres odchudzania czy spadek odporności organizmu, które sprawiają, że rośnie zapotrzebowanie na konkretne związki. Aby zachować zdrowie, wystarczy tylko wiedzieć, kiedy przygotować się na deficyt.

Gdy masz słabą odporność 

Wit. D 

Całoroczna suplementacja witaminą D poprawia odporność układu oddechowego. Co więcej, najbardziej narażone na przeziębienia są właśnie osoby z niedoborem tego związku. W badaniach prowadzonych przez Cutuli S. L. i in. udowodniono, że witamina D jest kluczowa w utrzymaniu homeostazy układu odpornościowego. 

Wit. C 

Według badań przeprowadzonych przez Carr A. C. oraz Maggini S., właściwa podaż witaminy C w diecie przyczynia się do poprawy reakcji odpornościowej poprzez wspieranie funkcji poszczególnych komórek układu immunologicznego. Wspiera także funkcje obronne nabłonka.

Gdy dokucza ci zmęczenie 

Wit. Z grupy B, żelazo, magnez, cynk 

Po całym dniu nie masz nawet siły, żeby obejrzeć wieczorem ulubiony serial w telewizji? Być może warto się przebadać i sprawdzić, czy to nie skutek braku witamin z grupy B, a także żelaza, magnezu oraz cynku. Według badań przeprowadzonych przez Tardy A. i jej zespół, niedobór tych związków to jedna z częstszych przyczyn znużenia, ponieważ wpływają bezpośrednio na procesy poznawcze i psychologiczne.

Gdy masz kłopoty z pamięcią 

Wit. B12 i wit. E 

Jeśli męczą cię niepozałatwiane z powodu zapominalstwa sprawy, to być może jest temu winny deficyt witamin. Jak potwierdza dr Chaudry E., witamina B12 poprawia wydajność pamięci, a witamina E spowalnia postęp choroby Alzheimera.

Gdy palisz papierosy 

Wit. D 

Jak można przeczytać na stronie VerywellMind, papierosy zubażają rezerwy witaminy D w organizmie. Żeby zapobiec osteoporozie, palacze powinni więc wspomagać się tym związkiem. Może mieć on także działanie ochronne przed szkodliwymi dla funkcji płuc skutkami palenia tytoniu. 

Wit. C 

Witamina C ma dla palaczy ważną zaletę. To skuteczny przeciwnik w starciu z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do rozwoju nowotworów, zaburzeń krążenia, miażdżycy czy przedwczesnego starzenia się komórek. Poza tym, jak podaje National Institutes of Health, osoby palące mają o około 35 mg większe zapotrzebowanie na witaminę C od osób niepalących. 

Wit. E i A 

Jeśli chodzi o zapobieganie starzeniu, to palaczom przyda się też dodatkowa dawka witamin E i A. Wśród palaczy ubytek witaminy E jest aż dwa razy szybszy, w związku z tym ryzyko uszkodzeń skóry pod wpływem produkcji wolnych rodników i uszkodzeń DNA komórki jest nasilone.

Gdy jesteś w ciąży lub planujesz ciążę 

Wit. D 

Kobieta przez okres ciąży powinna przyjmować witaminę D. Poleca się już w okresie planowania ciąży zadbać o odpowiednie jej zasoby. Wszystko to dla prawidłowego rozwoju płodu, który czerpie tę witaminę z organizmu matki, a więc zapotrzebowanie na nią wzrasta, co potwierdzają badania przytaczane przez magazyn „Healthline”. 

Wit. B 

Uzupełnianie witaminy B zapewni przyszłej mamie:  

  • dobre samopoczucie,  
  • zahamuje rozwój depresji, 
  • złagodzi lęki i stres,  
  • poprawi przemianę materii i zdolność koncentracji.  

Kwas foliowy (witamina z grupy B) powinno się suplementować jeszcze przed zajściem w ciążę, bo jego niedobór w pierwszych tygodniach rozwoju zarodka skutkuje ciężkimi wrodzonymi wadami rozwojowymi.

Gdy ważysz za dużo albo się odchudzasz 

Wit. D 

Według opublikowanego na łamach British Journal of Nutrition eksperymentu, zbilansowany poziom witaminy D w organizmie może przyspieszyć odchudzanie aż o 70 proc. Czy możemy więc mówić o przełomie w walce z otyłością? Nie do końca, bowiem takie efekty są możliwe tylko przy jednoczesnym stosowaniu zbilansowanej diety. 

Wit. C 

Witamina C chroni przed chorobami naczyniowymi u osób otyłych i z nadwagą, ponieważ zmniejsza produkcję białka endotelina-1 odpowiedzialnego za zwężanie naczyń krwionośnych. Takie działanie można porównać do regularnie wykonywanych ćwiczeń fizycznych.

 

Aktualizacja treści: inż. Agata Domagała

 


Bibliografia: 

  1. Blumsohn A., Barker M., Calcium, vitamin D and weight loss, British Journal of Nutrition 2009, 102, 10, 1538. 
  2. Carr A. C., Maggini S., Vitamin C and Immune Function, Nutrients 2017, 9, 11, 1211. 
  3. Cutuli i in., Update on vitamin D role in severe infections and sepsis, Journal of Anesthesia, Analgesia and Critical Care 2024, 4, 4. 
  4. https://ods.od.nih.gov [dostęp 02.11.2024]. 
  5. https://www.healthline.com/nutrition/supplements-during-pregnancy [dostęp 02.12.2024]. 
  6. https://www.manual.co/blog/vitamins-for-memory-improving-concentration [dostęp 02.12.2024]. 
  7. https://www.verywellmind.com/smoking-and-vitamin-depletion-2825319#citation-16 [dostęp 02.12.2024]. 
  8. Trady A. i in., Vitamins and Minerals for Energy, Fatigue and Cognition: A Narrative Review of the Biochemical and Clinical Evidence, Nutrients 2020, 12, 1, 228.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?