Berberyna na insulinooporność? Farmaceutka Zosia Winczewska wyjaśnia, dlaczego może być skuteczna
Berberyna to substancja, która ostatnio przyciągnęła uwagę naukowców zajmujących się insulinopornością. Nie bez powodu. Farmaceutka Zosia Winczewska tłumaczy, dlaczego może być pomocna dla osób, które się z nią zmagają.
Berberyna w insulinooporności
Jak podkreśla Zosia Winczewska, zainteresowanie tematem insulinooporności (IO) stale rośnie, bo z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej zmaga się coraz większa część populacji. Według niej pomocna może być berberyna, która w ostatnich latach przyciąga uwagę naukowców.
„To naturalny alkaloid pozyskiwany z krzewu berberysu, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, w tym w kontekście zaburzeń węglowodanowych” – wyjaśnia farmaceutka.
Wylicza, co potrafi ta substancja:
- obniża poziom glukozy i insuliny na czczo i po posiłku;
- zmniejsza stany zapalne i stres oksydacyjny;
- obniża poziom trójglicerydów;
- obniża ciśnienie krwi.
Jak dodaje, liczne badania wskazują, że berberyna ma podobną skuteczność działania do metforminy – leku I rzutu stosowanego w insulinooporności i cukrzycy typu II.
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą. To trudna dolegliwość, która skutecznie obniża jakość życia chorujących. Jej objawy to m.in. senność, napady „wilczego głodu”, rozdrażnienie czy wzrost masy ciała (szczególnie widoczny w okolicach brzucha).
Insulina jest hormonem wytwarzanym przez trzustkę. Daje sygnał tkankom do wchłonięcia cukru i jego spalenia lub zmagazynowania, co powoduje obniżenie poziomu we krwi. W przypadku oporności tkanek na insulinę, cukier we krwi nie jest wystarczająco obniżany, co powoduje konieczność większego wydzielania insuliny. Jakie to może mieć skutki?
Czasem tkanki reagują na to zbyt gwałtownie i cukier spada po posiłku za mocno, dając objawy reaktywnej hipoglikemii, co objawia się osłabieniem, drażliwością, nadmiernym poceniem się. A po drugie: trzustka działa na wysokich obrotach, co ostatecznie może prowadzić do jej wyczerpania.
Okiem farmaceuty
Za profilem Okiem farmaceuty stoi farmaceutka Zofia Winczewska, która aktywnie prowadzi swoje profile w mediach społecznościowych. Zarówno na nich jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 4 tys. osób.
Rozwiń„Tłumaczę, w jakich sytuacjach suplementacja diety jest korzystnym elementem profilaktyki zdrowotnej czy uzupełnieniem terapii lekowych. Pokazuję wam na blogu, jak racjonalnie podchodzić do tematu suplementacji, nie wpadając przy okazji w pułapki marketingowe” – pisze o sobie farmaceutka.
Polecamy
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
Czy znasz wszystkie objawy cukrzycy typu 2.? Nie daj się zaskoczyć!
Czy insulinooporność u dzieci jest poważnym problemem cywilizacyjnym?
się ten artykuł?