Bierzesz kilka opakowań antybiotyków rocznie? Internistka tłumaczy, co dzieje się z twoją wątrobą
Chorujesz kilka razy w roku. Przeszłaś już zapalenie gardła, zapalenie krtani, anginę i bakteryjne zapalenie oka. I za każdym razem lekarz przepisywał ci nowy antybiotyk. To nic, że brałaś probiotyki w kapsułkach i dodatkowo jadłaś kiszonki. I tak czujesz osłabienie. Boisz się też o stan twojego żołądka i wątroby. Czy słusznie? Odpowiada lek. Ewa Podkaminer-Ligaj, internistka z CM Damiana.
Antybiotyki – stosuj tylko na bakterie!
Antybiotyki są grupą leków, które niszczą bakterie – nie tylko te groźne i chorobotwórcze, ale i te dobre dla naszego zdrowia. Warto też pamiętać, że każda terapia, nawet ta kilkudniowa, zmienia skład i liczebność drobnoustrojów, które mieszczą się w przewodzie pokarmowym.
To dlatego podczas antybiotykoterapii możemy odczuwać nieprzyjemne dolegliwości – ból żołądka, ból brzucha czy kłucie w wątrobie. W ich niwelowaniu pomoże przyjmowanie probiotyków. Czy to jednak wpłynie na ochronę narządów?
Antybiotyk – jaki ma wpływ na stan wątroby?
Antybiotyk nie jest neutralny dla naszego organizmu. Tym razem zajmijmy się jednak tylko jednym z narządów – wątrobą. Czy należy robić coś, by ją odciążyć? Wyjaśnia internistka z Centrum Medycznego Damiana.
– Nie ma potrzeby, aby dodatkowo chronić wątrobę podczas antybiotykoterapii, zakładając, że antybiotyki są przyjmowane według zaleceń lekarza. Oczywiście na czas przyjmowania antybiotyku należy zrezygnować ze spożywania alkoholu, ale nie istnieją leki, których zadaniem jest ochrona wątroby przez działaniem antybiotyku – mówi lek. Ewa Podkaminer-Ligaj.
Wątroba – co może jej wspomóc?
Chociaż, jak wyjaśnia internistka, na rynku nie ma leków chroniących wątrobę przed szkodliwym działaniem antybiotyków, zawsze możemy skorzystać z naturalnych rozwiązań. Jednym z nim są preparaty ziołowe z silibininą – substancją pochodzącą z wyciągu z owoców ostropestu plamistego.
Silibinina działa w hepatocytach. Zwiększając w nich zawartość enzymów, wpływa na wzrost ochrony antyoksydacyjnej. Dzięki temu wolne rodniki, które pojawiają się podczas metabolizmu antybiotyków, zostają „wyłapywane”.
Jak w inny sposób możemy pomóc wątrobie po silnej antybiotykoterapii? Lekkostrawną dietą. Sięgaj po gotowane warzywa i mięsa.
Naprawdę warto. Wątroba to ważny organ. W 2008 roku w magazynie „Gastroenterology” opublikowano wyniki badań dot. polekowego uszkodzenia wątroby. Antybiotyki są największą grupą leków, która prowadzi do zniszczenia tego narządu.
Polecamy
WHO apeluje o zwiększenie szczepień w walce z antybiotykoopornością. „To kluczowe znaczenie dla ratowania życia”
„Sprawa jest poważna i bolesna. Nie wiem, co robić”. Majka Jeżowska o swojej kontuzji
Odkryli superantybiotyk! Zabija bakterie chorobotwórcze, a zostawia pożyteczne
Superantybiotyk coraz bliżej. Nowy lek może uratować tysiące chorych
się ten artykuł?