Przejdź do treści

Dieta na piękne włosy. Są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka

Dieta na piękne włosy
Dieta na piękne włosy Istock.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Co może zdziałać dla włosów odżywka? Wnikając w łuskę włosa – z pewnością wygładza i pomaga w rozczesywaniu. Ale czy odżywia? Włosy są tkanką martwą, dlatego by były w dobrej kondycji, trzeba wzmacniać je od środka. Oto dieta na piękne włosy.

Na piękne włosy: jagody i borówki

Według naukowców borówki zawierają najwięcej przeciwutleniaczy spośród 40 przebadanych przez nich owoców i warzyw. A dieta bogata w przeciwutleniacze doskonale wpływa na kondycję zarówno skóry, jak i włosów. Zawarta w nich witamina C pomaga w lepszym ukrwieniu skóry głowy. Borówki oraz jagody są również źródłem selenu i cynku, czyli pierwiastków dla włosów najcenniejszych. Nasza propozycja – dodawaj je razem z truskawkami do domowych koktajli.

Na piękne włosy: oliwa z oliwek

Bogata w witaminy A, E, D oraz K oliwa z oliwek odżywia włosy, chroni przed utratą wilgoci i przywraca im naturalną barierę ochronną. Sprawia, że są gładkie i lśniące. Wybieraj niefiltrowaną oliwę z pierwszego tłoczenia, która ma zielonkawożółty kolor i jest naturalnie mętna. To właśnie ona jest najlepszym źródłem cennych przeciwutleniaczy. Dodawaj ją do sałatek tuż przed jedzeniem. Wysoka temperatura i światło sprawiają, że oliwa traci cenne właściwości.

Dermatologia to rozliczne choroby, które często mają podłoże genetyczne

Na piękne włosy: szpinak, brokuły i brukselka

Wszystkie te zielone warzywa zawierają witaminy A i C oraz żelazo. Witaminy są potrzebne do produkcji sebum, które chroni włosy przed negatywnym oddziaływaniem czynników zewnętrznych – słońcem, wiatrem, zanieczyszczeniami. Z kolei niedobór żelaza w diecie powoduje wypadanie włosów. Pamiętaj o tym, by każdego dnia dodawać zielone warzywa np. do obiadu.

Na piękne włosy: pestki dyni i orzechy

Pestki dyni zawierają cały pakiet potrzebnych włosom kwasów tłuszczowych, cynku i biotyny. Cynk wzmacnia włosy, kwasy tłuszczowe odżywiają skórę głowy, natomiast biotyna wzmacnia mieszki włosowe. Traktuj je jako przekąskę albo dodatek do sałatek.

Na piękne włosy: jajka i marchewka

Zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D i B. Składniki te pomagają przenosić tlen do mieszków włosowych i tym samym wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość. Sięgaj po nie zwłaszcza rano. My proponujemy spożywać je w postaci zdrowego i pożywnego śniadania: omleta z płatkami owsianymi lub po prostu jajek przygotowanych na twardo.

Z kolei wit. A, którą w dużej ilości znajdziemy w marchewce, pozwoli utrzymać odpowiedni poziom nawilżenia włosów i skóry głowy.

Na piękne włosy: ostrygi

To dla włosów prawdziwe dobro luksusowe. Bogate w cynk, miedź, magnez, żelazo, mangan stoją na straży prawdziwie lśniących i mocnych włosów. Chronią przed ich wypadaniem, regenerują i wzmacniają.

O czym jeszcze musimy pamiętać, by mieć piękne włosy?

„Jeśli chcemy poprawić kondycję naszych włosów za pomocą produktów naturalnych, warto zastosować terapie ziołowe, najlepiej w postaci koktajli. Najprostszy koktajl na piękne włosy? Przygotuj liście skrzypu polnego, pokrzywy, korzenia łopianu, następnie zalej szklanką wrzątku i parz około 20 minut. Raz dziennie pij przygotowany wywar. Równocześnie warto pamiętać o zbilansowanej diecie.

Oto składniki, których nie może w niej zabraknąć, jeśli chcemy, by włosy były piękne, mocne i lśniące: biotyna (znajdziemy ją w orzechach, żółtkach jaj, szpinaku, pomidorach), kwas foliowy (obecny w kapuście włoskiej, pomarańczach, brukselkach, pietruszce), witamina B6 (bogate w nią są ziemniaki, produkty zbożowe, mięso z piersi indyka, kasza gryczana), witamina B12 (najwięcej znajdziemy jej w rybach – szczupaki, makrele – mięsie królika, cielęcinie, jajach)” – doradza Magda Szymczak, trycholożka z warszawskiej kliniki włosów Hair Lab.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: