Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Są genialne na upał
Panie i panowie, żar ostatnio leje się z nieba! Kto ma ochotę na szklankę zimnej lemoniady lub mrożonej herbaty? Z sezonowych owoców, świeżych ziół – oczywiście bez białego cukru i sztucznych barwników. Nadchodzi superorzeźwienie!
Letnie orzeźwienie w szklance
Zimne napoje można zrobić na bardzo wiele sposobów – najprostszym z nich jest rozgniecenie ulubionych owoców lub ziół, a następnie zalanie ich zimną wodą z kostkami lodu. Dzięki temu owoce puszczą sok, który nada wodzie świeżego, cierpkiego aromatu i w kilka sekund zmieni dzbanek wody w orzeźwiającą lemoniadę. To także dobry sposób na zużycie tych owoców, które straciły już pierwszą świeżość.
Jeśli macie kilka minut więcej, możecie przygotować lemoniadę na bazie domowych smakowych syropów – w małym rondelku należy zagotować cukier trzcinowy, wodę i dowolne dodatki, a kiedy cukier się roztopi, macie już gotowy syrop, który jest bazą lemoniady. W ten sposób najchętniej przygotowuję lemoniadę waniliowo-limonkową, rabarbarową lub moją ukochaną lemoniadę różaną. Dobrze jest za jednym zamachem ugotować zapas syropu z całej szklanki wody, dzięki czemu w każdej chwili z lodówki można wyjąć słoik z syropem i dodać kilka kropli do zimnej wody.
Jeszcze prostsze jest przygotowanie domowych mrożonych herbat i naparów – zapomnijcie o czarnej herbacie i sięgnijcie po zioła. Pokrzywa, melisa, szałwia, rumianek lub rozmaryn mogą być wspaniałą bazą dla domowej zmrożonej herbaty, zwłaszcza z dodatkiem świeżych owoców oraz ziół. Do mocnego naparu wystarczy wlać zimną wodę, garść kostek lodu oraz świeżych owoców i mrożona herbata jest gotowa do walki z upałem.
Lemoniada ogrodowa
Lemoniada ogrodowa. Zdjęcie: Marta Dymek | Jadłonomia
Składniki:
– 1/2 szklanki agrestu
– 1/2 szklanki porzeczek
– 1/2 szklanki wiśni
– 3 szklanki wody
– 1 łyżeczka syropu z agawy
– kilka plasterków cytryny i pomarańczy
– kostki lodu
Przygotowanie:
Owoce wsypać do dzbanka i przy pomocy moździerza lub widelca porządnie je rozgnieść. Dodać pozostałe składniki, zamieszać i podawać.
Lemoniada różana
Składniki:
– 2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
– 3 łyżki wody różanej
– 4 łyżki wody
– sok z 1/2 – 1 cytryny
– 1 i 1/2 szklanki wody
– 1/4 – 1/2 łyżeczka soku z buraka, opcjonalnie
– kostki lodu
Przygotowanie:
W małym rondelku zagotować wodę różaną, cukier i wodę. Kiedy cukier się rozpuści, a płyn zacznie bulgotać, zdjąć rondelek z ognia i przelać syrop do butelki, odstawić na kwadrans do ostudzenia.
Do przestudzonego syropu dodać sok wyciśnięty z cytryny, wodę, kilka kropli soku z buraka i garść kostek lodu. Wymieszać i rozlewać do szklanek z dodatkowym lodem.
Mrożona melisa z cytrusami
Składniki:
– 1 szklanka wrzątku
– 2 torebki melisy
– 1 szklanka wody
– kilka gałązek świeżej melisy
– kilka plasterków pomarańczy i cytryny
– kostki lodu
Przygotowanie:
Melisę zalać wrzątkiem i parzyć przez 3 minuty. Po tym czasie wyjąć melisę i przelać napar do butelki. Do naparu dodać zimną wodę, pokrojone w plasterki cytrusy, świeżą melisę i porządnie zamieszać. Dodać kostki lodu i rozlewać do szklanek.
Polecamy
Przegląd saturatorów do wody i napojów gazowanych – które wybrać?
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Jajko w koszulce, czyli efektowny przysmak na talerzu. Jak je zrobić?
Michał Korkosz „Rozkoszny” o tym, po jakie dania sięgnąć, jeśli doskwiera nam jesienna chandra
się ten artykuł?