Przejdź do treści

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado. Pełna smaku i wartości odżywczych

Sałatka z melonem, ogórkiem i awokado
Zdjęcie: Katarzyna Wala | www.pysznekadry.blogspot.com
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Wciąż wcielasz w życie noworoczne postanowienie o zrzuceniu kilka kilogramów? Świetnie! Pora zatem zmienić menu na lżejsze. Zacznijmy od melona, który idealnie nadaje się do sałatek, zaś w 100 g zawiera zaledwie 35 kcal, więc można jeść go na okrągło.

Oprócz walorów smakowych melon jest niezwykle wartościowy. Charakteryzuje się sporą ilością potasu, który pomaga w regulowaniu ciśnienia krwi. Znaleźć w nim możemy witaminy i minerały, m.in. A, C, D, E, P, beta-karoten, żelazo, magnez, kwas foliowy, błonnik. Dodatkowo działa przeczyszczająco i moczopędnie, dlatego często stosuje się go w kuracjach odchudzających. Dzięki temu, że składa się w 90% z wody doskonale uzupełnia niedobór płynów w organizmie, gasi pragnienie i utrzymuje uczucie sytości na długo. Łatwo dzięki niemu poskromić swój wilczy apetyt. Dzięki witaminom z grupy B melon pomaga zredukować zmęczenie. Dodatkowo wspomaga koncentrację i działa relaksacyjnie.

Guacamole

Najbardziej popularny i dostępny w większości sklepów melon żółty – miodowy – fantastycznie smakuje z dodatkiem soku z cytryny lub posypany odrobiną imbiru. Doskonale sprawdzi się również jako składnik przekąsek z prosciutto. Z kolei zielona odmiana melona potrafi wzbogacić smak ryb i owoców morza. Słodka galia z charakterystyczną żółtą skórką pokrytą siateczką tworzy doskonałą bazę pod desery, sałatki owocowe czy sorbety. Dla wielu z nas ulubiona odmiana – cantalupe z pomarańczowym miąższem – sprawdza się doskonale jako element warzywno-owocowych sałatek. Zapewniam, że połączenie soczystego melona, świeżego ogórka i kremowego awokado z całą pewnością przypadnie wam do gustu.

Sałatka z melona, ogórka i awokado

Zdjęcie: Katarzyna Wala

Sałatka z melona, ogórka i awokado – składniki (dwie porcje)

– ogórek zielony
– kulki z dwóch różnych gatunków melona (np. cantalupe, galia)
– pół awokado
– kilka listków rukoli 

Sos:

– 2 łyżki soku z limonki
– 3 łyżki oleju z pestek winogron
– łyżka syropu z agawy lub miodu
– mięta (opcjonalnie)
– sól, pieprz

Sałatka z melona, ogórka i awokado – przygotowanie:

Ogórka kroimy obieraczką do warzyw na cienkie plasterki. Układamy je „fantazyjnie” na płaskim talerzu. Łyżeczką do melona drylujemy kulki i układamy na plastrach ogórka. Podobnie drylujemy kulki z awokado. (Najlepiej od razu skropić je sokiem z cytryny, aby nie zbrązowiały). W osobnym naczyniu łączymy sok z limonki, olej z pestek winogron, syrop z agawy, sól, pieprz oraz posiekane listki mięty. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem i zjadamy ze smakiem.

Katarzyna Wala – świat najchętniej obserwuje zza obiektywu, oczarowana fotografią dokumentalną prawie tak samo jak kulinarnymi podróżami, nie tylko dużo je, ale i sporo o jedzeniu rozmyśla. 

 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy: