Chcesz wzmocnić odporność? Pij miksturę z imbiru, miodu i cytryny!
Katar, gorączka, zatkany nos, osłabienie i nieznośne bóle głowy. Tak objawia się przeziębienie, które tak często pojawia się jesienią. Ale nie musi tak być! To nic, że za oknem jeszcze mocno świeci słońce. O swoją odporność zadbaj już dzisiaj, pijąc miksturę z imbiru, miodu i cytryny.
„Czytamy etykiety”
„Czytamy etykiety” to serwis, którego właścicielką jest Agnieszka Pocztarska, absolwentka Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na oficjalnej stronie.
Żywieniowcy są też aktywni w mediach społecznościowych. Ich konto na Instagramie obserwuje 181 tys. osób. Jeden z ostatnich postów dotyczy wzmocnienia odporności.
Wzmocnienie odporności – mikstura z imbiru, miodu i cytryny
„Sposobów jest naprawdę sporo, a dzisiaj porozmawiamy o syropie składającym się z miodu, imbiru i cytryny. Przepis można modyfikować i dodać do niego np. czosnek, cebulę, kurkumę, goździki. Jak go zrobić?
Potrzebne będą:
– 2-3 cytryny (można też dać np. jedną małą pomarańczę),
– ok. 6 cm imbiru,
– ok. 125-150 ml miodu np. lipowego (może być inny, ważne, żeby nie był to miód sztuczny).Składniki należy pokroić (cytrynę najpierw należy sparzyć, nie obieraj jej ze skórki), zalać miodem i odstawić. Po kilku godzinach syrop jest gotowy – potem należy go przechowywać w lodówce. Spożywaj dwie łyżki dziennie (dorośli) albo dwie łyżeczki dziennie (dzieci).
Dla kogo? Prawie dla wszystkich – jedynie nie jest to syrop dla dzieci przed ukończeniem roku (ze względu na miód) oraz dla osób uczulonych na jakikolwiek składnik” – piszą dietetycy.
Mikstura na odporność – kiedy ją stosować?
„Kiedy go stosować? Jeśli czujesz, że „coś cię bierze”, podczas infekcji dróg oddechowych. Taki syrop łagodzi kaszel, ma działanie rozgrzewające. Oczywiście można go spożywać profilaktycznie, dodając np. do herbaty.
Jest skuteczny, ponieważ:
- imbir – wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Herbaty i napary z imbirem są niezastąpione w przypadku przeziębień i bólu gardła.
- miód – ma pozytywny wpływ na układ oddechowy, zwłaszcza w przypadku kaszlu – w tym przypadku dobrze sprawdzą się lipowy i spadziowy.
- cytryna – można ją zamienić również na pomarańczę, która zawiera więcej witaminy C niż cytryna. Inne dobre źródła witaminy C to sok z aceroli, sok z dzikiej róży, sok z rokitnika” – piszą żywieniowcy z „Czytamy etykiety”.
Odporność – dbaj o nią cały rok!
Organizm potrzebuje dodatkowej pomocy w walce z infekcjami. Znajdziesz ją w suplementach diety WIMIN. Jedna z kapsułek będzie twoją dodatkową tarczą przeciwko wirusom i bakteriom! W WIMIN znajdziesz najważniejsze witaminy i minerały wzmocnione wyciągami z roślin – cynk, selen, żelazo, witaminę C, witaminę E, witaminę B12, witaminę D, ekstrakt z czosnku, bioflawonoidy cytrusowe oraz ekstrakt z perełkowca japońskiego.
Polecamy
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Jak witaminy i minerały wspierają organizm w walce z chorobami?
Sok z kiszonych buraków ma same zalety. Warto go przygotować, zwłaszcza teraz
się ten artykuł?