Przejdź do treści
Artykuł sponsorowany przez Health Labs Care

Aronia, żurawina, czarny bez – odporność tkwi w naturze!

Aronia, żurawina, czarny bez – odporność tkwi w naturze! Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Naturalne preparaty witaminowe bogate w owoce z naszych lasów i ogrodów mogą być sprzymierzeńcem nie tylko w budowaniu odporności, ale i radzeniu sobie ze szkolnymi stresami. Podpowiadamy, jak wykorzystać dobroczynne składniki aronii, żurawiny i czarnego bzu.

Dlaczego jesienią i zimą dzieci chorują częściej? 

Układ odpornościowy człowieka kształtuje się nawet do 15. roku życia. Z tego powodu młodsze dzieci są bardziej narażone na infekcje. Dodatkowo, w grupie rówieśniczej i w środowisku, jakim jest szkoła, infekcje rozprzestrzeniają się szybciej. 

Wzmożonym chorobom sprzyjają też zmieniające się temperatury, warunki atmosferyczne i – rodzice wiedzą o tym doskonale – niefrasobliwość samych dzieci, u których rozpięta kurtka czy brak czapki, a potem pociąganie nosem to codzienność. 

Artykuł sponsorowany
Dziewczynka w zimowym ubraniu /fot. Unsplash

Jak aktywnie wspierać rozwój odporności u dzieci? 

Sposobów na wzmacnianie układu immunologicznego u dziecka jest wiele. Większość możemy stosować sami, wykorzystując naturalne metody i produkty o udokumentowanej medycznie skuteczności. 

Dobrym sposobem na poprawę odporności dziecka w sezonie jesienno-zimowym jest hartowanie organizmu. W czasie wakacji okazji do przebywania na świeżym powietrzu jest więcej, ale warto ich szukać także jesienią. Warunkiem jest jednak, by wygospodarować na to czas codziennie, bez względu na pogodę. Dowiedziono, że regularny wysiłek fizyczny stymuluje układ odpornościowy, aktywizując makrofagi, immunoglobuliny i cytokiny do ochrony organizmu przed patogenami. Dzieci z przyjemnością włączają się w aktywne zajęcia, a jeśli będą one połączone z przebywaniem na powietrzu – efekty przyjdą szybko. 

Budowaniu odporności sprzyja regularny tryb życia. Wypoczęte, wyspane dziecko łatwiej radzi sobie z przeciwnościami dnia i jest bardziej odporne na stres. 

Ogromną rolę odgrywa także dieta. W codziennych wyborach żywieniowych warto postawić na produkty wspierające odporność, a więc fermentowane produkty mleczne, kiszonki, mięso, tłuste ryby, oczywiście owoce i warzywa. Wiele dzieci odmawia tak skomponowanych posiłków, szczególnie kiszonek, dlatego wprowadzanie nowych komponentów wymaga nie tylko cierpliwości, ale często także pomysłowości. Być może dziecku nie odpowiada konsystencja danego produktu, łyżeczka musu owocowego doda pożądanego smaku maślance, a łyżeczka miodu dodana do jogurtu zastąpi słodycz białego cukru

Artykuł sponsorowany

Naturalne substancje roślinne o właściwościach uodparniających

Zasłużone miano „superfoods odporności” mają: aronia, żurawina i czarny bez – popularne w Polsce owoce szeroko wykorzystywane w kuchni, kosmetyce i medycynie, a przede wszystkim znane od lat i stosowane przez nasze mamy i babcie jako wzmacniające odporność i wspierające organizm podczas walki z chorobą. 

Aronia 

Choć ojczyzną aronii czarnoowocowej jest Ameryka Północna, ta krzewiasta roślina zadomowiła się także w Europie, a Polska jest potentatem w jej uprawie. 

Najwartościowszym składnikiem aronii są przeciwutleniacze. Antocyjany, leukocyjany, katechiny i rutyna wykazują właściwości przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Zawartość cennych makro- i mikroelementów, przede wszystkim wapnia, żelaza, fosforu i cynku stymuluje budowanie odporności, wzmocnienie naczyń krwionośnych i lepsze widzenie. 

