Jak rozpoznać niedobór selenu? Wypadające włosy, zmęczenie i nie tylko
Selen to mikroelement, który wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego i tarczycy. Jeśli pojawią się u ciebie takie objawy, jak ciągłe zmęczenie, osłabienie koncentracji czy nadmierne wypadania włosów, być może ich przyczyną jest właśnie niedobór selenu. Zobacz, jakie jest zapotrzebowanie na ten pierwiastek i które produkty zawierają go najwięcej.
Jakie funkcje pełni w selen w organizmie?
Selen nazywany jest pogromcą wolnych rodników. Jako przeciwutleniacz chroni przed stresem oksydacyjnym, który może powodować zaburzenia w układzie immunologicznym oraz przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych i schorzeń układu krążenia.
W organizmie ludzkim występuje aż 12 selenoprotein (grupa białek, których „centrum” buduje selen) pełniących rozmaite funkcje. Selenoproteina N uczestniczy w regeneracji tkanki mięśniowej szkieletowej, selenoproteiny S i K regulują działanie przeciwzapalne selenu, a selenoproteina V może mieć potencjalny wpływ na płodność u mężczyzn. Wchodząc w skład selenoenzymów, selen bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, aminokwasów, nukleotydów, nukleotydów i kwasów nukleinowych.
Działanie selenu w układzie odpornościowym polega na zwiększaniu poziomu immunoglobulin klasy M i modulowaniu odpowiedzi humoralnej organizmu. Pierwiastek wpływa korzystnie na makrofagi oraz limfocyty T i B, dlatego jego spożycie jest tak ważne w kontekście budowania odporności. Dzięki obecności selenu w enzymach możliwa jest dejodynacja, czyli odłączanie jodu w hormonach tarczycy. To właśnie w tarczycy znajduje się najwięcej tego mikroelementu, gdyż jest on potrzebny do syntezy hormonów tarczycy.
Badania wykazały, że selen może wspierać leczenie chorób nowotworowych, ponieważ przyczynia się do apoptozy komórek i inhibicji angiogenezy. Ponadto pierwiastek ten ma potencjalne działanie terapeutyczne w leczeniu schorzeń neurodegeneracyjnych – choroby Alzheimera i Parkinsona.
Ile selenu dziennie potrzebujesz?
Zapotrzebowanie na selen zmienia się w zależności od wieku. Zalecana dawka dla osób dorosłych wynosi ok. 55 µg/dobę. Większych dawek selenu wymagają kobiety w ciąży i laktacji, ze względu na fakt, że pierwiastek przenika do płodu i mleka kobiecego, przez co jego zapasy szybciej wyczerpują się. Dawka terapeutyczna, czyli taka, jaką stosuje się w badaniach klinicznych, zwykle wynosi 200 µg. Jeśli planujesz suplementację, nie powinnaś przekraczać dawki 200-300 µg selenu na dobę, ponieważ w większych ilościach (ok. 400 µg) selen działa toksycznie.
Poniższa tabela przedstawia zapotrzebowanie na selen w zależności od wieku.
Grupa osób | Wiek (lata) | Zapotrzebowanie na selen (µg/dobę) |
Niemowlęta | 0-0,5 | 15 |
0,5-1 | 20 | |
Dzieci | 1-3 | 20 |
4-9 | 30 | |
Chłopcy i dziewczęta | 10-12 | 40 |
13-18 | 55 | |
Mężczyźni i kobiety | >19 | 55 |
Kobiety w ciąży | 60 | |
Kobiety w laktacji | 70 |
*Dla niemowląt normy przedstawione są na poziomie wystarczającego spożycia (AI), dla pozostałych grup – na poziomie zalecanego spożycia (RDA).
Objawy, które świadczą o niedoborze selenu
Badania wykazały, że w populacji polskiej średnie stężenie selenu wynosi zaledwie ok. 70 μg/L surowicy/osocza, podczas gdy norma wynosi 100- 120 μg/L. Oznacza to, że niedobór selenu może być powszechny, choć mało kto zdaje sobie z tego sprawę.
