Jak zażywać witaminę D3? Z czym wiąże się niedobór i nadmiar witaminy D3?
Witamina D3 jest dobra na kości i odporność, poprawia nastrój i chroni serce, jest nam niezbędna, a jednocześnie nie możemy jej zupełnie sami wytwarzać. Żeby była skuteczna, trzeba wiedzieć, jak zażywać witaminę D3.
Nasze zapasy witaminy D3 są na wyczerpaniu. Większość Polaków ma niewystarczający jej poziom w organizmie, co jest wynikiem m.in. szerokości geograficznej, jaką zamieszkujemy – najwięcej witaminy D pochodzi bowiem z syntezy skórnej zachodzącej pod wpływem promieni słonecznych. Dlatego w okresie jesiennym, zimowym i wczesnowiosennym zalecana jest suplementacja witaminy D3. Jednak i to może nie wystarczyć, jeśli nie znamy kilku zasad.
Witamina D3 – właściwości
D3 ma dla nas korzystniejsze działanie niż D2, gdyż dwa razy skuteczniej zwiększa ogólny poziom witaminy D w naszym organizmie. Witamina D3 pozwala łatwiej przyswajać wapń i fosforany przez układ pokarmowy oraz nerki, co pozytywnie wpływa na rozwój i mineralizację kości. Dzięki witaminie D3 fosfor organiczny zamienia się w nieorganiczny. Co więcej, jeśli stosunek wapnia i fosforu w organizmie jest nieprawidłowy, witamina D3 go wyrównuje. To również ma dobry wpływ na nasze kości. Dzięki witaminie D3 są one proste i mocne. Chroni nas przed wieloma chorobami, m.in. osteoporozą.
Witamina D3 odpowiada też za:
- zapobieganie rozwojowi cukrzycy,
- zapobieganie chorobie Alzheimera,
- zdrowe zęby,
- zapobieganie łuszczycy i stanom zapalnym skóry,
- funkcjonowanie układu odpornościowego,
- ochronę przed nadciśnieniem.
Witamina D3 – niedobór
Skutkiem niedoboru witaminy D3 jest niecałkowite wykorzystania zasobów wapnia w organizmie. A to z kolei powoduje upośledzenie rozwoju i mineralizację kości. U dorosłych niedobór witaminy D może spowodować osteomalację, czyli rozmiękczenie kości oraz osteoporozę (zrzeszotnienie kości). Natomiast u dzieci zbyt mała ilość witaminy D może prowadzić do krzywicy. Konsekwencją niedoboru witaminy D3 może być też zwiększone ryzyko rozwoju chorób autoimmunologicznych oraz osłabienie układu mięśniowego i nerwowego.
Przyczyną niedoboru witaminy D3 przede wszystkim jest niedostateczna ekspozycja na światło słoneczne. Innymi źródłami niedoboru D3 są:
- schorzenia wątroby (stany zapalne, marskość) i nerek (ostra niewydolność),
- regularne stosowanie niektórych leków, np. przeciwpadaczkowych,
- źle zbalansowana dieta
- zbyt mało pożywienia bogatego w witaminę D3 w diecie,
- operacje układu trawiennego,
- choroby powodujące zespół złego wchłaniania, takie jak: choroba trzewna, przewlekłe zapalenie trzustki, nietolerancja laktozy,
- predyspozycje genetyczne,
- alkoholizm.
Nadmiar witaminy D3
Najczęstszą przyczyną nadmiaru witaminy D3 jest przedawkowanie witaminowo-mineralnych suplementów diety. Przy jej przedawkowaniu dochodzi do ciężkiego zatrucia, które jest spowodowane wysokim stężeniem wapnia we krwi (tzw. wapnica). Objawami nadmiaru są:
- brak apetytu,
- nudności,
- pocenie się,
- biegunka,
- zmęczenie,
- wymioty,
- zwiększone pragnienie,
- ból głowy i oczu,
- częste oddawanie moczu,
- świąd skóry.
