Przejdź do treści

Kadm w organizmie – jak tam trafia i na czym polega jego szkodliwość?

ziemniaki - kadm w żywności
Kadm w żywności – to trzeba wiedzieć! Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?

Kadm to pierwiastek, który może znajdować się w organizmie każdego z nas. Zatrucie kadmem jest bardzo niebezpieczne. Jak jest wchłaniany i co warto robić, żeby się przed nim uchronić?

Kadm – co to za pierwiastek?

Kadm to naturalnie występujący toksyczny metal ciężki. Jest obecny w powietrzu, glebie i żywności. Kadm „wybiera” różne drogi przenikania do organizmu człowieka. Jest kumulowany w narządach, których zadaniem jest oczyszczanie organizmu z toksyn: nerkach i wątrobie. Metal ten ma jednak również skłonność do odkładania się w jądrach i kościach.

Nie ulega degradacji, co oznacza, że raz wprowadzony do środowiska będzie pozostawał w ciągłym obiegu. Co więcej, kadm jest łatwo przyswajalny przez ludzki organizm. Zatrucia kadmem są bardzo częstym i poważnym problemem. W skrajnych wypadkach zatrucie tym metalem prowadzi do niewydolności oddechowej i śmierci.

Kadm – występowanie w żywności

Kadm w organizmie człowieka bierze się przede wszystkim z pożywienia. Co gorsze, przyjmujemy go z pozornie zdrowymi produktami, jak owoce i warzywa. Skąd obecność kadmu w żywności? To wynik działalności człowieka – zastosowania tego pierwiastka w przemyśle i jego późniejszego przenikania do środowiska, a także stosowania pestycydów i nawozów sztucznych.

Rośliny pobierają toksyczny kadm w 70 proc. z gleby i 30 proc. z powietrza. Niepokojący jest fakt, że jego stężenie w naszym otoczeniu wciąż wzrasta. Badania w British Journal of Nutrirtion ukazują smutną prawdę o tym, że we wszystkich owocach i warzywach możemy znaleźć ten szkodliwy pierwiastek. Dobra wiadomość jest jednak taka, że w tych uprawianych ekologicznie jest go o 50 proc. mniej.

Awokado / istock

Kadm w organizmie – jak na niego wpływa?

Długotrwały kontakt z kadmem zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na osteoporozę, a także krzywicę. Może być też przyczyną demineralizacji i deformacji kości.

Kadm jest również zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego, ponieważ przyczynia się do uszkodzenia śródbłonka naczyń krwionośnych. Dochodzi do odkładania się blaszek miażdżycowych, a to jest bezpośrednią przyczyną miażdżycy.

Ten pierwiastek upośledza funkcjonowanie układu immunologicznego, jest również przyczyną stresu oksydacyjnego i stanów zapalnych, przez co może sprzyjać rozwojowi nowotworów. Zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc, nerek, wątroby, jąder i prostaty. Kadm ma również destrukcyjny wpływ na męski układ rozrodczy – zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego oraz przyczynia się do bezpłodności, gdyż wywołuje martwicę kanalików nasiennych.

Co więcej, kadm w organizmie człowieka utrudnia, a czasem nawet uniemożliwia wchłanianie wapnia, miedzi, cynku i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.

Kadm – szkodliwość

Kadm jest bardzo groźnym dla zdrowia metalem ciężkim, jest znacznie bardziej groźny dla naszego organizmu niż ołów! Na czym polega szkodliwość kadu?

  • Ma działanie rakotwórcze. Naśladuje w organizmie działanie hormonów, dlatego może sprzyjać rozwojowi raka piersi lub zwiększać jego złośliwość;
  • Uszkadza nerki;
  • Sprzyja osteoporozie oraz chorobom układu krążenia.

Objawy zatrucia kadmem

U osób dorosłych bezpieczna granica przyjęcia kadmu wynosi 51–71 mikrogramów dziennie. Jeśli kadm w organizmie człowieka występuje w większej ilości, to może dojść do zatrucia. Objawy zatrucia kadmem to:

  • Wysoka gorączka i ogólne osłabienie,
  • płytki oddech,
  • obrzęk i zapalenie płuc.

W ciężkich przypadkach dochodzi do niewydolności oddechowej i zgonu.

Częściej odnotowywane jest przewlekłe zatrucie kadmem, spowodowane długotrwałym oddziaływaniem pierwiastka na organizm. Przez długi czas, nawet kilka miesięcy, może przebiegać bezobjawowo, później pojawiają się pierwsze, dość charakterystyczne, dolegliwości:

  • suchość jamy ustnej,
  • metaliczny posmak,
  • brak łaknienia,
  • żółty rąbek powstający u nasady zębów,
  • ogólne osłabienie.
Unsplash

Jak chronić się przed kadmem?

  1. Najwięcej kadmu znajduje się w korzeniach, bulwach, ziarnach, zielonych warzywach. Te produkty najlepiej kupować ze sprawdzonych źródeł.
  2. Nie przesadzaj z małżami i krabami – skorupiaki zawierają sporo kadmu.
  3. Kontratakuj przeciwutleniaczami! Związki zwalczające wolne rodniki mogą złagodzić szkodliwe działanie kadmu zgromadzonego w naszym ciele.
  4. Pamiętaj o żelazie – jego niedobory zwiększają wchłanianie kadmu w jelitach!
  5. Ogranicz papierosy. Nie wiesz, jak usunąć kadm z organizmu? Mniej papierosów, albo najepiej całkowite ich rzucenie, to będzie świetny początek. Wiesz, że jeden papieros zawiera ok. 1 mikrograma kadmu? Niestety po latach palenia mamy spory zapas toksyny w organizmie.
  6. Zacznij przede wszystkim od szukania certyfikowanych produktów. Pamiętaj, żywność ekologiczna ma swój symbol. W Unii Europejskiej na opakowaniach należy szukać zielonego liścia.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?