Przejdź do treści

7 naturalnych składników wzmacniających odporność

7 naturalnych składników wzmacniających odporność Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Czas przeziębień uważamy za otwarty! Jak wzmocnić organizm, żeby skuteczniej bronił się przed infekcjami? Przeczytaj, jeśli nie chcesz jesieni spędzić w łóżku z katarem…

Przełom lata i jesieni to niezmiennie wzmożony czas przeziębień. Następuje zmiana trybu życia na bardziej aktywny. Nie, nie chodzi o aktywność fizyczną, bo tej akurat sprzyja lato i zima, nie jesień. Chodzi o zwiększony wysiłek energetyczny wynikający z dużej ilości obowiązków. Efektem tego jest fizyczne osłabienie organizmu. Zmęczenie sprzyja infekcjom ‒ ciało nie jest w stanie się bronić i częściej przegrywa walkę z atakującymi wirusami i bakteriami. Jesień to również czas powrotu dzieci do szkół i przedszkoli. W dużych skupiskach łatwiej dochodzi do zakażeń. Dzieci w wieku szkolnym mogą chorować nawet osiem razy w roku. Dlatego tak ważne jest budowanie ich odporności i odpowiednie wspieranie organizmu, kiedy dojdzie już do infekcji.

Wzmacniaj odporność naturalnie

Na skuteczność naszego układu immunologicznego ma wpływ wiele czynników. Zaplecze genetyczne jest oczywiście jednym z nich, ale swoista odporność wytworzy się z czasem. W efekcie licznych starć z drobnoustrojami organizm będzie uczył się reagować. Możemy mu w tym pomóc.

Oto 7 naturalnych substancji, które korzystnie wpływają na odporność naszego organizmu:

Lipa

Niezwykłą moc lipy doceniały nasze babki ‒ najpierw zbierały, a później w lnianych woreczkach przechowywały suszone kwiaty lipy, po to, by jesienią wyjąć je z zanadrza w odpowiednim momencie. Napary z lipy to sprawdzony sposób na infekcje górnych dróg oddechowych. Nic dziwnego, gdyż kwiatostan lipy to bogate źródło flawonoidów, fitosteroli, kwasów organicznych, związków śluzowych, soli mineralnych i witamin. Dzięki nim napary z tej rośliny łagodzą objawy infekcji, takie jak kaszel czy ból gardła. Lipę można zebrać samemu z drzew oddalonych od skupisk miejskich ‒ kwiatostany zrywa się podczas kwitnienia i suszy w przewiewnym miejscu. Gotowy susz jest dostępny również w sklepach zielarskich. Ekstrakty z lipy są też składnikiem niektórych suplementów wspierających odporność.

Czarny bez

Do celów leczniczych wykorzystuje się głównie kwiaty i owoce czarnego bzu bogate we flawonoidy, sterole, kwasy organiczne i fenolowe, olejki, związki śluzowe, sole mineralne i witaminy. Napar obniża podwyższoną temperaturę ciała, wzmacnia układ oddechowy, a poprzez uszczelnianie naczyń krwionośnych ogranicza rozprzestrzenianie się drobnoustrojów. Ma działanie przeciwbólowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne ‒ wielka trójka bezcenna w walce z infekcjami.

Pelargonia afrykańska

Wielka moc drzemie w kuzynce naszej balkonowej pelargonii. Badania naukowe udowodniły, że korzeń pelargonii afrykańskiej wyjątkowo skutecznie pobudza układ immunologiczny i wspiera naturalne procesy obronne. Nie tylko zapobiega infekcji, ale też wspomaga leczenie chorób układu oddechowego. Standaryzowany ekstrakt z korzenia pelargonii afrykańskiej można znaleźć w niektórych suplementach i lekach bez recepty.

Korzeń goryczki

To bardzo wytrzymała roślina, dziko rosnąca w górach Europy Południowej i Środkowej. Gorzki smak zawdzięcza gencjopikrynie, gencjaninie i gencjomarynie. Poza tym jest bogata w związki śluzowe, olejki eteryczne i sole mineralne. Wykazuje silne działanie przeciwgorączkowe i wzmacniające organizm. Ze względu na bardzo silne działanie i wyjątkowo mocny smak rzadko stosowana jest samodzielnie. Wchodzi w skład mieszanek ziołowych i suplementów opartych na naturalnych składnikach.

szklanka wody

Korzeń i kwiat dziewanny

To mało popularne ziele ma niezwykłą moc. Ma właściwości łagodzące, uśmierzające i ściągające. Dziewanna jest skuteczna w leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych. Łagodzi kaszel oraz przekrwienia gardła, krtani i tchawicy. Napar pomaga zredukować ilość śluzu zalegającego w układzie oddechowym i pobudza wydalanie flegmy. Roślina może być stosowana w postaci naparu, oleju, syropu, wewnętrznie i zewnętrznie. Wchodzi również w skład mieszanek ziołowych i preparatów leczniczych.

Witamina C i cynk

Witamina C zwiększa odporność organizmu i wykazuje działanie przeciwutleniające. Jej skuteczność podczas infekcji wynika z tego, że aktywuje komórki limfocytów T, które atakują wirusy i bakterie. Co ciekawe, słynna cytryna nie jest królową witaminy C ‒ trzy razy więcej witaminy C ma czerwona papryka. Na częste infekcje może mieć również wpływ niewystarczająca ilość cynku w organizmie. Cynk wzmacnia układ immunologiczny, chroni organizm przed przeziębieniem i różnymi infekcjami na tle wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. W przypadku infekcji warto sięgnąć po produkty bogate w cynk, takie jak pestki dyni, kasza gryczana, zielony groszek czy migdały, lub dobre suplementy wzmacniające odporność.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.