Witaminy – co to takiego? Znaczenie witamin w codziennej diecie
Witaminy to związki chemiczne, które – choć często spożywane w niewielkich ilościach – odgrywają kluczowe role w wielu procesach metabolicznych. Od witaminy A wspierającej zdrowie oczu przez witaminę C wzmacniającą układ odpornościowy po witaminę D niezbędną dla zdrowia kości – każda z nich ma swoje unikalne działanie. Jakie są rodzaje witamin? Dlaczego warto dbać o ich odpowiednią podaż w diecie?
Witaminy – co to za związki?
Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych o zróżnicowanej budowie, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Większość z nich musi być dostarczana z zewnątrz, ponieważ organizm nie ma zdolności ich syntezy. Z tego względu niezbędne jest spożywanie urozmaiconych posiłków.
Najczęściej sięga się po suplementację witaminy C, D, B12, magnezu, żelaza. Ogólnie wiele osób spożywa kompleks witamin, multiwitaminy i minerały. To jest dobre rozwiązanie, bo jednak trudno jest dostarczyć z pożywienia ilości, które mogłyby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najważniejsza jest jednak regularność i odpowiednia dawka.
Podział witamin na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie
Witaminy dzielą się na dwie główne grupy na podstawie ich rozpuszczalności:
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminy A, D, E i K mogą się kumulować w organizmie, a ich przyswajanie jest zależne od obecności tłuszczu w diecie;
- witaminy rozpuszczalne w wodzie – do tej grupy zalicza się witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponieważ nie są magazynowane w organizmie, ich nadmiar jest wydalany z moczem.
Dodatkowo witaminy można klasyfikować na te zawierające azot (wszystkie z grupy B) oraz te bez azotu (A, D, E, K, C), co daje wgląd w ich budowę chemiczną.
Rola witamin w organizmie człowieka
Witaminy są niezbędne dla rozwoju, utrzymania zdrowia i wydolności organizmu. Ich niedobór prowadzi do hipowitaminozy, brak do awitaminozy, a nadmiar może powodować hiperwitaminozę. Łagodne niedobory są bardzo częste i mogą osłabiać układ odpornościowy, powodować zmęczenie, problemy skórne oraz inne dolegliwości.
Funkcje poszczególnych witamin
Witamina A
Witamina A, znana również jako retinol jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, ponieważ przekształca się w retinal – składnik rodopsyny, pigment odpowiedzialny za wrażliwość pręcików siatkówki na słabe światło. Dzięki temu zapobiega tzw. kurzej ślepocie i wspiera leczenie różnych chorób oczu. Ponadto witamina A:
- wzmacnia błony śluzowe nosa, gardła, jelit i płuc, co zwiększa odporność organizmu na zakażenia;
- odgrywa istotną rolę w rozwoju i wzroście kości, zapobiegając tworzeniu się krzywego zgryzu.
Witaminy z grupy B
Każda z witamin z grupy B ma swoją określoną rolę:
- witamina B1 (tiamina) bierze udział w procesie przekształcania glukozy w energię;
- witaminy B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna) są ważne dla metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek;
- witamina B6 (pirydoksyna) odgrywa rolę w syntezie aminokwasów i produkcji neuroprzekaźników;
- witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna do syntezy DNA oraz produkcji czerwonych krwinek;
- witamina B12 (kobalamina) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji DNA.
Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest niezbędna do produkcji kolagenu, białka kluczowego dla zdrowia skóry, chrząstek, kości i zębów. Ponadto wspomaga prawidłowy metabolizm energetyczny i zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie ważne dla zapobiegania anemii. Odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, przyspiesza gojenie się ran i wzmacnia odporność organizmu.
Witamina D
Witamina D, znana również jako kalcyferol reguluje wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, co zapewnia właściwą mineralizację kości i zębów. Dodatkowo:
- wpływa na uwalnianie wapnia z kości i jego reabsorpcję w nerkach, co jest kluczowe dla utrzymania homeostazy wapniowo-fosforanowej;
- ma działanie immunomodulacyjne, wspomagając funkcjonowanie układu odpornościowego i chroniąc organizm przed zakażeniami;
- jest związana z regulacją procesu podziału komórek, co zapobiega rozwojowi nowotworów oraz pomaga utrzymać prawidłowy stan mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Witamina E
Głównym zadaniem witaminy E (inaczej α-tokoferol, α-T) jest ochrona komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co zapobiega procesom starzenia się oraz chorobom, w tym:
- chorobom serca;
- nowotworom;
- schorzeniom neurodegeneracyjnym.
Ponadto witamina E wpływa korzystnie na zdrowie skóry. Jest również istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomagając walkę organizmu z infekcjami oraz procesami zapalnymi.
Witamina K
Witamina K (inaczej filochinon) bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Oprócz tego wpływa na metabolizm, pomagając w utrzymaniu zdrowia kości poprzez regulację przemian wapnia. Dodatkowo wykazuje także właściwości:
- przeciwzapalne;
- przeciwgrzybicze;
- antybakteryjne.
Najważniejsza jest regularność, bo tylko ona w perspektywie czasu uzupełni niedobory i będzie miała jakikolwiek wpływ na organizm. Należy dokładnie przestrzegać dawek rekomendowanych przez producentów, a jeszcze lepiej, jeśli dobór wszelkich substancji, które chcemy przyjmować regularne, będzie skonsultowany z lekarzem. Dawka jest również zależna od trybu życia, tego co jemy, czy palimy papierosy, czy jesteśmy w okresie laktacji, dlatego tak ważny jest wywiad lekarski. Ważna informacja – nie przyjmujemy ani leków, ani witamin „na zaś”. Jeśli jednego dnia zapomniało ci się wziąć, następnego dnia – nie podwajaj dawki. Przyjmij produkt zgodnie z zapotrzebowaniem.
Kiedy warto suplementować poszczególne rodzaje witamin?
Suplementacja witamin może być zalecana w różnych sytuacjach, szczególnie gdy istnieje ryzyko niedoboru. Przykładowo kobiety w ciąży często otrzymują zalecenia dotyczące przyjmowania kwasu foliowego, aby zapobiec wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Z kolei witaminę D zaleca się w okresie zimowym. Należy ją zawsze skonsultować z lekarzem, ponieważ samodzielne sięganie po tego typu preparaty może skończyć się hiperwitaminozą.
Bibliografia:
- Abdullah M. et. al., Vitamin C (Ascorbic Acid), 2023.
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii 2009, tom 4, s. 229-238.
- Lisowska K. A., Bryl E., The role of vitamin D in the development of autoimmune diseases, Postepy higieny i medycyny doswiadczalnej 2017, tom 71, 1, s. 797-810.
- McEldrew Emily P. i inni, Vitamin A, StatPearls, 2023.
- Rizvi S. et. al., The role of vitamin e in human health and some diseases, Sultan Qaboos University Medical Journal 2014, tom 14, 2, s.157-65.
Polecamy
„Niedobór wapnia w diecie może mieć wpływ także na nasz nastrój…”. O ważnej roli wapnia dla organizmu, szczególnie w okresie ciąży, rozmawiamy z dietetyczką, specjalistką do spraw żywienia Agnieszką Piskałą-Topczewską
Jaki wybrać magnez dla dzieci i kiedy warto go podawać?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?
się ten artykuł?