Biotechnolożka o niebezpiecznej modzie na oczyszczanie jelit. „Przesiewajcie przez naukowe sito tego typu internetowe wymysły”
„Jelita tak naprawdę potrzebują bardzo prostych rzeczy, a nie magicznych mikstur” – ostrzega Ewa Kowalska, ekspertka ds. żywienia i autorka profilu na Instagramie @dietetyczna_biotechnolog.
„Powiedzieć, że to nie działa, to jak nie powiedzieć nic”
Co lubią nasze jelita? To najlepiej wiedzą eksperci. Niestety, w internetowej przestrzeni wiele osób samemu się nimi mianuje i radzi innym, jak oczyszczać jelita. To może być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Ten temat na tapet wzięła Ewa Kowalska, ekspertka ds. żywienia i autorka profilu na Instagramie @dietetyczna_biotechnolog.
Z czego ta moda może wynikać? Ekspertka przypuszcza, że takie sposoby po prostu świetnie się sprzedają. Każdy też czuje się „specjalistą” w temacie jelit.
„Niestety (sposoby – red.) nie mają na celu pomóc, a zasilić portfele pomysłodawców” – stwierdza.
Jakie sposoby ma na myśli? Ekspertka przywołuje dwa najpopularniejsze, które robią furorę w sieci. Mowa o:
„5 lub 7-dniowych programach oczyszczania jelit, które polegają na piciu jedynie soku z selera albo soku z kiszonych ogórków. Powiedzieć, że to nie działa, to jak nie powiedzieć nic. Nie działać może zakopanie stóp w ziemi i czekanie, aż na głowie wyrosną liście. A to realnie SZKODZI” – komentuje.
Nie działa też „Internal Shower”, czyli prysznic dla jelit.
„Ma to niby na celu pozbycie się zaparć, ale… szczerze? Wypicie szklanki nasion chia z sokiem z cytryny i wodą nie brzmi zachęcająco. Poza tym pojawia się problem. Twoje jelita mogą różnie zareagować na różne rodzaje błonnika. Dlatego też istnieje niebezpieczeństwo, że ta mikstura na zaparcia spowoduje…zaparcia” – ostrzega ekspertka.
I zwraca się z ważnym apelem do internautów:
„Na koniec, proszę was, przesiewajcie przez naukowe sito tego typu internetowe wymysły. Jelita tak naprawdę potrzebują bardzo prostych rzeczy, a nie magicznych mikstur” – podsumowuje.
Dietetyczna biotechnolog
Za instagramowym profilem @dietetyczna_biotechnolog stoi Ewa Kowalska – biotechnolożka i ekspertka ds. żywienia. „Piszę o mikrobiocie jelitowej, diecie i zdrowiu. Propaguję naukę” – tak określa swoje działania w sieci.
Na profilu na Instagramie Kowalska w prosty sposób wyjaśnia naukowe zawiłości. Konto obserwuje już 13,6 tys. osób.
RozwińZobacz także
„Głodówka oczyszczająca nie istnieje. Bo z czego miałaby oczyszczać? Raczej nie z toksyn czy złogów w jelitach” – mówi dietetyk kliniczny Kamil Paprotny
„Jestem idealnym przykładem na to, że z IBS można wygrać…” – dietetyczka Roksana Środa wyjaśnia, czym jest IBS (zespół jelita nadwrażliwego) i jak z nim walczyć
„Czuję, że zaraz pęknę”. Co zrobić, gdy się przejadłaś? Mamy rady na 5, 15, 30 minut po… ostatnim kęsie
Polecamy
Spersonalizowane probiotyki z Instytutu Mikrobiomiki. Dla wszystkich, których układ pokarmowy domaga się równowagi. Przetestowałam!
„Covidowe dzieci” mają lepszą odporność. Zaskakujące wyniki badań naukowców
Na co pomaga colostrum? Właściwości siary bydlęcej
Prebiotyki. Jak skutecznie i zdrowo karmić swoją mikrobiotę?
się ten artykuł?