Przejdź do treści

Zgaga w ciąży – kiedy występuje i jak sobie z nią radzić?

kobieta, która ma zgagę w ciąży
źródło: stock.adobe.com Fot. chajamp
Podoba Ci
się ten artykuł?

Zgaga w ciąży to jedna z najczęstszych dolegliwości występujących u kobiet ciężarnych. Warto wiedzieć jak sobie z nią radzić, stosując ogólnodostępne domowe sposobów, które nie zaszkodzą dziecku. Leki na zgagę w ciąży nie zawsze są bezpieczne.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera

lekarz

Zgaga w ciąży jest jednym z najczęściej występujących objawów, który może pojawić się zarówno na początku, jak i na końcu ciąży. Czasami w 37 czy 38 tygodniu ciąży, kiedy dno macicy ulega nieco obniżeniu i nie uciska tak mocno na żołądek, zgaga ulega osłabieniu. Co to właściwie jest zgaga? Jest to nieprzyjemny objaw pieczenia za mostkiem o różnym nasileniu, któremu dość często towarzyszy niesmak w ustach. Jeśli kobieta miała tendencję do zgagi przed ciążą, to w czasie ciąży objawy mogą się jeszcze bardziej nasilić. Domowe sposoby na zgagę w ciąży to zwykle wystarczający sposób na poradzenie sobie z tym problemem.

Zgaga w ciąży – co oznacza?

Zgaga to bardzo powszechny objaw, jednak nie dotyczy każdej kobiety w ciąży. Zdarza się, że zgaga w ciąży wcale nie występuje lub ujawnia się jedynie sporadycznie po obfitym posiłku pod koniec ciąży. Niekiedy jednak zgaga pojawia się już na początku ciąży, będąc niejako pierwszym jej objawem. Ma to związek ze wzrostem poziomu progesteronu we krwi. Progesteron jest jednym z głównych hormonów produkowanych w czasie ciąży w dość dużych ilościach, a jednym z jego działań jest rozluźnienie mięśni gładkich przewodu pokarmowego, w tym dolnego zwieracza przełyku. Rozluźniony dolny zwieracz przełyku, leniwa perystaltyka i zaleganie pokarmów w żołądku są czynnikami, które nieuchronnie prowadzą do zgagi. Zgaga pojawia się przede wszystkim na początku ciąży i wynika z podrażnienia przełyku treścią pokarmową cofającą się w mechanizmie wymiotów ciężarnych. Pojawia się także pod koniec ciąży, kiedy powiększająca się macica zaczyna zajmować coraz większą przestrzeń w jamie brzusznej, uciskając na sąsiadujące struktury, w tym oczywiście przewód pokarmowy. Pod koniec ciąży (około 37-38 tygodnia), objawy tego typu najczęściej ustępują, ponieważ dno macicy ulega obniżeniu.

Zgaga w ciąży – objawy dodatkowe

Zgaga może współistnieć na początku ciąży z wymiotami i innymi objawami zwiastującymi ciążę. Kwaśna treść żołądkowa przedostaje się do przełyku, powodując nieprzyjemne objawy kliniczne. Dodatkowo pojawia się kwaśne bądź puste odbijanie, niesmak w ustach. Objaw, jakim jest zgaga, nie stanowi żadnego zagrożenia ani dla przyszłej mamy, ani dla dziecka. Jest jedynie uciążliwy. Należy jednak pamiętać, że zgaga pojawia się przede wszystkim po bardzo obfitych posiłkach, a także wtedy, gdy po posiłku przybiera się pozycję leżącą.

Zobacz także

Leki na zgagę w ciąży

Jakiekolwiek tabletki nie powinny być środkiem pierwszego rzutu w leczeniu zgagi. Preparaty dostępne bez recepty na bazie węglanu wapnia czy magnezu, które łagodzą objawy zgagi, są teoretycznie bezpieczne w ciąży, jednak nie należy ich nadużywać. Antagoniści receptora histaminowego H2 również są bezpieczne i chętnie stosowane w ciąży. Leki typu IPP, czyli inhibitory pompy protonowej, to grupa leków, która również może być bezpiecznie stosowana w leczeniu zgagi. Najlepiej jednak stosować domowe sposoby walki ze zgagą.

Zgaga w ciąży – jak sobie z nią radzić?

Najważniejszym elementem w mechanizmie powstawania zgagi, jak i nasilenia objawów, ma dieta i właściwy przyrost masy ciała. Nadmierne wypełnienie żołądka jest elementem spustowym objawów zgagi, dlatego też konieczne jest spożywanie częstych, lecz małych posiłków. Każdy kęs posiłku powinien być dobrze przeżuty, co skróci jego czas zalegania w żołądku. Nie można również kłaść się z pełnym żołądkiem ani przyjmować pozycji płaskiej na plecach. Warto unikać pokarmów takich jak produkty kwaśne, pikantne, tłuste, konserwowe. Należy ograniczyć słodycze, czekoladę, mocną herbatę, soki owocowe i napoje gazowane – są to produkty, które dodatkowo mogą wpłynąć na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku i nasilić dolegliwości.

Wśród domowych sposobów walki ze zgagą wymienia się:

  • migdały jako źródło magnezu i wapnia,
  • napar z rumianku,
  • napar z siemienia lnianego,
  • dietę lekkostrawną,
  • umiarkowaną aktywność fizyczną,
  • nawadnianie organizmu.

Bardzo ważne, by po spożyciu posiłku starać się nie schylać, by jak najbardziej ograniczyć ucisk macicy na żołądek.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?