Dieta dla chorych na hashimoto. Co jeść, a czego unikać przy niedoczynności tarczycy?
Choroba Hashimoto to jedno z najczęściej spotykanych zaburzeń tarczycy. Starannie skomponowana dieta w hashimoto wspiera leczenie i wpływa na dobry wygląd i samopoczucie. Odpowiednio skomponowany jadłospis zapobiega m.in. przybieraniu na wadze.
Hashimoto jest chorobą autoimmunologiczną, na którą najczęściej cierpią kobiety. Choroba Hashimoto u mężczyzn również występuje, lecz stanowią oni jedynie około 5% przypadków osób zmagających się z tą przypadłością. Przy hashimoto prawidłowa dieta jest równie ważna, jak odpowiednie leczenie pod okiem lekarza specjalisty.
Objawy choroby Hashimoto
Hashimoto jest uwarunkowane genetycznie, ale chorobę mogą też wywołać stres czy wcześniej przebyte choroby i infekcje wirusowe. Objawy hashimoto to m.in.: zmęczenie, osłabienie, sucha skóra, łamliwe włosy i paznokcie, nieregularne miesiączki, przybieranie na wadze, opuchnięcia powiek, a w zaawansowanej chorobie również całego ciała. Skutki hashimoto mogą też obejmować skłonność do depresji i częste zmiany nastrojów. Wiele osób niestety lekceważy te objawy, myląc je ze zwykłym przepracowaniem. Im szybciej zdiagnozuje się chorobę, tym lepiej dla naszego zdrowia.
Leczenie hashimoto polega na regularnym przyjmowaniu sztucznych hormonów tarczycy Dobrze dobrana dieta w hashimoto uzupełnia farmakologiczne leczenie, ale go nie zastępuje.
Choroba Hashimoto – dieta odpowiednia dla organizmu – zasady
Dieta w chorobie Hashimoto wspiera leczenie w naturalny sposób i zapobiega przybieraniu na wadze spowodowanemu spowolnioną przemianą materii. Wiele osób cierpiących na hashimoto zmaga się z nadwagą. Należy pamiętać, że stosowanie diety odchudzającej powinno się zacząć dopiero wtedy, gdy poziom hormonów tarczycy zostanie uregulowany.
Dieta na hashimoto jest niskokaloryczna. Według zaleceń dietetyków powinna mieć ona o około 500 kalorii mniej niż w przypadku normalnego dziennego kalorycznego zapotrzebowania – dzienna dawka spożywanych kalorii powinna być ustalona między innymi na podstawie wieku i stylu życia.
Dieta w chorobie Hashimoto powinna obejmować 4–5 posiłków dziennie o niewielkich porcjach spożywanych w regularnych odstępach czasu. Pozwoli to na uregulowanie metabolizmu. Spożywane produkty powinny być jak najmniej przetworzone, świeże, sezonowe. Powinny mieć one niski indeks glikemiczny. Zaleca się też picie 1,5–2 litrów wody dziennie, by odpowiednio nawadniać organizm.
Zobacz także
Dieta przy hashimoto – jadłospis
Dieta hashimoto powinna zawierać produkty bogate w kwasy omega-3, np. olej lniany, oliwa z oliwek, orzechy, sezam. Kwasy omega-3 wspomagają układ odpornościowy i nerwowy, korzystnie wpływają na koncentrację.
Codzienne menu przy hashimoto powinno zawierać produkty bogate w błonnik, np. soczewicę, siemię lniane, ziarna zbóż, awokado, banany. Błonnik daje uczucie sytości i jednocześnie pobudza do pracy jelita. Inne wartościowe składniki, które powinny się znaleźć codziennie na stole, to: pełnowartościowe białko, cynk, jod, witaminy.
Istnieje wiele diet, które są odpowiednie przy hashimoto. Z pewnością osoby z hashimoto znają dietę Dąbrowskiej. Opiera się ona na okresowym jedzeniu wyłącznie surowych warzyw i owoców, co według twórczyni diety pozwala na oczyszczenie organizmu. Ważne jest, by dietę przy hashimoto skonsultować wcześniej z lekarzem.
Choroba Hashimoto – czego nie jeść?
Dieta hashimoto powinna ograniczać lub nawet wykluczać produkty bogate w tłuszcze nasycone pochodzenia zwierzęcego, np. ciężkie do strawienia golonki, schab, kaszanki, smalec. Osoby z hashimoto powinny unikać ciężkostrawnych, mocno przetworzonych dań typu fast food. Dieta dla hashimoto zakłada też zupełne wykluczenie produktów, które wywołują nietolerancję pokarmową. Czasem chorzy nie tolerują glutenu lub laktozy – wyeliminowanie produktów z tymi składnikami wpłynie na ogólną poprawę stanu zdrowia.
Dieta z hashimoto powinna być przede wszystkim dobrze ułożona i zbilansowana. Wiele elementów diety dla hashimoto jest zaczerpniętych z zaleceń związanych ze zdrowym odżywianiem. Przestrzeganie diety z pewnością wpłynie na polepszenie ogólnego stanu zdrowia i regulowanie masy ciała. Przy komponowaniu diety warto skorzystać z porad specjalisty, który pomoże mądrze ułożyć jadłospis.
Polecamy
Lekarz pozwolił 13-latce wywiercić dziurę w głowie pacjenta. Media piszą o gigantycznym skandalu
Koniec z implantami! Lek na… porost zębów ma szanse trafić do sprzedaży już całkiem niedługo
Czym jest hepatologia i kiedy zgłosić się do specjalisty?
Kolostomia, czyli sztuczny odbyt na powierzchni brzucha
się ten artykuł?