Poważniejszymi konsekwencjami nadmiaru witaminy D3 są: wzrost ryzyka pojawienia się kamicy pęcherzyka żółciowego i nerek oraz uszkodzenie pracy mięśnia sercowego i układu nerwowego. Na przedawkowanie tej witaminy powinny uważać też kobiety w ciąży, ponieważ może ono skutkować kobiet deformacją płodu oraz chorami kości u noworodka.
Przyswajanie witaminy D – musi mieć magnez
Oto najnowsze spostrzeżenia naukowców – bez odpowiedniego poziomu magnezu w organizmie witamina D nie jest wystarczająco wchłaniana i staje się mniej użyteczna. Na łamach „Journal of American Osteopathic Association” ukazał się artykuł, w którym naukowcy przekonują również o tym, że magnez dodatkowo chroni nas przed osteoporozą, której rozwój łączy się z niskim poziomem witaminy D. Najwięcej magnezu znajdziecie w orzechach, migdałach, bananach, płatkach owsianych, kaszach, brązowym ryżu, zielonych warzywach.
Z czym łączyć witaminę D3?
Witamina D3 może więcej z witaminą K2 – taki duet skuteczniej chroni przed osteoporozą, wpływa na utrzymanie zdrowych kości i zębów. Źródłami witaminy K2 w pożywieniu są zielone liściaste warzywa, oleje roślinne i ziarna zbóż. W aptekach znajdziemy również preparaty łączące te dwie witaminy.
Jeśli przyjmujecie suplementy z witaminą D3 na czczo lub między posiłkami, to błąd. Witamina D3 najlepiej sprawdza się w towarzystwie tłuszczów, oczywiście zdrowych, takich jak awokado, oliwa, tłuste ryby czy orzechy. Dzięki nim torujemy witaminie drogę do każdej komórki – związek lepiej się wchłania i rozprowadza po organizmie. Zasada jest taka, by witaminę D3 (ale też pozostałe witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: E, K, A ) przyjmować razem z posiłkiem.
Witamina D3 a alkohol i leki
Warto pamiętać o interakcjach witaminy D z lekami – może ona np. nasilać działanie glikozydów nasercowych. Niektóre z nich hamują działanie tej witaminy. Do najważniejszych należą kortykosteroidy i środki przeczyszczające. Skuteczność witaminy D obniżają również barbiturany i fenytoina. Na słabsze wchłanianie witaminy D ma wpływ również alkohol oraz kawa i herbata. Witaminę D najlepiej więc popijać wodą.
Witamina D3- jak brać?
Aby dobrać odpowiednią dawkę witaminy, należy sprawdzić jej stężenie we krwi, a także przestrzegać zalecanego dziennego spożycia. W razie wątpliwości należy udać się do lekarza bądź skorzystać z porady farmaceuty. Ważne jest to, że nie tylko niedoór, ale również nadmiar witaminy D może być szkodliwy. Zalecane maksymalne spożycie witaminy D na dobę wg. European Food Safety Authority to:
- noworodki i niemowlęta od 0 do 6 miesięcy: 400 IU/d.
- noworodki i niemowlęta od 6-12 miesięcy: 400-600 IU/d.
- dzieci w wieku 1-10 lat, 600-1000 IU/d.
- dzieci i młodzież w wieku 11-18 lat: 800-2000 IU/d.
- dorośli do 75 r.ż: 2000 IU/d.
- seniorzy po 75 r.ż.: 4000 IU/d.
- otyli dorośli oraz otyli seniorzy: 4000 IU/d.
- kobiety ciężarne i karmiące piersią: 2000 IU/d.
Szczególnie dbać o dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy D powinny osoby starsze i kobiety w okresie menopauzy. Dlaczego? Wraz z wiekiem kości się osłabiają z powodu utraty masy kostnej.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Moc miedzi. Pierwiastek, który znaczy więcej, niż myślisz
Jak probiotyk ginekologiczny może wspierać kobiece zdrowie?
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
się ten artykuł?