Żurawina

Owoce żurawiny, podobnie jak aronii, mają wysoką zawartość przeciwzapalnych antocyjanów i polifenoli roślinnych – flawonoidów i rutozydu. Działanie przeciwzapalne wzmacnia także obecność kemferolu i kwercetyny

Owoce są też źródłem wielu witamin – B1, B2, B6, E i C a także związków mineralnych, przede wszystkim sodu, żelaza, jodu, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. 

Czarny bez

Ta popularna i rosnąca powszechnie w Polsce roślina oferuje nam kwiaty i owoce o właściwościach zdrowotnych. 

Dojrzewające wczesną jesienią owoce są bogate w witaminy B, A i C, a także wiele pożądanych składników mineralnych, m.in. żelazo, fosfor, wapń. Suszone kwiaty są polecane przez zielarzy do łagodzenia objawów infekcji, szczególnie dróg oddechowych, ponieważ wykazują działanie wykrztuśne, a także przeciwgorączkowe i napotne. 

Jak stosować dary natury w budowaniu odporności?

By korzystać z dobroczynnych właściwości czarnego bzu powinno się poddać go obróbce cieplnej – obecna w jego składzie szkodliwa sambunigryna ulegnie wtedy rozkładowi. Żurawina i aronia, ze względu na swój gorzki smak, mogą nie smakować dzieciom w naturalnej postaci. Warto więc postawić na soki z tych owoców, skoncentrowane kapsułki lub specjalne preparaty i zestawy preparatów stworzonych specjalnie do ochrony narażonego na infekcje organizmu dziecka i wspierających jego odporność. Takie ma w swojej ofercie Health Labs. W skład zestawu MyKids Immunity wchodzą:

  • saszetki MyKids Protect wykorzystujące dobroczynne właściwości aronii, żurawiny i czarnego bzu wsparte laktoferyną – aktywnym białkiem naturalnie występującym przede wszystkim w siarze, pierwszym mleku, które dostaje noworodek od mamy, a także cynkiem – pierwiastkiem pomagającym w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego;
  • kropelki witaminy D3, które mają fundamentalny wpływ na funkcjonowanie i odporność organizmu dziecka;
  • synbiotyk zawierający 2 mld żywych bakterii Bacillus subtilis LifeinU® BSCU1 wspierających równowagę jelit dziecka i poprawiających jego odporność. 

Zarówno MyKids Protect, jak i MyKids Probiotic są dostępne w wygodnych do stosowania saszetkach w przyjemnych, owocowych smakach (MyKids Protect smak malinowy, MyKids Probiotic smak truskawkowy). Łatwo podać je dziecku, rozpuszczając w niewielkiej ilości płynu. MyKids Vitamin D3 podajemy wprost do ust dzięki wygodnemu kroplomierzowi na zakrętce butelki z lekiem. 

Suplementy dla dzieci od HealthLabs /fot. materiały prasowe

Suplementy dla dzieci od Health Labs Care / fot. Health Labs Care

Wszystkie składniki produktów Health Labs Care są poddawane drobiazgowej kontroli pod kątem obecności drobnoustrojów i metali ciężkich w niezależnym, certyfikowanym laboratorium J.S. Hamilton Poland i potwierdzone przez Polskie Centrum Akredytacji. 

 

Produkty Health Labs Care, które będą wspierać odporność Twojego dziecka, znajdziesz na www.healthlabs.care.


Źródła:

  1. Szopa A., Kubica P., Ekiert H., Ekologia, skład chemiczny, działanie prozdrowotne oraz badania biotechnologiczne aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa (Michx.) Elliott), aronii czerwonej (Aronia arbutifolia (L.) Pers.) i aronii śliwolistnej (Aronia × prunifolia (Marsh.) Rehd., Post Fitoter 2017; 18(2): 145-157. 
  2. Baranowska M., Bartoszek A., Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny, Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70.
  3. Waszkiewicz-Robak B., Biller E., Właściwości prozdrowotne czarnego bzu, Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 217-224.
  4. Kościej A., Skotnicka-Graca U., Ozga I., Rola wybranych czynników żywieniowych w kształtowaniu odporności dzieci, Probl Hig Epidemiol 2017, 98(2): 110-117.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?