Nietolerancja histaminy – znasz jej objawy?
Histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm podczas reakcji alergicznej. Poza organizmem histaminę można znaleźć również w niektórych pokarmach i napojach. Jeśli po ich spożyciu pojawiają się objawy alergii, to oznacza jedno – nietolerancję histaminy.
Histamina – czyli co?
Słupki powodzenia alergologów pną się ciągle w górę, a nasze portfele chudną przy aptecznych okienkach. W rezultacie niekorzystnych zmian w naszym otoczeniu organizm stawia opór i przestaje tolerować niektóre czynniki. I mamy chociażby nietolerancję glutenu czy nietolerancję laktozy, o których wiadomo już wiele. Jednak rzadko wspominamy o nietolerancji histaminy. Jak pokazują statystyki, dotyka przynajmniej 1 na 100 osób (dane za: American Journal of Clinical Nutrition, 2007 r.). To sporo.
Histamina – coś wam to mówi? Możecie kojarzyć to określenie np. z nazwy leków przeciwhistaminowych, czyli blokujących reakcję alergiczną. I tak drogą dedukcji dochodzimy do sedna: histamina to substancja, która wydzielana jest przez nasz organizm właśnie podczas reakcji alergicznej. Ale można ją znaleźć również poza ludzkim organizmem – w niektórych pokarmach i napojach jest jej szczególnie dużo. Jeśli po zjedzeniu pojawiają się objawy alergii, to oznacza jedno – nietolerancję histaminy.
Uwaga, problem zwykle ujawnia się u osób w średnim wieku. Dlatego odpowiedź typu: „nie, nie, nigdy nie byłem na nic uczulony, to niemożliwe” nie ma tu racji bytu. Objawy nietolerancji mogą pojawić się późno i dawać o sobie co i rusz znać.
Co jest przyczyną nietolerancji histaminy? Histamina zawarta w pokarmie rozkładana jest pod wpływem produkowanego przez nasz organizm enzymu – diaminooksydazy (DAO). Osoby, które nie tolerują histaminy, zazwyczaj wytwarzają niewystarczającą ilość tego związku. W rezultacie w organizmie utrzymuje się zbyt wysoki poziom alergenu.
Wysokohistaminowe produkty mogą powodować
- mdłości
- swędzenie skóry
- bóle głowy
- problemy żołądkowo-jelitowe
- opuchliznę
- zaburzenia snu
- nieregularne cykle miesiączkowe
- pokrzywkę
- nadmierną potliwość
- nierównomierne bicie serca
- skurcze brzucha
Histamina w podwyższonych ilościach jest obecna w produktach pochodzących z fermentacji (np. sery, wino, szampan, piwo, kapusta kiszona, kefir), owocach suszonych i cytrusach, orzechach, produktach zawierających ocet (np. ogórki, ketchup, majonez), niektórych rybach (szczególnie w wędzonych) i skorupiakach. Niestety spore pokłady znajdują się również w czekoladzie, szpinaku, bakłażanie i pomidorach, a także awokado.
Tak, lista produktów z większą zawartością histaminy jest długa, a wymieniłam wyżej jedynie przykłady. Kluczem dla osób z nietolerancją histaminy jest słowo ŚWIEŻY. Jeśli zauważacie u siebie objawy alergii, wybierajcie: świeże ryby, owoce i warzywa (z wyjątkiem wymienionych wyżej), zioła, produkty bezglutenowe, mleka roślinne (kokosowe, migdałowe), świeże mięso (jak najmniej przetworzone). Te produkty z pewnością będą zawierały mniej histaminy.
Leczenie nietolerancji histaminy polega na wprowadzeniu diety eliminacyjnej, czyli stopniowo wykreślamy z jadłospisu produkty, które mogą nam szkodzić, i obserwujemy efekty. Jak każda substancja wywołująca alergię, i ta może stać się dla organizmu bardzo szkodliwa, dlatego nie bagatelizujmy dziwnych objawów. Bardzo ważne jest obserwowanie siebie i czujność!
Zobacz także
Alergia pokarmowa – po tym ją rozpoznasz. Jakie badania wykonać?
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
„Nie wymagajmy od bliskich, by całkowicie zmieniali swoje przyzwyczajenia specjalnie dla nas”. Jak przeżyć Wielkanoc stosując dietę eliminacyjną?
Polecamy
Błąd na etykietach popularnej musztardy. Ważne ostrzeżenie dla alergików
11 potencjalnych przyczyn bólu głowy i oczu. Czy warto się martwić?
Celiakia: objawy to nie tylko problemy gastryczne i symptomy skórne
Nietolerancja glutenu może mieć różne przyczyny. Jak ją zdiagnozować?
się ten artykuł?