Ból głowy i katar – przeziębienie, przemęczenie, niska odporność? A może nietolerancja histaminy?
Zmagasz się z bólem głowy i katarem? Wydaje ci się, że to objawy przeziębienia, przemęczenia, a może po prostu niskiej odporności? Wcale nie musi tak być. Dietetyczka kliniczna Iwona Pasieczna wyjaśnia na swoim Instagramie, że przyczyną tych objawów może być nietolerancja histaminy.
Nietolerancja histaminy – co warto o niej wiedzieć?
„Nietolerancja pokarmowa to nieprawidłowa reakcja organizmu na spożyty pokarm. Wiąże się ona z brakiem aktywności enzymu, który odpowiada za przemiany danego związku, lub z jego niedoborem w wyniku genetyki” – wyjaśnia na swoim profilu na Instagramie Iwona Pasieczna, dietetyczka kliniczna i trenerka personalna.
Ekspertka dodaje, że nietolerancja histaminy jest obecnie najrzadziej rozpoznawana.
„Fizjologicznie najwyższe stężenia histaminy w organizmie znajdują się w błonach śluzowych żołądka i jelit, w wątrobie, mięśniach, płucach, skórze, a także w białych krwinkach i komórkach tucznych” – tłumaczy.
Jakie produkty zawierają najwięcej histaminy?
Dietetyczka wymienia:
- produkty fermentowane – kiszonki, wina, sery pleśniowe,
- sery długo dojrzewające – parmezan, gouda,
- wędliny długo dojrzewające – szynka parmeńska, salami,
- suszone i surowe ryby, skorupiaki – makrela, tuńczyk,
- niektóre warzywa – szpinak, pomidory,
- niektóre przetwory – ketchup,
- niektóre owoce – truskawki, banany, kiwi, cytrusy.
Nietolerancja histaminy a alergia pokarmowa
Jak wyjaśnia dietetyczka Iwona Pasieczna, nietolerancja histaminy często mylona jest z alergią pokarmową. Objawy po spożyciu pojawiają się bowiem bardzo szybko, nawet do kilku sekund od spożycia.
Najczęstsze objawy nietolerancji histaminy:
- bóle głowy,
- wodnisty katar,
- problemy żołądkowo-jelitowe, nudności, biegunki,
- świąd skóry i pokrzywka,
- zaczerwienienia i obrzęki, np. na twarzy,
- zaburzenia rytmu serca.
Z czego może wynikać nietolerancja histaminy?
„Głównie z zaburzenia pracy enzymu, który rozkłada histaminę, czyli enzym DAO. Największe jego stężenia są w komórkach nabłonkowych jelit, nerek oraz łożyska. Zazwyczaj zaburzenia te wynikają z genetyki, mianowicie z niedoboru tego enzymu. W takim wypadku zaleca się dietę niskohistaminową lub podawanie tego enzymu z zewnątrz.
Kolejnym powodem wystąpienia nietolerancji histaminy może być brak dostarczania składników, które są kofaktorami dla prawidłowego działania DAO, czyli witaminy B6, witaminy C, cynku oraz miedzi” – pisze dietetyczka.
I dodaje, że badania genetyczne sugerują też, że zaburzenie genu MTHFR może wpłynąć na upośledzenie tolerancji histaminy, ale brakuje mocnych dowodów na potwierdzenie tej tezy.
Postępowanie dietetyczne
Rozwiń„Warto zaznaczyć, że nie da się jednoznacznie stwierdzić, które produkty należy wykluczać. Największą uwagę należy zwrócić na alkohol oraz produkty najbardziej bogate w histaminę, jednak każdy organizm może mieć na nią inną tolerancję. Zaleca się stopniowo rozszerzać dietę i wdrażać pojedyncze produkty w celu sprawdzenia, który z nich działa prozapalnie. Więc wszystko (jak zawsze) powinno być dobierane indywidualnie” – dodaje dietetyczka.
Iwona Pasieczna – kim jest?
Iwona Pasieczna jest dietetyczką kliniczną i trenerką personalną. Prowadzi w mediach społecznościowych profil @i_pasieczna, który obserwuje coraz więcej osób.
Zobacz także
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
„Rozpoznanie cukrzycy u osoby powyżej 50. roku życia niekiedy jest pierwszą manifestacją raka trzustki”. Pamiętaj o badaniach profilaktycznych!
Polecamy
Celiakia u dzieci. Co to za choroba i jak ją rozpoznać?
Polacy radzą sobie z alergiami na własną rękę. „To prosta droga do astmy i przewlekłego zapalenia zatok” – ostrzega alergolog
Na czym polega leczenie alergii? Metody klasyczne i nowoczesne
Alergia pokarmowa – po tym ją rozpoznasz. Jakie badania wykonać?
się ten artykuł?