Przejdź do treści

Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna

Lizak na talerzu - insulinooporność
Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna / Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Berberyna to substancja, która ostatnio przyciągnęła uwagę naukowców zajmujących się insulinopornością. Nie bez powodu. Farmaceutka Zosia Winczewska tłumaczy, dlaczego może być pomocna dla osób, które się z nią zmagają. 

Berberyna w insulinooporności

Jak podkreśla Zosia Winczewska, zainteresowanie tematem insulinooporności (IO) stale rośnie, bo z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zmaga się coraz większa część populacji. Według niej pomocna może być berberyna, która w ostatnich latach przyciąga uwagę naukowców.

„To naturalny alkaloid pozyskiwany z krzewu berberysu, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, w tym w kontekście zaburzeń węglowodanowych” – wyjaśnia farmaceutka.

Wylicza, co potrafi ta substancja:

Jak dodaje, liczne badania wskazują, że berberyna ma podobną skuteczność działania do metforminy – leku I rzutu stosowanego w insulinooporności i cukrzycy typu II.

Owsianka w insulinooporności / istock

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą. To trudna dolegliwość, która skutecznie obniża jakość życia chorujących. Jej objawy to m.in. senność, napady „wilczego głodu”, rozdrażnienie czy wzrost masy ciała (szczególnie widoczny w okolicach brzucha).

Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego spalenia lub zmagazynowania, co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny. Jakie to może mieć skutki?

Czasem tkanki reagują na to zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno, dając objawy reaktywnej hipoglikemii, co objawia się osłabieniem, drażliwością, nadmiernym poceniem się. A po drugie: trzustka działa na wysokich obrotach, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania.

insulinoopornosc warzywa

Okiem farmaceuty

Za profilem Okiem farmaceuty stoi farmaceutka Zofia Winczewska, która aktywnie prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych. Zarówno na nich jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 4 tys. osób. 

„Tłumaczę, w jakich sytuacjach suplementacja diety jest korzystnym elementem profilaktyki zdrowotnej czy uzupełnieniem terapii lekowych. Pokazuję wam na blogu, jak racjonalnie podchodzić do tematu suplementacji, nie wpadając przy okazji w pułapki marketingowe” – pisze o sobie farmaceutka.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?