Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?
Witamina PP odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jaką jeszcze pełni rolę w organizmie? Czym skutkuje niedobór witaminy PP? Wyjaśniamy!
Witamina PP – czym jest?
Witamina PP, inaczej witamina B3, to wspólna nazwa na określenie dwóch związków – kwasu nikotynowego (niacyny) i jego amidu (który w wyglądzie przypomina bezbarwny kryształ).
Kwas nikotynowy z witaminy odpowiedzialny jest za syntezę hormonów płciowych, tyroksyny, insuliny i kortyzolu. Dzięki witaminie B3 nasze komórki odpornościowe mają zdolność zabijania bakterii Staphylococcus aureus – gronkowca złocistego.
Witamina PP zwiększa produkcję mitochondriów w jądrze półleżącym (to rejon mózgu odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności).
Gryzonie, którym niacyna została zaaplikowana, stawały się pewniejsze w stadzie i osiągały większe sukcesy. Badania te zostały przeprowadzone przez naukowców z Politechniki Federalnej w Lozannie.
Witamina PP – czym grozi jej niedobór?
Niedobór niacyny w organizmie może prowadzić do rozwoju pelagry (rumień lombardzki lub choroba 3D).
Objawy niedoboru witaminy PP w organizmie to:
- pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody;
- stan zapalny jamy ustnej i języka;
- ciemnobrązowe plamy na dłoniach, szyi, twarzy;
- złuszczenie naskórka;
- zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk;
- zaburzenia układu pokarmowego prowadzące do biegunki;
- zaburzenia układu nerwowego;
- zaburzenia psychiczne;
- zapalenie nerwów.
Witamina PP – czym grozi jej nadmiar?
Zbyt duża ilość niacyny w organizmie wywołuje:
- arytmię serca;
- zaburzenia skórne;
- martwicę wątroby;
- zwiększenie odporności na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej.
Witamina PP – jakie są jej źródła?
Źródłem witaminy PP (zawartość niacyny w 100 g powyżej 10 mg) są:
- wątroba wołowa, wieprzowa i drobiowa;
- orzechy arachidowe;
- mięso i polędwica z piersi kurczaka.
Zawartość niacyny w 100 g od 5 mg do 10 mg występuje w takich produktach jak:
- schab;
- mięso z udźca indyka;
- łosoś, makrela wędzona;
- zarodki pszenne;
- otręby pszenne;
- kurczaki;
- polędwica sopocka.
Zawartość niacyny w 100 g od 1 mg do 5 mg występuje w takich produktach jak:
- kasza gryczana i jęczmienna;
- ziemniaki;
- chleb graham;
- ryż brązowy;
- fasola biała;
- pomidory;
- mięso z piersi indyka;
- mintaje, dorsze, śledzie.
Zawartość niacyny w 100 g poniżej 1 mg występuje w takich produktach jak:
- makaron,
- kasza manna,
- ryż biały,
- płatki owsiane,
- kiwi, morele, jabłka, pomarańcze, truskawki,
- brokuły, brukselka, biała cebula, marchew,
- mleko, jogurty, sery twarogowe, płatki kukurydziane, mąka pszenna wrocławska.
Najmniej witaminy PP znaleźć można w serach topionych i dojrzewających, śmietanie, jajach kurzych, kefirach.
Witamina PP – dawkowanie dla różnych grup wiekowych
Zalecane dzienne spożycie tej witaminy wynosi:
- dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia – 6 mg; od czwartego do szóstego roku życia – 8 mg; od siódmego do dziewiątego roku życia – 12 mg;
- chłopcy od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 16 mg;
- dziewczęta od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 14 mg.
U osób dorosłych dawkowanie wynosi:
- mężczyźni – 16 mg;
- kobiety – 14 mg;
- kobiety w ciąży – 18 mg;
- kobiety karmiące – 17 mg.
Zobacz także
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
„Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
Polecamy
Jaki wybrać magnez dla dzieci i kiedy warto go podawać?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?
Witamina C to silny antyoksydant. Jaką pełni rolę i gdzie występuje?
się ten artykuł?