„Covidowe dzieci” mają lepszą odporność. Zaskakujące wyniki badań naukowców
Irlandzcy naukowcy mają pewność. Dzieci urodzone w trakcie pandemii COVID-19 zyskały lepszą odporność. Dzięki izolacji mniej chorowały, a przez to rzadziej przyjmowały antybiotyki. To sprawiło, że ich jelitowe mikrobiomy mają korzystniejszy skład, a maluchy lepszą odporność, także na alergie.
„Covidowe dzieci” są bardziej odporne
Naukowcy z RCSI University of Medicine and Health Sciences, Children’s Health Ireland oraz APC Microbiome Ireland (APC) przyjrzeli się zdrowiu dzieci urodzonych w pierwszych miesiącach pandemii COVID-19. Jak dowiedli, „covidowe dzieci” z powodu izolacji społecznej nie były narażone na infekcje. W konsekwencji nie przyjmowały wielu antybiotyków, dzięki czemu ich mikrobiom jelitowy zasiedla wyjątkowo dużo dobroczynnych bakterii, a dzieci są bardziej odporne na wszelkie choroby. Badacze wskazują również na niższy odsetek występowania w tej grupie alergii (m.in. alergii pokarmowych) w porównaniu z dziećmi urodzonymi przed pandemią.
„To badanie oferuje nowe spojrzenie na wpływ izolacji społecznej na wczesnym etapie życia na mikrobiom jelitowy” – mówi starszy autor badania, dr Jonathan Hourihane w komunikacie uniwersyteckim.
Eksperci zbadali 351 dzieci, które przyszły na świat podczas lockdownu, i pobrali od nich próbki kału. Następnie materiał do badań zestawili z wynikiem analiz u dzieci, które urodziły się wcześniej. Rodziców dzieci zapytano także o dietę, warunki życia i stan zdrowia dzieci. Małym uczestnikom wykonano także testy alergiczne.
Jak się okazało, organizmy dzieci urodzonych na początku pandemii wypracowały specjalne systemy ochrony przed alergiami i infekcjami. Alergie pokarmowe w pierwszym roku życia występowały jedynie u 5 proc. niemowląt „covidowych”. To czterokrotnie mniej niż u dzieci, które przyszły na świat wcześniej (22,8 proc.). Naukowcy wskazują, że dużą wagę miało w szczególności nieprzyjmowanie antybiotyków w pierwszych miesiącach życia, które wpływają na skład mikroflory i zabijają „dobre” bakterie w jelitach. Jedynie 17 proc. dzieci urodzonych podczas pandemii zażywało antybiotyki. Natomiast aż 80 proc. starszych dzieci było poddawanych antybiotykoterapii.
Pozytywny wpływ lockdownu
Mikrobiom jelitowy składa się z drobnoustrojów zamieszkujących przewód pokarmowy i odgrywających kluczową rolę dla ogólnego stanu zdrowia. Mikrobiom noworodka stanowią głównie bakterie z grupy Bifidobacterium, Enterobacteriaceae, Staphylococcus i Streptococcus, a na jego kształtowanie wpływ ma zarówno sposób karmienia – karmienie piersią, mlekiem modyfikowanym lub metodą mieszaną – a także późniejsze rozszerzanie diety dziecka. Przyjmuje się, że do ustabilizowania flory bakteryjnej jelit dochodzi około drugiego roku życia. Naukowcy zauważają, że ich badanie wskazuje na pozytywny wpływ izolacji społecznej we wczesnym okresie życia dziecka na skład mikrobiomu jelitowego. To następnie przekłada się na odporność i zdrowie dziecka w późniejszych latach.
„Udało się wykazać znaczenie stylu życia i czynników środowiskowych, jak częste stosowanie antybiotyków, na wzrost zapadalności na alergie. Chcemy ponownie zbadać te dzieci, gdy osiągną wiek pięciu lat, by dowiedzieć się, czy zmiany w mikrobiomie są trwałe” – przekazał prof. Jonathan Hourihane, pediatra-konsultant w Children’s Health Ireland Temple Street i współautor badania.
O odkryciu irlandzkich naukowców napisano już w medycznym czasopiśmie „Allergy”. W artykule wskazano, że korzyści zaobserwowane u „dzieci covidowych” przypisuje się kilku czynnikom związanym z lockdownem. Warto zauważyć, że przez lockdown dzieci dłużej były także karmione piersią. W rezultacie noworodki nabyły po urodzeniu od matek bardziej pożyteczne drobnoustroje, które chronią przed chorobami alergicznymi.
Źródło: „Allergy”, RCSI University of Medicine and Health Sciences
Zobacz także
„Dysbioza jelitowa”, czyli zdrowie zaczyna się w jelitach
„Każdy dom ma swój mikrobiom. Wszyscy tworzymy własny mikrokosmos” – mówi internistka lek. Katarzyna Bukol-Krawczyk
„Mikrobiota jest jak odcisk palca”, czyli fakty i mity na temat mikrobioty jelitowej i probiotyków
Polecamy
Somatostatyna – hormon układu pokarmowego. Dlaczego jest ważny?
Spersonalizowane probiotyki z Instytutu Mikrobiomiki. Dla wszystkich, których układ pokarmowy domaga się równowagi. Przetestowałam!
Lewatywa, czyli kontrowersyjny zabieg medyczny
Dokuczają ci nadmierne gazy? Zobacz, skąd się biorą
się ten artykuł?