Czy wiesz, że kolor warzyw ma znaczenie? Sprawdź, jaki będzie najlepszy dla ciebie
Jak podkreśla w swoim wpisie na Instagramie Sylwia Majcher, dla zdrowia opłaca się inwestować w różnorodność kolorystyczną warzyw w diecie. I dodaje, że dysponują one paletą barw nie bez powodu. O czym nam mówi ich kolor?
Czerwone warzywa
Jak pisze eko aktywistka Sylwia Majcher, niepozorny składnik, dzięki któremu warzywa są soczyście czerwone to likopen – jeden z mocniejszych przeciwutleniaczy. Ekspertka zaznacza, że jest on w stanie chronić przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami.
„W warzywach z czerwoną skórką są także grupy flawonoidów, które wraz z przeciwutleniaczami zwalczają wolne rodniki, zapobiegają starzeniu się komórek i wspomagają ich regenerację. Ten kolor gwarantuje również porcję potasu oraz witaminy C„ – wyjaśnia ekspertka.
Białe warzywa
Majcher pisze, że produkty te, choć nie dysponują tak potężnym arsenałem witamin, jak ich koledzy o intensywniejszych barwach, mobilizują organizm do walki z wirusami i bakteriami.
„Większość z nich to naturalne antybiotyki, łagodzą infekcje. Są wzmocnieniem dla zmęczonego infekcjami organizmu„ – tłumaczy.
Zielone warzywa
Sylwia Majcher wyjaśnia, że kolor zielony warzywa i owoce zawdzięczają obecności chlorofilu, który ma zbawienny wpływ na układ trawienny i pracę przeciążonej wątroby.
„W zielonych warzywach są związki chemiczne, które obniżają ciśnienie krwi i poziom niepożądanego cholesterolu. Zapewniają także konkretną dawkę witaminy C, K, B6, wapnia błonnika oraz beta-karotenów. To zestaw, który regenerująco wpływa na kondycję skóry, wzrok i wspiera budowanie odporności” – podkreśla Majcher.
Fioletowe warzywa
Eko aktywistka podkreśla, że fioletowe warzywa są bogate w przeciwutleniacze, które chronią przed bakteriami i wirusami. Jak dodaje, intensywny kolor gwarantują im naturalne barwniki –
antocyjany.
„Natura w tym przypadku pokazuje swoją mądrość, bo oferuje wzmocnienie jesienią – w najbardziej pożądanym przez organizm momencie. Antocyjany wpływają na poprawę pamięci i koncentracji” – wyjaśnia Majcher.
I przestrzega przed nadmiernym podgrzewaniem fioletowych warzyw, ponieważ tracą wtedy wartości odżywcze. Najlepiej przechowywać je w lodówce.
A ty dbasz o różne kolory warzyw w diecie? Jaki kolor najczęściej ląduje na twoim talerzu?
Sylwia Majcher – kim jest?
„Codziennie piszę, jak nie marnować” – mówi o sobie Sylwia Majcher, blogerka, eko-aktywistka i autorka książek: „Gotuję, nie marnuję”, „Wykorzystuję, nie marnuję” oraz „Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie”. Blogerka tworzy też patenty i przepisy, dzięki którym zastanowisz się dwa razy, zanim coś wyrzucisz do kosza.
Konto Sylwii Majcher na Instagramie obserwuje ponad 28 tys. osób. Popularność przyniosła jej nie tylko duża wiedza, ale i umiejętność przekazywania jej innym w łatwy sposób.
RozwińZobacz także
„Ajurweda jest cennym drogowskazem, jak się sobą zaopiekować na co dzień” – mówi Nicole Radomska, terapeutka ajurwedyjska i psycholog
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
„Jestem na diecie bezglutenowej, bo chcę schudnąć”. Czy to jest zdrowe? Odpowiada dietetyczka Paulina Roziewska
Polecamy
Na skórkach cytrusów są toksyczne substancje. Chemiczka: ludzie nie powinni ich jeść
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Glukozowa Królowa o popularnym napoju: „Nie ma pozytywnych skutków picia tego soku”
Dieta dla dziecka. Co powinno znaleźć się w diecie maluchów?
się ten artykuł?