Co ma wspólnego lodówka z toaletą? Blogerka Sylwia Majcher wyjaśnia
Jak często myjesz lodówkę? Przyznam, że to pytanie mnie wprawiło w konsternację. I pewnie wielu z was również trudno było by odszukać w pamięci konkretną datę, kiedy ostatnio szorowaliście ten domowy sprzęt. Co innego z toaletą – w tym przypadku mamy świadomość, że regularne mycie jest koniecznością. Ale jak przekonuje w swoim najnowszym poście Sylwia Majcher, lodówce w kwestii czystości wcale nie jest do toalety tak daleko…
Co wspólnego ma lodówka z toaletą?
„Co wspólnego ma lodówka z toaletą? Otóż powinna być myta tak samo często!” – pisze Sylwia Majcher na Instagramie.
Blogerka dodaje, że lodówka ma nieustający kontakt z jedzeniem – także tym brudnym – warzywami, owocami, opakowaniami, które dotykane były przez wiele rąk.
„Dlatego trzeba dbać o jej higienę. Dla naszego zdrowia i dłuższej trwałości produktów. To ważne, bo prawie 3/4 jedzenia Polacy wyrzucają z powodu zepsucia” – pisze Sylwia Majcher.
Z badania firmy Microban Europe wynika, że największe zagrożenie w brudnej lodówce czai się pojemnikach na warzywa i owoce. To może być siedlisko bakterii E.coli, salmonelli i listerii. Autorzy badania ostrzegają – brak regularnego czyszczenia lodówki powoduje, że bakterie namnażają się w błyskawicznym tempie.
Czym myć lodówkę?
Sylwia Majcher w swoim wpisie na Instagramie odpowiada dalej na pytanie: czym myć lodówkę?
„Wystarczy ściereczka, ciepła woda zmieszana z octem lub sodą. Warto przetrzeć nie tylko półki, ścianki lodówki, ale też uszczelki i zakamarki na drzwiach. Dobrze jest także odświeżyć pojemniki i słoiki, w których przechowujemy jedzenie w lodówce” – pisze.
Blogerka dodaje, że wie, że taka pielęgnacja wymaga czasu i bywa uciążliwa, ale naprawdę się opłaca.
„W czystej lodówce jedzenie przetrwa dłużej i w lepszej kondycji. Taki regularny remanent ułatwia też ograniczenie strat. Od razu widać co jest do wykorzystania, nic nie zginie w czeluściach chłodziarki” – pisze Sylwia Majcher.
Brzydkie zapachy w lodówce
Zmagasz się z brzydkimi zapachami wydobywającymi się z lodówki? Jak wyjaśnia Sylwia Majcher, świetnym neutralizatorem zapachów jest kawa.
„Wystarczy do lodówki włożyć miseczkę z ziarnami – pochłoną nieprzyjemne aromaty. Podobnie zadziała soda. By działały skutecznie, trzeba je wymieniać co 3 tygodnie” – dodaje blogerka.
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka i autorka dwóch książek: „Gotuję, nie marnuję” oraz „Wykorzystuję, nie marnuję”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 29 tys. osób. Popularność przyniosła blogerce nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
RozwińZobacz także
„Przestańmy robić zakupy na zasadzie 'zastaw się, a postaw się'” – Jagna Niedzielska o „zero waste” w blokowej kuchni
Chcesz wyrzucić jedzenie, którego termin ważności się skończył? Poczekaj, nie wszystko się tak szybko psuje
Czy wiesz jak przechowywać żywność w lodówce? Wiele osób ma z tym problem. Kinga Paruzel postanowiła to zmienić!
Polecamy
Nie myjesz zębów przed snem? Naukowcy ostrzegają: możesz zachorować na ten groźny nowotwór
Majtki z terminem ważności? Po jakim czasie powinnyśmy je wyrzucić i kupić nowe?
Jaki irygator do zębów wybrać i dlaczego warto w niego zainwestować?
„Klej na skrzydełkach podpasek zamarza i nie trzyma, a tampon z aplikatorem zamienia się w lodowaty szpikulec”. Jak przechodzi się okres na Grenlandii?
się ten artykuł?