Witamina H (biotyna, witamina b7) – właściwości i występowanie
Biotyna, witamina H, witamina B7 – choć jej popularność i znajomość zastosowania rośnie, to jednak nadal często pojawia się pytanie: “Czy to ta sama witamina?”. Odpowiadamy: tak, to jedna z witamin z grupy B, nazywana też witaminą piękności. Jakie są właściwości biotyny? Gdzie występuje biotyna? O tym poniżej.
Witamina H – właściwości
Biotyna jest witaminą, która rozpuszcza się w wodzie. To koenzym uczestniczący w wielu procesach biochemicznych w organizmie, m.in. w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów, syntezie białek i kwasów tłuszczowych.
Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów i układów w naszym organizmie: układu nerwowego, gruczołów potowych, szpiku, erytrocytów, jąder. W organizmie gromadzi się w wątrobie i właśnie tam odpowiada za proces przemiany glukozy. Odpowiada również za przemianę aminokwasów i cukrów, wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi (obniża go).
Witamina b7 zawiera siarkę, dzięki temu ma wpływ na utrzymanie prawidłowego stanu skóry i włosów. Odpowiednie stężenie biotyny w organizmie chroni przed nadmiernym wypadaniem i przedwczesnym siwieniem włosów. Wzmacnia paznokcie i zapobiega ich rozdwajaniu. Odpowiada również za prawidłowy rozwój umysłowy i fizyczny organizmu. W dużych ilościach występuje w tkankach płodu. Witamina h wpływa też na prawidłowe działanie układu immunologicznego.
Witamina b7 – gdzie występuje?
Witamina b7 występuje zarówno w produktach roślinnych, jak i w produktach zwierzęcych.
Źródłem biotyny są:
- migdały,
- orzechy,
- owoce (banany, arbuzy, melony, grejpfruty, brzoskwinie, winogrona),
- warzywa (szpinak, marchew, pomidory, kalafior),
- melasa, drożdże, żółtka jaj, wątróbka, sardynki, łosoś,
- brązowy ryż, soja, mąka sojowa, mąka pełnoziarnista,
- nerki wieprzowe,
- groch, nasiona słonecznika, grzyby, mleko, otręby, czekolada.
Szerokie występowanie biotyny sprawia, że utrzymanie jej odpowiedniego poziomy w organizmie nie jest trudne.
Niedobór biotyny
Choć niedobory biotyny zdarzają się bardzo rzadko, szczególnie, gdy stosuje się zbilansowaną dietę, to jednak mogą wystąpić.
Do niedoborów biotyny najczęściej prowadzą stany chorobowe lub wiążące się z nimi okoliczności takie, jak:
- żywienie jelitowe,
- dializowanie,
- choroba alkoholowa,
- nadmierny poziom hormonów steroidowych w organizmie,
- zażywanie leków przeciwdrgawkowych,
- przyjmowanie niektórych antybiotyków,
- złuszczające zapalenie skóry,
- monotonna dieta bogata w surowe jaja.
Jakie są objawy niedoboru biotyny?
Niedobór biotyny można poznać po pojawieniu się problemów skórnych (np. stany zapalane, łuszczyca, liszaj płaski, zmiany łojotokowe), wypadaniu brwi lub rzęs, nadmiernym wypadaniu lub zbyt wczesnym siwieniu włosów.
Objawami jej niedoboru są również zmiany nastroju, mdłości, omamy, brak apetytu, wymioty, biegunka, rumień, niedokrwistość, wzrost cholesterolu we krwi, zapalenia spojówek. Niedobory biotyny bywają niebezpieczne u dzieci oraz kobiet w ciąży, ponieważ mogą wpłynąć na opóźnienia rozwojowe lub zahamowanie rozwoju.
Nadmiar biotyny
Do tej pory nie odnotowano bardzo szkodliwych lub zagrażających życiu skutków zbyt dużego poziomu biotyny w organizmie. W większości przypadków organizm sam radzi sobie z nadmiarem witaminy b7 w organizmie. W takich sytuacjach wydalana jest razem z moczem.
Jednak przy jej długotrwałym i nadmiernym stosowaniu mogą pojawiać się skutki uboczne takie jak: nawracające bóle brzucha, mdłości, biegunka, wymioty oraz zmiany nastroju.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
Kalcytriol i jego znaczenie. Co ma wspólnego z witaminą D?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
się ten artykuł?