Zgaga? Refluks? Wzdęcia? Poznaj 5 produktów, których nie lubi twój żołądek
Zgaga, wzdęcia, niestrawność. Tak się kończy dieta obfita w to, czego żołądek po prostu nie cierpi. Poznaj listę top 5 takich produktów przygotowaną przez naszego eksperta, które warto ograniczyć.
Żołądek pełni ważne funkcje w organizmie i ma ogromny wpływ na twoje samopoczucie. Do jego głównych zadań należy rozdrabnianie tego, co zjemy, wstępne trawienie białka i w niewielkim stopniu tłuszczu, niszczenie szkodliwych mikroorganizmów oraz przesuwanie tak przygotowanego pokarmu do jelit. Sporo pracy, prawda? Niestety, często mu ją utrudniamy. Uważajmy, bo źle traktowany, żołądek odpłaci się z nawiązką, czasem nawet po długim czasie. Dlatego warto wiedzieć, co – dosłownie ‒ drażni go najbardziej.
Zwykle o tym, że zjedliśmy coś, na co nasz żołądek zareagował odmową, dowiadujemy się, gdy boli lub piecze. A naprawdę dość łatwo takiej sytuacji uniknąć. Wystarczy znać przyczyny, aby ich unikać. Czego żołądek nie trawi? Oto lista jego wrogów.
Produkty tłuste
Produkty, które mają wysoką zawartość tłuszczu: tłuste mięsa, ciasta z tłustymi kremami i bitą śmietaną, dania smażone na tłuszczu, chipsy itd., spowalniają opróżnianie żołądka. Powinny ich unikać szczególnie osoby z zapaleniem błony śluzowej żołądka i chorobą wrzodową. Wyklucz je z diety także wtedy, gdy cierpisz na refluks. Wpływają one również na rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku. A gdy ten się nie domyka, łatwiej o cofanie się treści pokarmowej do przełyku, wówczas zgaga murowana.
Słone przekąski
Słone przekąski i produkty o dużej zawartości soli źle wpływają na pracę naszego żołądka. Są to między innymi: kostki rosołowe i gotowe przyprawy, w których składzie znajduje się sól, solone orzeszki i inne słone przekąski, zupy i sosy w proszku, sos sojowy oraz produkty wędzone (mięso, ryby), wędliny. Dlaczego znalazły się na top liście najgorszych produktów dla żołądka? Sól uszkadza nabłonek żołądka i wywołuje jego stany zapalne. Nadmiar soli w diecie jest nawet jedną z głównych przyczyn raka żołądka.
Napoje gazowane
Bąbelki w napojach gazowanych zwiększają ciśnienie wewnątrzżołądkowe i nasilają zarzucanie kwaśnej treści pokarmowej do przełyku. Dlatego znalazły się na top liście najgorszych produktów dla żołądka. Postaw na wodę, najlepiej niegazowaną.
Alkohol
Każdy alkoholowy trunek ze względu na zawartość etanolu podrażnia błonę śluzową żołądka. Kieliszek wina nie powinien spowodować awarii, ale każda większa ilość, zwłaszcza wysokoprocentowego alkoholu, może spowodować refluks.
Zbyt gorące posiłki
Błonę śluzową podrażniają także zbyt gorące posiłki. Najlepiej zadbać o taką temperaturę posiłku, która umożliwia jedzenie go bez wdychania powietrza dla ochłodzenia. Aby ułatwić żołądkowi pracę, pamiętaj też, że trzeba jeść powoli i w spokojnym otoczeniu, dokładnie przeżuwając.
Jeśli borykasz się z niestrawnością, wzdęciami, zgagą czy chorujesz na chorobę wrzodową żołądka, to na te produkty powinieneś zwrócić szczególną uwagę. Ograniczenie ich w diecie może przynieść naprawdę świetne efekty.
Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie. Prowadzi bloga „Alicja w krainie diety, czyli o macierzyństwie okiem dietetyka”.
Polecamy
„Owszem, dziś długość życia człowieka wzrasta, ale czy o taką jakość życia nam chodziło?” – pyta prof. Grzegorz Dworacki
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Dieta na zdrowe stawy – co jeść i suplementować, by cieszyć się ich sprawnością
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?