Czujesz się zmęczona, masz ciągle ochotę na słodycze, jesteś rozdrażniona… To mogą być objawy insulinooporności
Insulinooporność – najczęstszą przyczyną jest otyłość, PCOS (syndrom policystycznych jajników), choroby tarczycy, ciąża oraz dojrzewanie. Możemy nie zdawać sobie nawet sprawy, że ją mamy. Sprawdź, jakie są najczęstsze objawy insulinooporności.
Insulinooporność jest bardziej stanem występującym w wielu chorobach niż osobną chorobą. Zmaga się z nią coraz więcej kobiet. To trudna dolegliwość, która skutecznie obniża jakość życia chorujących.
Do insulinooporności nawiązał w swoim ostatnim poście „Dietetyk Powszechny”. Konto prowadzone przez dyplomowanego dietetyka klinicznego na Instagramie jest źródłem wielu informacji dot. zdrowego odżywiania, inspiracji kulinarnych i ciekawostek dietetycznych. Tym razem specjalista postanowił odpowiedzieć na pytanie, jakie są najczęstsze objawy insulinooporności.
Rozwiń
Insulinooporność – objawy
Jakie więc według „Dietetyka powszechnego” są objawy insulinoporności?
-
trudności w redukcji masy ciała,
-
wzmożony apetyt na słodycze,
-
ogólne uczucie zmęczenia,
-
-
-
problemy z pamięcią i koncentracją,
-
rozdrażnienie,
-
nadmierne uczucie senności po posiłku
– czytamy w poście „Dietetyka powszechnego”.
Dieta w insulinooporności
Zdiagnozowano u ciebie insulinooporność? Przy przestrzeganiu kilku zasad, możesz z nią spokojnie żyć. Jedną z reguł, o których musisz pamiętać, jest dieta.
To musi być zmiana na zawsze. Dlatego dieta powinna być „uszyta” na miarę: pod twoje wyniki badań i inne schorzenia, o ile takie współwystępują z insulinoopornością (na przykład PCOS lub hiperlipidemia). Skoro taka dieta ma być stosowana przez całe życie, to oczywiście powinna brać pod uwagę twoje preferencje żywieniowe, czyli być po prostu dla ciebie smaczna.
Dieta w insulinooporności to nie głodówka, monodieta oparta na niewielu produktach, którą stosujesz tydzień czy dwa. Pamiętaj, że zdrowe podejście do diety opiera się na zmianie nawyków żywieniowych. A te nie zmienią się w ciągu kilku dni. Na to potrzeba czasu i nakładu twojej pracy.
Na pewno prościej jest zacząć od konsultacji z doświadczonym dietetykiem, który postawi na twoją edukację, po to, byś wiedział nie tylko, co możesz zjeść, ale też jak jeść, co łączyć, jak często jeść i dlaczego.
Zobacz także
„Bez spiny jem rośliny” – kampania dla tych, którzy chcą jeść roślinnie
„Dbajmy o siebie całościowo. To jest najważniejsze. Maseczka na twarz nie wystarczy.” Ciało i zdrowo – warsztaty dla dziewczyn, które chcą dobrze i zdrowo żyć!
„Gotowanie do pudełek nie jest skomplikowane i nie musi zajmować wiele czasu”. Malwina Bareła zdradza, jak tanio i szybko przygotować apetyczne lunchboxy
Polecamy
„To choroba, której reguł codziennie uczymy się na nowo”. Katarzyna Kazimierowska i jej osobista historia cukrzycy typu 1
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
Czy znasz wszystkie objawy cukrzycy typu 2.? Nie daj się zaskoczyć!
się ten artykuł?