Choroby tarczycy a anemia. „Niedokrwistość jest częstym stanem klinicznym towarzyszącym chorobom tarczycy”
Co mają ze sobą wspólnego anemia i choroby tarczycy? Jak się okazuje, bardzo wiele. Dlaczego tak się dzieje i przy jakich chorobach pojawia się problem? Wyjaśnia to dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek w swoim poście na Instagramie.
Niedokrwistość a hormony tarczycy
Jak podkreśla dietetyczka Emilia Cesarek w swoim poście na Instagramie, niedokrwistość jest częstym stanem klinicznym towarzyszącym chorobom tarczycy.
„Hormony tarczycy stymulują proliferację prekursorów erytrocytów zarówno bezpośrednio, jak i poprzez zwiększenie produkcji erytropoetyny, podczas gdy niedokrwistość z niedoborem żelaza negatywnie wpływa na stan hormonów tarczycy” – wyjaśnia w poście.
Jednak to nie jedyne wyjaśnienie powiązania hormonów tarczycy z niedokrwistością. Hormony tarczycowe: trójjodotryronina i tyroksyna obecne są także w ścianie żołądka i jelit. Istnieje także bezpośrednie wydzielanie T4 i T3 do jelita z krążenia krezkowego – tłumaczy dietetyczka w swoim poście na Instagramie.
„Ostatnie badania sugerują, że jelita odgrywają ważną rolę jako rezerwuar hormonów tarczycy, zwłaszcza T3, i że mogą również odgrywać rolę w regulacji aktywności hormonów” – dodaje Cesarek.
Wolniejszy przepływ pokarmu
Jaki typ niedokrwistości występuje u pacjentów z niedoczynnością? Dietetyczka wyjaśnia, że jest u nich najczęściej widoczna anemia normocytarna, rzadziej makrocytarna lub mikrocytarna.
„Niedokrwistość w niedoczynności tarczycy może wynikać z zahamowania czynności szpiku kostnego, zmniejszonej produkcji erytropoetyny, chorób współistniejących lub współistniejącego niedoboru żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego” – dodaje ekspertka na Instagramie.
Natomiast ryzyko niedokrwistości w autoimmunologicznej chorobie tarczycy (AITD) może być związane ze schorzeniami, które są spowodowane zaburzeniami wchłaniania:
- niedokrwistością złośliwą i zanikowym zapaleniem żołądka,
- celiakią,
- autoimmunologicznym zespołem hemolitycznym,
- chorobami reumatycznymi.
„Niedoczynność tarczycy spowalnia przepływ pokarmu przez żołądek i jelita. Spowolnione trawienie może prowadzić do objawów, takich jak zgaga, zaparcia i wzdęcia. Nierozdrobiony przez enzymy i kwas solny pokarm jest trudny do przyswojenia w końcówce żołądka i w jelicie cienkim. Zatem powodować może niedobory” – podsumowuje Emilia Cesarek, przestrzegając swoje obserwatorki na Instagramie.
Emilia Cesarek, czyli „Keep fit in style”
Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Profil na Instagramie @keepfitinstyle_dietetyk obserwuje niemal 50 tys. osób. Oba profile w mediach społecznościowych dietetyczki (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) pełne są merytorycznych postów, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.
RozwińZobacz także
„Badania tzw. piątki tarczycowej, które są dostępne w laboratoriach, to naciąganie ludzi na niepotrzebne wydatki” – mówi dr n. med. Katarzyna Skórzewska
„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski
„Choroba Hashimoto jest często wymówką dla paru dodatkowych kilogramów czy niechęci do aktywności fizycznej”- mówi dr Jarosław Szymczuk, chirurg i endokrynolog
się ten artykuł?