Psychobiotyki – bakterie dla mózgu
Probiotyki – żadna nowość. Ale psychobiotyki? Tak w piśmie Biological Psychiatry badacze nazwali żywe bakterie, które wpływają nie tylko na ciało, ale i umysł. Te małe organizmy działają na linii jelita-mózg i dzięki nim wydziela się więcej hormonów szczęścia.
Nowe właściwości probiotyków
Sto lat temu rosyjski badacz i laureat Nobla Ilja Miecznikow potwierdził, że zawarte w fermentującym mleku bakterie korzystnie wpływają na zdrowie ludzi. Całkiem niedawno, trochę przypadkowo, naukowcy odkryli powiązanie składu mikroflory jelitowej z nastrojem człowieka. Zauważyli, że jednym ze skutków ubocznych zespołu jelita drażliwego (IBS) mogą być zaburzenia lękowe i depresja. A przy tej dolegliwości w jelitach jest mniej dobrych bakterii. W ten sposób natknęli się na nowe właściwości probiotyków.
Konkretnie – bakterie Lactobacillus i Bifidobacterium zwiększają aktywność neuroprzekaźnika GABA – jego niedobór, jak pokazują badania, powoduje gorsze samopoczucie, lęki i nawet depresję. Bakterie Lactobacillus to bakterie fermentacji mlekowej. Znajdziecie je w jogurtach, kefirach, maślance, ale też kiszonych ogórkach i kapuście.
Psychobiotyki – czym są?
Bifidobacterium mają podobne działanie. Psychobiotyki zwiększają poziom hormonów szczęścia, serotoniny i dopaminy. Trochę upraszczając, dzieje się tak, bo sygnały z jelita trafiają do mózgu przez układ neuroenodkrynny, rdzeń kręgowy lub tak zwany nerw błędny.
Może brzmi to dla niektórych niewiarygodnie. Kefir a depresja i lęki? Naukowcy nie mówią, że wypicie kefiru wyeliminuje od razu problem psychiczny. Ale dbanie o prawidłowy skład mikroflory jelit jest na pewno szansą na poprawę stanu umysłu.
Dzięki tej wiedzy (to przełomowe odkrycie w neurologii) jest szansa na wynalezienie leków na zaburzenia psychiczne, które będą dawać mniej niepożądanych objawów – co jest sporym problemem w psychiatrii.
Zobacz także
„Krąży powiedzenie, że nie ma ludzi zdrowych, są tylko niezdiagnozowani. Ja bym dodała do tego jeszcze, że są tacy, którzy NA RAZIE nie chorują”. Dr Mirosława Gałęcka o tajemnicach ludzkiej odporności
Dr n. med. Jarosław Biliński o mikrobiocie jelitowej: „Każdy z nas ma w jelitach 2 kilogramy bakterii. To nie jest obojętne dla naszego organizmu”
się ten artykuł?