Przejdź do treści

Dopada cię choroba? Skorzystaj ze sprawdzonych domowych sposobów na przeziębienie

Dwa kubki z napojem, szklanka miodu, imbir, słoik przypraw, cytryna. Wszystko razem stoi na stole
Przeziębienie może wywołać jeden z 200 różnych wirusów, na które antybiotyk nie pomoże/fot. iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Jesienny czas potrafi dać nam w kość. Katar, kaszel, gorączka, bolące gardło czy osłabienie to często nasi towarzysze w tym sezonie. Objawy przeziębienia rozwijają się powoli. Pozornie jest to błaha infekcja, jednak jeśli nie rozprawimy się z nią szybko, może wywołać poważne konsekwencje. Przeziębienie może wywołać jeden z 200 różnych wirusów, na które antybiotyk nie pomoże. Warto więc wspomóc się domowymi sposobami, a dokładniej kuchennymi wyrobami, które można przygotować bardzo łatwo.

Herbata z imbirem i sokiem malinowym

Imbir jest jednym z najbardziej popularnych naturalnych sposobów walki z przeziębieniem. Doskonale sprawdza się w walce z katarem, bólem gardła i ogólnym osłabieniem. Wspomaga krążenie, działając rozgrzewająco i napotnie. Dodając do niego sok z malin, który ma właściwości przeciwgorączkowe i rozgrzewające, uzyskamy idealne połączenie. Maliny, dzięki zawartości kwasu elagowego, mają właściwości przeciwbólowe i antybakteryjne. Sprawdzą się w szczególności w przypadku zapaleń gardła, krtani czy jamy ustnej.

Herbata z pieprzem cayenne i kurkumą

Kurkuma, zwana szafranem indyjskim, wykazuje silne działanie przeciwutleniające, łagodząc stany zapalne. Przyprawa ta podnosi także poziom peptydu o działaniu bakteriobójczym – katelicydyny. Świetnie sprawdza się jako główny składnik „złotego mleka”. Warto jednak pamiętać, że kurkumina jest trudno przyswajalna, dlatego warto spożywać ją w połączeniu z pieprzem cayenne, który ułatwi jej wchłanianie. Dodatkowo pieprz cayenne wykazuje właściwości przeciwzapalne i skutecznie wspomaga walkę z bolącym gardłem.

Korzeń i kwiat dziewanny

To mało popularne ziele ma niezwykłe właściwości łagodzące, uśmierzające i ściągające. Dziewanna skutecznie sprawdzi się w leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych. Załagodzi kaszel,a także ból gardła, krtani i tchawicy. Napar pomoże przede wszystkim zredukować ilość śluzu zalegającego w układzie oddechowym, pobudzając wydalanie flegmy. Dziewannę można stosować w postaci naparu, oleju czy syropu.

Kisiel z żurawiny

Żurawina to prawdziwa bomba witaminowa. Jest bogata w przeciwutleniacze, w tym witaminę C, karoten i flawonoidy, przez co wpływa pozytywnie na odporność organizmu. Ma silne właściwości przeciwbakteryjne i wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej. Ponadto kisiel idealnie nawilży i rozgrzeje bolące gardło.

Płukanki na bolące gardło

Przy bolącym gardle dobrze jest ulżyć sobie, stosując płukanki. Przygotujemy je prosto i szybko. Do ciepłej wody wystarczy dodać sól, która ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Można także dodać zioła, które pomogą złagodzić ból, redukując przekrwienie śluzówek, np. tymianek, rzepik czy szałwię.

Inhalacja na kaszel

Inhalację warto robić, aby udrożnić drogi oddechowe. Inhalacja polega na wdychaniu pary wodnej z dodatkiem środków antybakteryjnych, które pomogą rozrzedzić zalegającą wydzielinę. Wystarczy do pojemnika z gorącą wodą dodać kilka kropli olejku, np. eukaliptusowego, sandałowego, lawendowego czy sosnowego. Dobrym pomysłem jest także dodanie ziół np. rozmarynu, drzewa herbacianego, kopru włoskiego czy rumianku. Aby inhalacja była skuteczna należy nachylić się nad pojemnikiem z naparem, głowę przykryć ręcznikiem i wdychać głęboko opary przez ok. 15 minut.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?