Zdrowa trzustka – profilaktyka zmniejszy ryzyko zachorowania
Zdrowa trzustka pełni w organizmie istotne funkcje: wytwarza enzymy wspomagające trawienie oraz hormony regulujące wykorzystanie glukozy przez komórki. Niestety gruczoł ten jest narażony na wiele chorób, w tym zapalenie oraz rak trzustki. Sprawdź, co jeść, a czego unikać. Profilaktyka sprawi, że ryzyko zachorowania na wspomniane schorzenia będzie mniejsze.
Jakie funkcje pełni trzustka?
Trzustka to podłużny gruczoł, który leży w nadbrzuszu, za żołądkiem. Jeden koniec trzustki otoczony jest przez dwunastnicę, natomiast drugi styka się ze śledzioną. Trzustka jest gruczołem dokrewnym i trawiennym. Narząd ten wydziela enzymy proteolityczne w postaci proenzymów (trypsynogen, chymotrypsynogen) oraz amylazę. Wysepki Langerhansa znajdujące się w miąższu trzustki produkują substancje dokrewne: glukagon, insulinę, somatostatynę oraz polipeptyd trzustkowy. Hormony trzustkowe regulują gospodarkę węglowodanową organizmu.
Wpływ diety na ryzyko rozwoju chorób trzustki
Dieta pełni istotną rolę w terapii chorób trzustki. Odpowiednio skomponowane menu ma też działanie profilaktyczne, chroniące przed zachorowaniem na schorzenia trzustki, takie jak ostre i przewlekłe zapalenie trzustki oraz rak narządu.
Ostre i przewlekłe zapalenie trzustki
Ostre zapalenie trzustki (OZT) to ostry stan zapalny gruczołu pojawiający się w wyniku przedwczesnej aktywacji proenzymów trzustkowych i samostrawienia trzustki. Objawy ostrego zapalenia trzustki to:
- nagły, bardzo silny ból w nadbrzuszu promieniujący do pleców,
- nudności i wymioty,
- gorączka,
- bolesność przy dotyku nadbrzusza,
- tachykardia,
- żółtaczka.
Przewlekłe zapalenie trzustki (PZT) to długotrwały stan zapalny prowadzący do zaniku, zwłóknienia i poszerzenia przewodów trzustkowych. Uszkodzenie narządu powoduje upośledzenie funkcji zewnątrz- i wewnątrzwydzielniczej narządu. Objawy przewlekłego zapalenia trzustki to:
- okresowy lub stały ból w nadbrzuszu, nasilający się po zjedzeniu posiłku; przez dolegliwości bólowe chorzy ograniczają spożycie posiłków, co prowadzi do niedożywienia,
- wzdęcia,
- nudności i wymioty,
- biegunki tłuszczowe,
- nieprawidłowa tolerancja glukozy lub cukrzyca,
- okresowo nawracająca żółtaczka.
Rodzaje stopni ciężkości ostrego zapalenia trzustki
Łagodne | Umiarkowanie ciężkie | Ciężkie |
Nie ma niewydolności narządowej; Nie ma miejscowych ani ogólnoustrojowych powikłań.
| Przejściowa (do 48 godzin) niewydolność narządowa; Miejscowe lub ogólnoustrojowe powikłania bez niewydolności narządowej. | Przetrwała (> 48 godzin) niewydolność jedno- lub wielonarządowa.
|
Najczęstszą przyczyną ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki jest alkohol. Wpływ mają również czynniki dietetyczne. W badaniach zaobserwowano, że osoby z alkoholowym przewlekłym zapaleniem trzustki w przeszłości spożywały znacznie większe ilości tłuszczów, węglowodanów i białka zwierzęcego w porównaniu do osób zdrowych.
Większość OZT ma łagodny przebieg, jednak istnieje potrzeba szybkiego wyodrębnienia chorych z ciężką postacią choroby, zagrożonych wysokim ryzykiem powikłań i zgonu, a tym samym wymagających od początku wzmożonego nadzoru oraz intensywnego leczenia.
Nowotwory trzustki
Rak trzustki, a dokładniej gruczołowy rak przewodów trzustkowych to nowotwór złośliwy wywodzący się z komórek nabłonkowych. Objawy raka trzustki obejmują:
- ból brzucha,
- nudności,
- brak apetytu,
- utratę masy ciała,
- żółtaczkę.
