Histydyna to kluczowy budulec białek. Jaki ma wpływ na nasze zdrowie?
Histydyna to aminokwas, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach toczących się w organizmie. Wpływa m.in. na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, trawiennego czy nerwowego, a przez to jej niedobór może prowadzić do różnych zaburzeń. Jak są najważniejsze właściwości histydyny? Poznaj jej wpływ na organizm człowieka.
Co to jest histydyna?
Histydyna to jeden z aminokwasów, czyli podstawowych składników budujących białka. Jest zaliczana do aminokwasów egzogennych, których synteza w organizmie jest niewystarczająca, więc muszą być dostarczane z zewnątrz. Jednak histydyna jest względnie egzogenna, co oznacza, że dorośli ludzie zazwyczaj są w stanie wyprodukować jej odpowiednie ilości. Za to u dzieci i młodzieży dostarczanie jej z pożywieniem jest niezbędne do prawidłowego rozwoju rosnącego organizmu.
Histydyna uczestniczy w ogromnej liczbie procesów, m.in. skurczu mięśni, gojeniu się ran, regulacji rytmu snu czy reakcjach alergicznych. Z tego względu utrzymanie jej prawidłowego poziomu jest bardzo ważne. Na szczęście możesz znaleźć ją w wielu produktach spożywczych i w ten sposób uzupełnić ewentualne niedobory.
Jedną z ważniejszych kwestii dotyczących tego aminokwasu jest jego związek z histaminą. To substancja zaliczana do mediatorów stanu zapalnego, czyli związków odpowiedzialnych za rozwój objawów zapalenia w odpowiedzi na czynnik drażniący. Histamina powstaje w wyniku dekarboksylacji histydyny pod wpływem odpowiednich enzymów i odpowiada za wszystkie objawy alergii wywołane przez kontakt z alergenem. Oprócz tego uczestniczy też w regulacji ciśnienia krwi czy funkcjonowaniu układu nerwowego, dlatego zarówno jej nadmiar, jak i niedobór, nie są korzystne dla organizmu.
Źródła histydyny w diecie
W pierwszych miesiącach życia najlepszym źródłem histydyny jest mleko matki. W ten sposób dostarczana jest do organizmu dziecka już od pierwszych dni życia, dzięki czemu wspomaga rozwój, m.in. mózgu czy układu odpornościowego. Oprócz tego produkty zawierające histydynę to m.in.:
- mleko i nabiał,
- mięso wieprzowe,
- drób i jajka,
- ryby,
- orzechy i pestki, np. dynia, słonecznik, sezam, pistacje,
- rośliny strączkowe, np. fasola, soja, groch,
- banany,
- kasza gryczana i jaglana,
- produkty pełnoziarniste.
Najważniejsze właściwości histydyny
Histydyna buduje białka, dlatego bierze udział w różnych, często niezwiązanych ze sobą procesach. Jedną z jej ważniejszych funkcji jest zapewnienie prawidłowego działania hemoglobiny i mioglobiny, czyli białek transportujących tlen. W ich centrum znajduje się żelazo, a tzw. histydyna proksymalna jest z nim bezpośrednio związana i koordynuje przechowywanie oraz uwalnianie tlenu. Z kolei histydyna dystalna również obecna w tych białkach zabezpiecza jony żelaza przed utlenianiem i kontaktem z sąsiednimi cząsteczkami.
Oprócz tego sam omawiany aminokwas:
- usuwa wolne rodniki tlenowe z organizmu, jest więc antyoksydantem,
- działa antyarytmicznie i ochronnie na układ krążenia,
- kontroluje procesy trawienia poprzez uwalnianie enzymu gastryny w żołądku,
- ze względu na udział w produkcji białek wpływa na budowę tkanki mięśniowej,
- wiąże się z jonami metali, przez co może usuwać nadmiar metali ciężkich z organizmu,
- uczestniczy w reakcji układu odpornościowego na czynniki drażniące, m.in. alergeny, patogeny.
Jak objawia się niedobór histydyny?
Podstawowym objawem niedoboru histydyny jest chroniczne zmęczenie i deficyt energii. Brakuje sił do wykonywania prostych, codziennych czynności, a także chęci do podejmowania aktywności. Co gorsza, w tym przypadku odpoczynek nie przynosi żadnej poprawy.
W dłuższej perspektywie niedobór histydyny może prowadzić do rozwoju stresu oksydacyjnego i nadmiaru wolnych rodników w organizmie. Przyczyniają się one do wystąpienia różnych chorób, np. nowotworów, Alzheimera czy Parkinsona. Ponadto niedobór histydyny jest powiązany z anemią i niedokrwistością.
Czy warto suplementować histydynę?
U zdrowych osób dorosłych na ogół nie ma problemu z niedoborem histydyny. Można rozważyć jej suplementację u dzieci i młodzieży, które mają problem z nieustannym zmęczeniem, ale warto wcześniej skonsultować się z lekarzem i przeprowadzić dokładną diagnostykę.
Badania wykazały poprawę regulacji poziomu glukozy we krwi podczas suplementacji histydyny. Może ona zwiększać wrażliwość tkanek na insulinę oraz sprzyjać odchudzaniu, a tym samym wspomagać leczenie zaburzeń metabolicznych.
Działanie tego aminokwasu jest wykorzystywane przez osoby uprawiające różne sporty. Nie tylko wspomaga budowę tkanki mięśniowej, ale też przyspiesza proces odzyskiwania sił po treningu. Z kolei dłuższa suplementacja może zwiększać wydolność organizmu.
Jeśli dokucza ci przewlekłe zmęczenie, warto rozważyć włączenie do diety produktów bogatych w histydynę lub suplementów. Występują one zwykle w postaci kapsułek lub proszku. Jednak skonsultuj się najpierw z lekarzem – nadmierny poziom histydyny w organizmie również nie jest korzystny.
Bibliografia:
- Holeček M., Histidine in health and disease: metabolism, physiological importance, and use as a supplement, Nutrients 2020, 12(3): 848.
- Thalacker-Mercer A. E., Gheller M. E., Benefits and adverse effects of histidine supplementation, The Journal of nutrition 2020, 150: 2588S-2592S.
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538201/ [dostęp 21.05.2024].
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Moc miedzi. Pierwiastek, który znaczy więcej, niż myślisz
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?
Bezpieczna suplementacja to krok ku zdrowiu. Co to właściwie znaczy?
się ten artykuł?