Niedostateczna zawartość selenu w organizmie może powodować:
- pogorszenie odporności, co wiąże się z większą podatnością na infekcje wirusowe;
- zaburzenia pracy tarczycy objawiające się ciągłym uczuciem zimna, przewlekłym zmęczeniem, problemami z koncentracją, wypadaniem włosów;
- osłabienie siły mięśniowej,
- pojawienie się dystrofii mięśniowej i dystrofii chrząstek stawowych;
- zmniejszenie płodności;
- uczucie lęku i niepokoju;
- opóźnienie wzrostu;
- zaburzenia koncentracji;
- uszkodzenia serca,
- chorobę Keshan – endemiczną kardiomiopatię młodzieńczą;
- chorobę Kashin-Becka – chorobę układu kostno-stawowego występującą endemicznie w Chinach, Tybecie i Syberii.
Istnieje zależność między niskim poziomem selenu a rozwojem chorób tarczycy, takich jak niedoczynność tarczycy, autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy, rak tarczycy oraz choroba Gravesa-Basedova. Zaobserwowano, że osoby z niedoborem selenu częściej chorują na depresję oraz choroby nowotworowe: raka wątroby, płuc i prostaty.
Należy pamiętać, że selen zażywany w nadmiarze jest toksyczny dla organizmu. Bezpośrednim skutkiem zatrucia tym pierwiastkiem jest selenoza. Dodatkowo istnieją badania, że spożywany w nadmiarze może przyczynić do rozwoju cukrzycy typu II, dlatego ważne jest, by przed podjęciem decyzji o suplementacji zbadać poziom selenu w osoczu pacjenta.
Niedobór selenu możesz zwalczyć odpowiednią dietą
Ze względu na to, że selen znajduje się w żywności w połączeniu z białkami, dobrym źródłem pierwiastka są produkty o wysokiej zawartości protein. Produkty odzwierzęce mogą być rozwiązaniem. Jeśli chcesz uzupełnić niedobór tego pierwiastka w organizmie, sięgnij po mięso, jaja, ryby i owoce morza. Włącz do jadłospisu mięso drobiowe, tuńczyka, łososia, dorsza lub pstrąga oraz sery: parmezan, mozzarellę, cheddar.
Zbilansowana dieta powinna zawierać także produkty roślinne – selen znajdziesz przede wszystkim w produktach zbożowych (kaszy gryczanej, otrębach), niektórych warzywach: nasionach roślin strączkowych (soi, grochu, soczewicy) brokułach, brukselce, czosnku, grzybach leśnych oraz orzechach.
Poniższa tabela przedstawia zawartość selenu w poszczególnych produktach spożywczych.
Produkt spożywczy | Zawartość selenu [μg]w 100 gramach produktu |
Wątroba drobiowa | 25 |
Dorsz świeży | 25 |
Makrela wędzona | 32 |
Żółtko jaj | 25 |
Kasza gryczana | 20 |
Ryż biały | 6 |
Ser ementaler pełnotłusty | 9,5 |
Groch | 22 |
Soja | 12 |
Kukurydza | 10 |
Brokuły | 0,6 |
Szpinak | 0,1 |
Orzechy brazylijskie | 103 |
Orzechy włoskie | 1,7 |
Szczególnie polecane są orzechy brazylijskie, w których znajduje się rekordowa zawartość selenu. Jeden orzech zawiera aż 68-91 mikrogramów! Oznacza to, że jedząc jedną garść orzechów, możesz w prosty sposób pokryć dzienne zapotrzebowanie na selen. Inne orzechy zawierające ten pierwiastek to: pistacje, migdały i orzechy włoskie. Warto jednak pamiętać o tym, że jego ilość w poszczególnych produktach może różnić się w zależności od warunków uprawy. Przyswajalność selenu zwiększa białko oraz witaminy A, C i E, dlatego dobrze jest włączyć do jadłospisu dobre źródła tych witamin, np. oleje roślinne, przetwory mleczne, warzywa kapustne.
Bibliografia:
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J, Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Ministerstwo Zdrowia, Narodowy Program Zdrowia, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego.
- Klecha B., Bukowska B, Selen w organizmie człowieka – charakterystyka pierwiastka i potencjalne zastosowanie terapeutyczne, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna – XLIX, 2016, 4, str. 818–829.
- Ratajczak M., Gietka-Czernel M, Rola selenu w organizmie człowieka, Postępy Nauk Medycznych 2016; XXIX(12): 929-933.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Moc miedzi. Pierwiastek, który znaczy więcej, niż myślisz
Układ immunologiczny, czyli tarcza chroniąca przed rozwojem chorób
Jak witaminy i minerały wspierają organizm w walce z chorobami?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
się ten artykuł?