Na rozwój nowotworów trzustki mają wpływ czynniki genetyczne i środowiskowe. Do tych drugich zalicza się:
- przewlekłe zapalenie trzustki,
- cukrzycę,
- palenie papierosów,
- otyłość – nadmierna masa ciała zwiększa ryzyko zachorowania na raka trzustki aż o 20-50%.
Jadłospis obfitujący w czerwone mięso, a w szczególności to poddane obróbce w wysokiej temperaturze również przyczynia się do wzrostu ryzyka nowotworu trzustki. Ochronnie może działać z kolei spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych, produktów bogatych w błonnik oraz warzyw i owoców.
Dieta na zdrową trzustkę
Często słyszy się, żeby zadbać dietą o zdrową wątrobę, serce czy skórę, jednakże mało uwagi poświęca się trzustce. Jakie dietetyczne kroki powinnaś podjąć, aby wesprzeć pracę trzustki?
- Ogranicz spożycie alkoholu. Czynnikiem ryzyka rozwoju PZT jest spożywanie ponad 20 g czystego etanolu na dobę. Szanse na zachorowania rosną wraz ze zwiększoną dawką alkoholu (zwiększenie 2-krotnie dawki alkoholu powoduje 4krotny wzrost zachorowań, zwiększenie dawki 3-krotnie prowadzi do wzrostu zachorowań u 9-krotnie większej liczby osób). Co ważne, nawet niewielkie ilości alkoholu spożywane regularnie mogą przyczynić się do powstania nieodwracalnych zmian w trzustce.
- Wprowadź dietę o niskiej zawartości cholesterolu. Jedną z przyczyn rozwoju ostrego zapalenia trzustki są kamienie żółciowe zbudowane z cholesterolu. Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju kamicy żółciowej, stosuj dietę bogatą w produkty pełnoziarniste, świeże warzywa i owoce oraz ryby morskie. Unikaj natomiast tłustych, smażonych potraw, konserw mięsnych i podrobów.
- Zadbaj o codzienną aktywność fizyczną i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Osoby z nadwagą i otyłością są bardziej narażone na rozwój kamicy żółciowej. Zmniejszenie masy ciała oraz wprowadzenie ćwiczeń może zapobiec tworzeniu się kamieni żółciowych.
- Rzuć palenie. Palenie tytoniu zwiększa postęp choroby oraz ryzyko raka trzustki.
Produkty, które „lubi” trzustka
Dobrze zbilansowana dieta oparta o założenia Piramidy Żywienia, korzystnie wpływa na pracę trzustki. Osobom zdrowym zalecane są pełnoziarniste pieczywo, razowe makarony i grube kasze. W codziennym menu zaplanuj kilka porcji warzyw, m.in. szpinaku, brokułów czy roślin strączkowych. Mięso czerwone zastąp drobiem i rybami, a w ramach przekąsek nie jedz słodyczy, lecz orzechy i nasiona.
Czego unikać w diecie trzustkowej?
Oprócz wspomnianych już tłustych potraw, w diecie na zdrową trzustkę warto zrezygnować z wysokoprzetworzonych produktów, słodzonych napojów oraz ograniczyć słodkie przekąski. Zamiast smażyć, lepiej jest przygotowywać potrawy gotowane, duszone i pieczone.
Bibliografia:
- Hidalgo M, Rak trzustki, New England Journey of Medicine 2010, 362: 1605-1617.
- Rogowska A, Ostre zapalenie trzustki, Postępy Nauk Medycznych 2014, t. XXVII, nr 1.
- Youngyo K, The association between red, processed and white meat consumption and risk of pancreatic cancer: a meta-analysis of prospective cohort studies, Cancer Causes & Control 2023, 34, pages 569–581.
Polecamy
„Owszem, dziś długość życia człowieka wzrasta, ale czy o taką jakość życia nam chodziło?” – pyta prof. Grzegorz Dworacki
Rodzaje insulin – czym się różnią i jak je stosować?
Czy regeneracja trzustki jest możliwa? Co wspomoże pracę tego organu?
Usunięcie jajników – jakie są konsekwencje tej operacji?
się ten artykuł?