Sposób na przeziębienie: syrop z malin, lepszy niż kupowany w spożywczaku
Herbata z dodatkiem syropu malinowego i ciepły koc… Taki przeziębieniowy zestaw to podstawa na coraz zimniejsze i mokre dni! Gotowe syropy z malin, które możesz kupić w spożywczaku, to zwykle minimalna ilość malin, masa cukru i konserwanty. Dlatego syrop na nadciągające jesienne chłody robimy sami!
Dzięki zawartości kwasu elagowego maliny mają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Pomagają w leczeniu przeziębień, zapaleń gardła, krtani czy jamy ustnej. Oprócz tego zawierają witaminę A, C, K, PP, żelazo, miedź i magnez.
Smak syropu wzbogacimy jeżynami, bo mają działanie przeciwgorączkowe, napotne i wzmacniające organizm. Owoce te stosuje się w produkcji syropów wykrztuśnych. Zawierają witaminy A, B i C.
Aby syrop był zdrowszy, zamiast cukru dodamy miód, który ma działanie bakteriobójcze, zawiera potas, magnez i fosfor. Bogaty jest w witaminę A, B1, B2, B6, B12, C i kwas foliowy. Do naszego syropu dodamy też rozmaryn, dzięki czemu nabierze ziołowego smaku.
Zdjęcie: masz.talerz
To ostatnie chwile, aby przygotować zdrowy, prawdziwy syrop malinowy.
Syrop z malin – składniki (na mniej więcej litr syropu)
- 470 g malin,
- 400 g jeżyn,
- 400 ml wody,
- sok z połowy cytryny,
- 4–5 łyżek prawdziwego miodu,
- gałązkę rozmarynu.
Syrop z malin – przygotowanie
W rondelku umieść maliny, jeżyny, sok z cytryny i wodę.
Zdjęcie: masz.talerz
Doprowadź do wrzenia i włóż całą gałązkę rozmarynu. Pamiętaj, aby syrop mieszać co jakiś czas, by się nie przypalił. Gotuj przez 20–30 minut, aż syrop zgęstnieje i owoce się rozpadną. Odstaw na bok i poczekaj, aż temperatura spadnie do 40 stopni. Wlej miód (jeśli syrop jest za mało słodki, dodaj więcej).
Zdjęcie: masz.talerz
Przed napełnieniem słoików syropem trzymaj je wcześniej wyparzone w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 100 stopni. Mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Zawiń je w koc i odstaw do wystygnięcia. Otwarty syrop należy przechowywać w lodówce.
Zdjęcie: masz.talerz
masz.talerz – duet fotografów, na co dzień współpracujących z organizacją Slow Food Youth Warsaw, z magazynem Zwykłe Życie, różnymi restauracjami i szefami kuchni.
konsultacja dietetyczna: Małgorzata Różańska – dietetyczka z wykształcenia i zamiłowania. Jest właścicielką Poradni Dietetycznej „Foodarea”, w której uczy, jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie.
Polecamy
Czarna słodycz, tajemnica włoskiej księżniczki i piemonckie złoto
Lidia Bawolska: „Gotowanie jest czynnością trochę intymną. Przygotowując jedzenie, chcę poświęcić moje serce”. Autorka Pieprzyć z fantazją o swojej „Kuchni pełnej warzyw”
Za co odpowiadają dermatofity? Objawy infekcji są w tym przypadku charakterystyczne
Zakażenie krwi wywołują bakterie, wirusy albo grzyby. Jak je rozpoznać?
się ten artykuł?